Divadlo

  • BALET ND - V pondělí 28. 8. byla oficiálně zahájena nová divadelní sezóna

    Cenu ředitele roku 2017 v oboru balet získal GIOVANNI ROTOLO.

    V historické budově ND byla v pondělí 28. 8. oficiálně zahájena divadelní sezóna 2017/2018. Nový umělecký šéf Baletu ND Filip Barankiewicz přednesl projev v českém jazyce a uvítal v souboru 14 nových tanečníků. Představil program na sezónu 2017/2018. Na první premiéru Baletu ND - Timeless, která bude triptychem tří choreografií, se můžete těšit již v říjnu. V dubnu 2018 je pak na programu premiéra Marná opatrnost a v červnu 2017 premiéra Slovanský temperament.

    více
  • Divadelní tipy z Violy: Žena z Korinta, Hodně smíchu a pár slz, Přípitek aneb Cihla a Novecento

    Nová divadelní sezona na oblíbené pražské scéně Viola v září nabídne reprízy úspěšných představení. V pondělí 11. září bude k vidění legendární Žena z Korinta. Slavný apokryf Oldřicha Daňka o tajemné návštěvnici v pracovně řeckého dramatika byl nejprve uveden na obrazovkách České televize. Na jeviště Divadla Viola vstoupila Žena z Korinta premiérou v červnu 2013. Kdo je vlastně ta žena a proč jí tak záleží na tom, aby nová Euripidova hra měla jinou zápletku? Vyhraje umělecká inspirace nebo lákavá finanční nabídka? Vtipné dialogy, příběh skoro až detektivní a k tomu mistrovské herecké výkony Hany Maciuchové (Lyké), Jaromíra Meduny (Eurípides) a Johanny Tesařové (Hébé). 

    více
  • Premiéra v Divadle Viola: Volnost, rovnost, gastronomie – v hlavních rolích Václav Kopta, Simona Vrbická, Miroslav Táborský

    Proč Francouzi netloustnou, když je pro ně jídlo jediným skutečným náboženstvím? Zajímá-li vás odpověď na tuto otázku, nenechte si ujít nové představení Divadla Viola Volnost, rovnost, gastronomie. Mimo jiné se také dozvíte, proč jsou michelinské hvězdy snem každého šéfkuchaře a proč při jejich ztrátě málem uvažují o sebevraždě. Premiéra rozkošného vyprávění nejen o francouzské kuchyni, jehož autorem je známý anglický humorista Peter Mayle, je na programu 25. září v 20:00. V režii Lídy Engelové hrají Václav Kopta, Simona Vrbická a Miroslav Táborský.  

    více
  • Letní divadlo na Křivoklátě – Indigo Company uvede v hradních kulisách stylovou komedii Jak je důležité být (s) Filipem a Comme

    Dva příjemné letní večery v prostředí působivého hradu Křivoklát a dva silné divadelní zážitky v podání nezávislé divadelní společnosti Indigo Company. Takové budou 29. 6. od 19.30 představení Jak je důležité být (s) Filipem a 13. 7. od 20.00 vtipná hra o jedné z našich nejslavnějších operních pěvkyň, Emmě Destinové Commedia Finita. Na prvním nádvoří Křivoklátu se tak v červnu a červenci budete moci potkat s herci Radkem Zimou, Danou Morávkovou, Lilian Fischerovou, Michaelem Vykusem, Janou Trojanovou, Miroslavem Dvořákem, Simonou Vrbickou a dalšími.

    více
  • Divadlo Na zábradlí uzavírá sezonu premiérou nové inscenace Jana Mikuláška AnderSen

    Aktuální sezóna v Divadle Na zábradlí vyvrcholí premiérou nové inscenace Jana Mikuláška s názvem AnderSen - v pátek 2. června v Divadle Komedie, kde po dobu rekonstrukce domovské scény soubor hostuje. Scénická úvaha nad dětstvím vznikala jako „work in progress", na němž se podíleli všichni zúčastnění. 

    více
  • Vychutnejte si divadelní představení v jednom z plzeňských Loosových interiérů

    Komentované prohlídky Losových interiérů v Plzni je možné navštívit každý čtvrtek, sobotu a neděli, ale  zúčastnit se divadelního představení o světoznámém architektovi Adolfu Loosovi je možné pouze jednou za čas. Ve středu 31. května uvede v bývalém bytě rodiny Krausových v Bendově ulici Poetické divadlo jednoaktovou divadelní hru Mileny Štráfeldové  ODPOLEDNÍ ČAJ U LOOSŮ. Začátek představení je v 18 hodin, součástí představení je i komentovaná prohlídka bytu.

