Kulturní tip: Festival Divadla Na zábradlí poprvé v Divadle Bolka Polívky

To nejlepší z aktuálního repertoáru Divadla Na zábradlí bude od 1. do 11. listopadu k vidění na scéně brněnského Divadla Bolka Polívky. Hamleti, Požitkáři, Posedlost, Korespondence V+W - čtyři oceňované inscenace tvůrčího týmu ředitele Miloše Štědroně, režiséra Jana Mikuláška a dramaturgyně Dory Viceníkové, v hlavních rolích s Janou Plodkovou, Stanislavem Majerem, Jiřím Vyorálkem a dalšími hvězdami přední pražské divadelní scény.

 

 

„Pro mne osobně jsou specifické netradičním pojetím daného tématu. Požitkáři o smrti, Hamleti o hercích a jejich „životě", Posedlost o lásce a jejich mnoha podobách. Stejný princip a pokaždé jinak. Moje postavy, které hrami prochází, v sobě nesou hořkou komiku, ve které si doslova lebedím," řekla Jana Plodková ke svým rolím v inscenacích, které v listopadu uvádí Divadlo Bolka Polívky

Hamleti, 1. 11., 19:00 - Kolik osobností herci pojmou, a jak to odskáčou? Je herectví opravdu vysněným povoláním? Má režisér vždycky pravdu? Co všechno se na jevišti nesmí? Proč děti a zvířata nemají hrát divadlo? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky ze zákulisí divadelního světa nabízejí v Hamleti.

Požitkáři, 9. 11., 19:00 - Podivná společnost se schází v hotelové lobby. Čas se pomalu vleče nebo už stojí, hovory se vedou, nikdo neodchází, ale čas od času se někdo loučí se životem... Groteskní pohled na hluboké téma života a smrti, podpořené nadsázkou, humorem, ale i smutnými tóny.

Posedlost, 10. 11., 19:00 - Ústředním tématem inscenace je láska - ve všech svých podobách.   Na dvoupodlažní scéně divák nahlédne do soukromí několika postav, které se vášnivě potkávají či míjejí. Drobné příběhy tohoto několikapatrového domu se volně proplétají, sousedé se střídají a stěny jsou svědky domácích dramat. 

Korespondence V+W, 11. 11., 19:00 - Inscenace ověnčená Cenou Divadelních novin 2010/11 a Cenou Českého divadla 2011. Korespondence Voskovce a Wericha je silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době, strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhaluje osudy těchto významných osobností v bipolárním světě, plném železných opon a studených válek.

„Korespondence Voskovce a Wericha je představení, které hraju velmi rád, protože jako herec mám díky těmto dopisům možnost přinášet před diváky témata, která ač jsou všeobecně známá, je zapotřebí neustále oprašovat, připomínat a v dnešní době možná i z jeviště křičet. Nemožnost svobodného vyjádření, diktát jakéhokoliv režimu, přátelství, které se nedá nikým a ničím rozbít... A k tomu všemu vztah k podstatným hodnotám, velebení jazyka a absolutní nadhled, sebeironie, humor a gentlemanská noblesa dvou pánů. Jsem rád tomu, že když toto představení vznikalo, byl jsem ve správnou dobu na správném místě. V Brně," podotkl ke Korespondenci V+W představitel Jiřího Voskovce Václav Vašák.

Vstupenky na Festival Divadla Na zábradlí jsou v prodeji na webu a v pokladně Divadla Bolka Polívky a v prodejní síti Ticketportal. Ceny vstupenek: 390 Kč, studenti 150 Kč, senioři a ZTP sleva 10 %

Více informací na www.divadlobolkapolivky.cz

Publikováno 31. 10. 2016 v rubrice Divadlo