Nikola Márová a Ondřej Vinklát nadchli bravurními výkony ve Svěcení jara – Balet Národního divadla má dvě Ceny Thálie za rok 20

Letošní 25. ročník prestižních Cen Thálie přinesl Baletu Národního divadla vynikající úspěch - dvě ocenění za mimořádný baletní výkon v choreografii Svěcení jara Glena Tetleyho.  První sólistka Nikola Márová získala Cenu Thálie za roli Matky a první sólista Ondřej Vinklát má Cenu Thálie za roli Vyvoleného. Nikola Márová a Ondřej Vinklát si Ceny, zhmotněné do skvostných váz navržených designérem Bořkem Šípkem, osobně převzali během slavnostního ceremoniálu v sobotu 24. března v historické budově Národního divadla v Praze.

Nikola Márová a Ondřej Vinklát jsou dvojnásobnými laureáty Ceny Thálie - Márová byla poprvé oceněna před deseti lety za dvojroli Odetty-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře ve Státní opeře Praha a Vinklát před čtyřmi lety za Romea v inscenaci Romeo a Julie Národního divadla v Praze. Tentokrát odbornou porotu zaujal jejich výkon v choreografii Svěcení jara Glena Tetleyho, která patří do zlatého fondu baletního odkazu a je součástí komponovaného baletního večera s nadčasovým názvem Timeless. Glen Tetley vytvořil své Svěcení jara v roce 1974 pro Bavorský státní balet, u nás je uváděno vůbec poprvé. Jde o právem obdivované, interpretačně velice náročné dílo, v samém závěru se tanečníci dostávají až na hranu svých fyzických možností.  

Ceny Thálie, vyhlašované Hereckou asociací od roku 1994, se na tuzemské divadelní scéně těší značnému renomé a respektu. Každoročně se udělují ve 4 kategoriích - činohra, opera, balet, muzikál a opereta - a to za mimořádné jevištní výkony. O vítězích rozhoduje Kolegium pro udělování Cen Thálie tajným hlasováním.

 

Kontakty

 

Národní divadlo - balet:

Helena Bartlová, P.R. Baletu, 224 902 527, h.bartlova@narodni-divadlo.cz

http://www.facebook.com/ndbalet

www.narodni-divadlo.cz

 

 

Publikováno 30. 03. 2018 v rubrice Divadlo