Prosinec v Divadle Viola: premiéry, sváteční představení, repertoárové hity i tip na vánoční dárek

Nalaďte se na pohodovou sváteční vlnu a zpříjemněte si čekání na Ježíška návštěvou Divadla Viola na Národní třídě v centru Prahy. Vstupenky na předsilvestrovská představení se navíc mohou stát vítaným vánočním dárkem

Premiérový večer Tichá vůně slov 5. prosince od 20:00 přivede na jeviště Violy básníka Františka Novotného a malíře a grafika Jiřího Anderleho. Stane se tak již potřetí, ovšem poprvé nad stránkami poetické novinky Františka Novotného Tichá vůně slov. Rozprávět se bude také o novém CD Jiřího Anderleho a dalších zajímavých tématech - za klavírního doprovodu Milana Dvořáka a zpěvu Evy Kriz-Lifkové. Po skončení večera, kterým provází Robert Tamchyna, jsou diváci zváni na autogramiádu ve foyeru divadla.

Novinkou, která by se v adventním čase měla stát tradiční součástí repertoáru Violy, je Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku J. A. Pitínského. Adventní setkání s betlémským příběhem ve Viole navazuje na předchozí dlouholetou tradici uvádění Staročeských vánočních her. Premiéra se odehraje 10. prosince od 20:00. Zavzpomínat na časy, kdy se ještě na zasněžené cestě před kostelem muzicírovalo a potkat se společně ve vzpomínce na velké vánoční tajemství můžete také 16., 17. a 22. prosince.

Taťjana Medvecká a Martin Hofmann 9. prosince od 20:00 poodhalí fascinující peripetie vášnivého, divokého, krutého, a přesto až do konce života trvajícího manželství letce a slavného spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Inscenace Život jako smršť čerpá ze vzpomínkové knížky Paměti růže, kterou napsala jeho manželka Consuelo de Saint-Exupéry a která mohla vyjít až v roce stého výročí narození věhlasného autora Malého prince.

Bára Hrzánová vás 11. prosince od 20:00 provede Májem - básnickým velezpěvem K. H. Máchy Máj. Říká ho, zpívá ho, velebí ho v nastudování Miloše Horanského s hudbou Emila Viklického. Máj v mistrovské interpretaci Báry Hrzánové měl ve Viole premiéru v roce 2003 a od té doby v desítkách repríz vzbudil nadšené reakce diváků.

Emil Viklický u piana a David Prachař v roli, která mu vynesla Cenu Thálie - 13. prosince od 20:00 Novecento. Příběh Alessandra Bariccoa se odehrává na lodi, která pravidelně brázdila oceán mezi Evropou a Amerikou. Novecento je jméno odloženého novorozeněte, jež námořníci objevili v podpalubí. V průběhu let se chlapec naučil  hrát  na piano tak, „že i Bůh tančil, pokud se nikdo nedíval..."

Legendární Žena z Korinta bude ve Viole k vidění 19. prosince od 20:00. Slavný apokryf Oldřicha Daňka o tajemné návštěvnici v pracovně řeckého dramatika byl nejprve uveden na obrazovkách České televize. Na jeviště Divadla Viola vstoupila Žena z Korinta premiérou v červnu 2013. Kdo je vlastně ta žena a proč jí tak záleží na tom, aby nová Euripidova hra měla jinou zápletku? Vyhraje umělecká inspirace nebo lákavá finanční nabídka? Vtipné dialogy, příběh skoro až detektivní a k tomu mistrovské herecké výkony Hany Maciuchové (Lyké), Jaromíra Meduny (Eurípides) a Johanny Tesařové (Hébé).

Dobrou náladu vám už pár dní před Silvestrem spolehlivě navodí Commedia finita. Velmi vtipná hra o naší nejslavnější operní pěvkyni Emě Destinnové je na programu Violy 27. prosince ve 20:00. Výpovědi její pedagogické konkurentky, uklízečky, společnice a komorné v bravurním podání Dany Černé, Jany Synkové, Daniely Kolářové a Máši Málkové jsou svědectvím nejen o úspěších a pádech Emy Destinnové, ale především o závisti a malosti.

Prosincový a zároveň letošní program Violy 28. prosince od 20:00 symbolicky završí Josef Somr a Marek Holý v dramatické skice podle slavné novely Ernesta Hemingwaye Stařec a moře. Strhující zápas rybáře s mocnou přírodou na vratké bárce unášené mořem vyznívá jako oslava lidské vůle, odvahy a nezlomnosti. Děj podkresluje hlas moře - hudba Emila Viklického.

Více informací na www.divadloviola.cz

 

Divadlo Viola

Viola se na divadelní mapě Prahy těší výlučnému postavení. Někdy bývá trefně označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Nikdy neměla stálý herecký soubor, ale vždy zde vystupovaly velké herecké hvězdy. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 55. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Od roku 1963, kdy se v tehdejší Poetické vinárně Viola konalo první představení, repertoár staví na myšlenkové, autorské, inscenační kvalitě a na výtečných hudebních a hereckých výkonech, které jsou pro diváky zdrojem intenzivních zážitků. Dramaturgický záběr sahá od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety. Soboty patří rodinám s dětmi - především pohádkovým představením. V předsálí divadla návštěvníci najdou každý měsíc novou výstavu.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti uměleckého světa. K legendám, které se sem rády vracely, patřili Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, později Jan Kačer, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Boris Rösner či Eliška Balzerová. V současné době na jevišti Divadla Viola excelují Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Luděk Munzar, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Josef Somr, Tatiana Vilhelmová a další, včetně členů nejmladší herecké generace, jako jsou Berenika Kohoutová nebo Bára Poláková.

 

Kontakty

  

Divadlo Viola

www.divadloviola.cz

Národní 7, Praha 1

Publikováno 20. 11. 2017 v rubrice Divadlo