Kouzlo přerodu aneb Provázek znovu v Arše

Divadlo Husa na provázku, které v lednu získalo novou uměleckou šéfku Annu Davidovou, láká i letos na již tradiční a divácky oblíbenou pražskou přehlídku vybraných inscenací ze svého repertoáru. Čtyřdenní festival se pod heslem „Kouzlo přerodu" bude konat  3. - 6. dubna v pražském Divadle Archa a nechat ujít by si ho neměli nejen fanoušci této legendární brněnské scény, ale ani všichni příznivci kvalitního současného divadla. 

Pražské publikum se díky němu může těšit hned na čtyři oceňované provázkovské inscenace, z nichž jednu v pražské premiéře, i na výjimečnou debatu z brněnsko-pražského diskuzního cyklu s názvem Café Republika, na kterém Provázek od začátku sezony spolupracuje s Knihovnou Václava Havla.

Festival ve středu 3. 4. ve 20 hodin zahájí působivá a kritikou oceňovaná inscenace Kafkovy Ameriky v režii Michala Dočekala. Na ni ve čtvrtek 4. 4. ve stejný čas naváže inscenace původní hry Kateřiny Tučkové o osudech slavné české skladatelky Vítězslavy Kaprálové s názvem Vitka v režii Anny Davidové a v titulní roli s Terezou Marečkovou, která právě za tuto roli získala Cenu Divadelních novin. Pomyslným vrcholem festivalu bude v pátek 5. 4. pražská premiéra strhující a společensky angažované inscenace Dostojevského Hráče, kterou s provázkovským souborem vytvořil enfant terrible české režie Michal Hába a v níž jako hazardní hráč exceluje mladý brněnský herec Dalibor Buš. V sobotu 6. 2. festival zakončí hned dvě akce - v 18 hodin debata z cyklu Café Republika a od 20 hodin pak úspěšná komorní inscenace Anny Davidové Tichý Tarzan.

„Do vedení Divadla Husa na provázku jsem nastoupila v lednu, tedy uprostřed divadelní sezony. Právě vzhledem k přechodovému charakteru této jednapadesáté sezony, kterou zčásti připravovalo ještě předchozí vedení, jsme se letošní ročník našeho pražského festivalu rozhodli pojmenovat ´Kouzlo přerodu´," přibližuje novopečená umělecká šéfka Davidová.

Dramaturg Martin Sládeček k tomu dodává: „Věříme, že během těchto čtyř dubnových dní soubor Provázku předvede skvělou kondici, v níž se nachází, a zároveň naznačí směry, jimiž by se divadlo pod novým vedením mohlo ubírat."

 

Více informací o programu na: www.divadloarcha.cz / www.provazek.cz

Publikováno 20. 03. 2019 v rubrice Divadlo