Divadlo Na zábradlí uzavírá sezonu premiérou nové inscenace Jana Mikuláška AnderSen

Aktuální sezóna v Divadle Na zábradlí vyvrcholí premiérou nové inscenace Jana Mikuláška s názvem AnderSen - v pátek 2. června v Divadle Komedie, kde po dobu rekonstrukce domovské scény soubor hostuje. Scénická úvaha nad dětstvím vznikala jako „work in progress", na němž se podíleli všichni zúčastnění. 

AnderSen pracuje s řadou textových zdrojů - těmi hlavními je motivický svět pohádek Hanse Christiana Andersena, ale i jeho Deníky, do nichž si více než půl století téměř denně zaznamenával své zážitky, touhy a sny. Dalším pramenem byly vzpomínky na dětství inscenačního týmu - režisér Jan Mikulášek, dramaturgové Petr Štědroň a Dora Viceníková, autor scény a kostýmů Marek Cpin  a všech aktérů - Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Anežka Kubátová, Petr Čtvrtníček, Miloslav König, Ivan Lupták, Jiří Černý. „Věříme, že AnderSen probudí zapomenuté a otevře nové světy. Jsme přece děti...," vzkazují tvůrci.

 „Všechny dětské vzpomínky, každičké místo na mě působí ponuře...," podotkl kdysi H. Ch. Andersen. Bědný původ a docela neradostné dětství jej poznamenaly na celý život. Z Andersenových deníků je patrná jeho až přízračná potřeba cestovat, pohybovat se z místa na místo, unikat...  Andersen nikdy neměl domov, nikdy se nezabydlel v hlavním městě Kodani, což by se od již zajištěného spisovatele a básníka později jistě očekávalo, a nikdy také nezaložil rodinu. Z jeho deníků čiší skepse, bolestínství, zklamaná očekávání nenaplněného života. Andersen právě do literatury, do svých literárních postav vkládá naději na změnu, které tolik nahrává struktura tradičních pohádek. Jemu samotnému jakoby se snad pohádková proměna osudu na první pohled zdařila...

AnderSen - anotace:

Fantazie na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr. Pohádkový svět, ve kterém si víla vezme život, opuštěné děvčátko umrzne na chodníku, cínový vojáček s jednou nohou se rozpustí, a další jímavé příběhy se smutnými konci se proplétají s autentickými vzpomínkami herců. Svobodné parafráze Andersena dávají modelovým příběhům konkrétní, reálné obrysy, přibližují je našim zkušenostem, našemu světu. Dětství jako kombinace Andersenových hororů, strachů ze tmy pod postelí i hádek rodičů.

I. premiéra 2. 6. / II. premiéra 3. 6. / Reprízy: 5. 6., 7. 6., 16. 6. Začátky představení vždy v 19:00 v Divadle Komedie.

Předprodej vstupenek na představení Divadla Na zábradlí v Divadle Komedie, včetně novinky AnderSen: on-line na www.nazabradli.cz nebo v pokladně Divadla Komedie (Jungmannova 15/1, Praha 1). 

Publikováno 29. 05. 2017 v rubrice Divadlo