    více
  • Divadelní tip z Violy: Žena z Korinta, Život jako smršť, Commedia finita a Sváteční Shakespearova pošta

    Letošní divadelní sezona zvolna spěje k závěru, nenechte si ujít reprízy úspěšných představení v Divadle Viola na Národní třídě. V pondělí 29. května bude k vidění legendární Žena z Korinta. Slavný apokryf Oldřicha Daňka o tajemné návštěvnici v pracovně řeckého dramatika byl nejprve uveden na obrazovkách České televize. Na jeviště Divadla Viola vstoupila Žena z Korinta premiérou v červnu 2013. Kdo je vlastně ta žena a proč jí tak záleží na tom, aby nová Euripidova hra měla jinou zápletku? Vyhraje umělecká inspirace nebo lákavá finanční nabídka? Vtipné dialogy, příběh skoro až detektivní a k tomu mistrovské herecké výkony Hany Maciuchové (Lyké), Jaromíra Meduny (Eurípides) a Johanny Tesařové (Hébé).  

    více
  • Divadelní tip z Violy: Kylián: Narozen v cizině, Století hitů a Stará dáma vaří jed

    Příjemnou alternativu k procházkám rozkvetlou květnovou přírodou nabízí oblíbená pražská scéna - Divadlo Viola na Národní třídě. V pátek 5. května ve 20:00 se na jevišti Violy Jiří Lábus začte do textů Jiřího Kyliána. Unikátní literárně-baletní kompozice Kylián: Narozen v cizině s podtitulem Povídky a filmové miniatury aneb Každý z nás je věčným emigrantem představuje proslulého tanečníka a choreografa Jiřího Kyliána coby autora povídek. Kyliánova slova v osobité interpretaci Jiřího Lábuse doplňují filmové miniatury, které Jiří Kylián natočil výhradně pro tuto příležitost a ve kterých sám vystupuje. 

    více
  • 420PEOPLE spolu s Ivou Janžurovou, Janou Preissovou, Taťjanou Medveckou a dalšími hvězdami v novince Křehkosti, tvé jméno je že

    420PEOPLE, špička domácí taneční scény, a soubor Činohry Národního divadla na jednom jevišti! Výsledkem jejich spolupráce je inscenace Křehkosti, tvé jméno je žena. Premiéra se odehraje 11. května na Nové scéně Národního divadla.    

    více
  • Macbeth – Too Much Blood: První premiéra Divadla Na zábradlí v Divadle Komedie

    Klasické Shakespearovo drama Macbeth v autorském, v mnohém velmi překvapivém pojetí režiséra Davida Jařaba je nejnovější premiérou Divadla Na zábradlí. Poprvé bude očekávaná inscenace Macbeth - Too Much Blood uvedena 7. dubna, reprízy jsou na programu 11., 24., 29. dubna, 5. a 26. května - mimořádně v Divadle Komedie, kde soubor po dobu rekonstrukce domovské scény dočasně hostuje. Coby Macbeth a Lady Macbeth na jeviště vstoupí Miloslav König a Anežka Kubátová.

    více
  • Divadelní tip: Komedie The Naked Truth baví i motivuje

    Komedie pro ženy, o ženách, kterou by ovšem rozhodně měli vidět i muži - to je The Naked Truth (Odhalená pravda) britského dramatika D. Simpsona, kterou do České republiky přivezla společnost StageArtCz. Divácký hit je k vidění ve Studiu Dva v centru Prahy 13. 3. a 25. 5., v brněnském Divadle Bolka Polívky 17. a 27. 3., 10. a 21. 4., 8. a 15. 5. V hlavních rolích excelují Chantal Poullain, Gabriela Míčová, Markéta Plánková, Anna Stropnická, Hana Kusnjerová, Alena Bazalová, Anežka Rusevová, Alžběta Vaculčiaková, Natálie Tichánková, Petra Špindlerová, Klára Apolenářová a Daniela Choděrová

    více
  • Autorské představení Petra Zusky Chvění bude mít dnes 2. 3. premiéru v Národním divadle v Praze

    Autorské představení Petra Zusky Chvění bude mít dnes 2. 3. premiéru v Národním divadle v Praze

    Úspěšná sezóna Baletu Národního divadla pokračuje novou premiérou - Dnes, 2. března bude na scéně Národního divadla poprvé uvedeno autorské taneční představení uměleckého šéfa Petra Zusky s příznačným názvem Chvění. Pražská premiéra titulu vzniká ve spolupráci s Baletem Národního divadla v Brně, pro který Petr Zuska inscenaci v loňském roce vytvořil.

    více