Pražské Quadriennale nabídne „extrémní“ divadelní zážitek přesně rok před svým zahájením

Studio Hrdinů a Pražské Quadriennale, největší mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie, spojují své síly. V návaznosti na úspěšnou výstavu Extrémního kostýmu na PQ 2011, která rozostřila a rozmělnila hranice mezi tělem, kostýmem, prostorem, světly a zvukem se 6. června 2018 od 20:00 ve Studiu Hrdinů odehraje performance MUD s Halkou Třešňákovou. Stylizovaný rituál, který si pohrává s nenápadnou výměnou pozic mezi hercem a divákem i realitou a imaginací, bude pozvánkou na další ročník Pražského Quadriennale. To se bude konat přesně za rok, tedy od 6. do 16. června 2019 v Průmyslovém paláci a na pražském Výstavišti, kam se vrátí přesně po 12 letech.

Betonová textilie, pytle na suť, gáza, igelit, sochařská hlína, instalatérské konopí, škrobové lepidlo, zářivky i žárovky. To všechno nastřádá během expresivního rituálu MUD Halka Třešňáková do zakouřeného sálu Studia Hrdinů. Performance v koncepci Zuzany Formánkové a Ondřej Kinského si dala nelehký úkol prozkoumat podstatu kostýmu a všechny významy, které s sebou na divadle může nést. Divadelní kostým se pro autory v režijní spolupráci s uměleckým šéfem Studia Hrdinů Janem Horákem stává samostatným scénickým prvkem, ale i architekturou, která propojuje jak samotného performera, tak i diváka s prostorem. Společně tak nastiňují jedno z témat blížícího se PQ 2019 - znejistění hranice mezi akcí na scéně a manipulací s divákem.

 

MUD, 6. června 2018 od 20:00

Studio Hrdinů, Dukelských Hrdinů 47, Praha 7

 

koncepce a kostým: Zuzana Formánková, Ondřej Kinský, Jan Horák

dramaturgicko - režijní spolupráce: Jan Horák

choreografie a interpretace: Halka Třešňáková
light design: Petr Puffler

hudba: Dominik Gajarský

 

O PQ:

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru vzniklo v roce 1967 za účelem dostat to nejlepší z divadelního designu, scénografie a divadelní architektury do popředí kulturních událostí, a umožnit tak seznámení se současnou scénografií profesionálním a začínajícím umělcům i široké veřejnosti. Výstavy, festivaly a vzdělávací programy pořádané jednou za čtyři roky slouží jako globální katalyzátor kreativního pokroku, protože podporují experimentování, networking, inovaci a budoucí spolupráci mezi umělecky činorodými autory. PQ má za cíl oslavovat, posilovat a vyzdvihovat práci scénografů, umělců a architektů a zároveň inspirovat a vzdělávat diváky, kteří jsou tím nejzásadnějším prvkem jakéhokoliv živého představení.

Publikováno 09. 05. 2018 v rubrice Divadlo