Divadlo Viola zve na Máj se speciální akcí pro zamilované dvojice a na další květnová představení

Kdy jindy si náležitě vychutnat básnický velezpěv K. H. Máchy Máj než právě v květnu? Bára Hrzánová jej na jevišti Divadla Viola na pražské Národní třídě říká, zpívá, velebí v nastudování Miloše Horanského s hudbou Emila Viklického. Máj v mistrovské interpretaci Báry Hrzánové měl ve Viole premiéru v roce 2003 a od té doby vzbuzuje nadšené reakce diváků. Reprízu 4. května od 20:00 provází speciální akce (nejen) pro zamilované dvojice: Dvě vstupenky za cenu jedné!  (Platí jen při rezervaci nebo platbě v pokladně divadla.)

Ve středu 2. května od 20:00 vás spolehlivě pobaví dramatizace slavného humoristického románu finského autora Arta Paasilinny Stará dáma vaří jed, v níž ve Viole excelují Lilian Malkina, Naďa Konvalinková a Jan Zadražil. Stará dáma vaří jed je poněkud nečekaná, ale velice současná černá groteska o dámě, která už je natolik stará, že by neměla stát v cestě zlotřilostem svého synovce a jeho kumpánů. Přesto jednoho dne vezme osud do vlastních rukou a začne jednat. Humor, překvapivé zvraty, příhody na hranici skutečnosti a absurdity, několik mrtvol... Ale také poselství, že i staří lidé mají právo na život. 

V pondělí 7. května od 20:00 jste zváni na literárně hudební večer Karel Čapek: Cestopisy, který vznikl ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Spolu s Jaromírem Medunou a česko-slovenským hudebním Duem Teres (Lucia Fulka Kopsová - housle, Tomáš Honěk - kytara) se vydáte po stopách cestopisů Karla Čapka, kterým se autor, původně pro sloupky v Lidových novinách, věnoval mezi léty 1923-1936. Své čtenáře rodák z Malých Svatoňovic pozval do Itálie, Anglie, Španělska, Holandska a také „na sever"...

Večer 10. května bude v Divadle Viola patřit Sváteční Shakespearově poště - básnickým dialogům o lásce, smrti a pomíjivosti času. Hana Maciuchová přednese výběr ze Sonetů Williama Shakespeara a autor překladu Martin Hilský poodhalí tajemství Sonetů. Průvodcem pozoruhodným představením, po kterém následuje beseda a autogramiáda, je Miloš Horanský.

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Viola (Národní 7, Praha 1), vstupenky na vybraná představení je možné nově zakoupit online na webu https://www.colosseumticket.cz/cs/akce/s/divadlo+viola/1

Více informací na www.divadloviola.cz.

 

Divadlo Viola

Viola se na divadelní mapě Prahy těší výlučnému postavení. Někdy bývá trefně označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Nikdy neměla stálý herecký soubor, ale vždy zde vystupovaly velké herecké hvězdy. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 55. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Od roku 1963, kdy se v tehdejší Poetické vinárně Viola konalo první představení, repertoár staví na myšlenkové, autorské, inscenační kvalitě a na výtečných hudebních a hereckých výkonech, které jsou pro diváky zdrojem intenzivních zážitků. Dramaturgický záběr sahá od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety. Soboty patří rodinám s dětmi - především pohádkovým představením. V předsálí divadla návštěvníci najdou každý měsíc novou výstavu.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti uměleckého světa. K legendám, které se sem rády vracely, patřili Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, později Jan Kačer, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Boris Rösner či Eliška Balzerová. V současné době na jevišti Divadla Viola excelují Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Luděk Munzar, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Josef Somr, Tatiana Vilhelmová a další, včetně členů nejmladší herecké generace, jako jsou Berenika Kohoutová nebo Máša Málková.

 

Kontakty

Divadlo Viola

www.divadloviola.cz

Národní 7, Praha 1

Publikováno 16. 04. 2018 v rubrice Divadlo