10. ročník festivalu Nultý bod (16. – 21. 7. 2018) se zaměří na intimitu

Jubilejní 10. ročník Mezinárodního festivalu Nultý bod proběhne od 16. do 21. července 2018 v prostorách Divadla v Celetné, ve Veletržním paláci Národní galerie, v Divadle Kampa a ve Werichově vile. Tématickou linií letošního ročníku je intimita. Nultý bod je festivalem, který do Prahy pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, fyzické, loutkové a vizuální divadlo.  Ve svém zahraničním programu letos představí celosvětově oceňovaný projekt Pour kanadské tanečnice a choreografky Dainy Ashbee, italsko-anglickou dvojici Igor & Moreno s představením Idiot Syncrasy  a španělského loutkaře a performera Davida Espinosu s minimalistickým My Great Work. V programu nebudou chybět ani čeští umělci. V prostorách Divadla v Celetné se představí  multimediální projekt Soni Ferienčíkové, Márii Júdové a Alexandry Timpau nazvaný Everywhen a Spitfire Company s jejich magickými Constellations II. Program doplňuje na Kampě uváděný rapový muzikál Miřenky Čechové a Martina Tvrdého Miss AmeriKa či Jan Bárta se svou performance Pitch. Letošní novinkou festivalu je hudební program v zahradě Werichovy vily kurátorovaný DJkou, aktivistkou a rozhlasovou reportérkou Mary C. Mezi vystupujícími hudebníky je například britská producentka Sasha Perera se svým projektem Perera Elsewhere či surreálný ambient kolumbijské umělkyně Lucrecie Dalt. Kompletní program najdete na stránkách www.nultybod.cz. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji GoOut.

„V každém roce se line programem více či méně viditelná tematická linie. V současné době cítím, že nám všem chybí rozhovor o intimitě. Co pro nás znamená, jak se utváří v našich životech a jak se manifestuje v uměleckých projektech. Proto jsem se rozhodl pro toto téma," vysvětluje umělecký šéf festivalu Petr Boháč a dodává: „Společně s ředitelkou festivalu Lídou Vackovou a nově i s Mary C jsme vybírali projekty v jejichž středu jsou osobní zpovědi, ponory do nevědomí, rodinné a dějinné anamnézy či intimní scénická vyprávění."

Zahraničním hostům letošního ročníku dominuje kanadská tanečnice a choreografka Daina Ashbee, která Nultý bod 2018 odstartuje 16. července ve 20 hodin v Divadle v Celetné. Ashbee dvakrát vyhrála Prix de la danse de Montréal. Prestižní německý taneční magazín TANZ ji zařadil mezi 25 nejzajímavějších mladých umělců roku 2017 a americká publikace DANCE 2018 ji zařadila mezi 30 nadějných tanečníků letošního roku. V představení Pour s neuvěřitelnou upřímností konfrontuje sebe i diváka s touhou po osvobození, vystavení se bolesti i dosažení katarze.

 

Italsko-anglická dvojice vystupující pod jménem Igor & Moreno zazářila již v roce 2015 na festivalu Aerowaves. Tanečně hudební zážitek Idiot Syncrasy, ve kterém hrají velkou roli folklórní tradice Baskicka a Sardinie a skákání, je na programu festivalu ve středu 18. července od 20 hodin v Divadle v Celetné.

 

Dalším zahraničním hostem festivalu je španělský loutkář a performer David Espinosa, který se svým minimalistickým představením My Great Work dokazuje, že se osudové události dají vyprávět s minimálními prostředky, aniž by vyprávěný příběh ztratil napětí a magičnost. Představení je na programu celkem čtyřikrát - v pátek 20. července a v sobotu 21. července vždy od 16 a 18 hodin ve Werichově vile.

  

Festival Nultý bod nabízí také zajímavá představení vznikající v Čechách. Letos představí především projekty s výraznou hudební složkou. Everywhen je komplexní, hudebně-taneční, ale i vizuální performance, která má ambice člověka naprosto pohltit: v jeden moment jsou diváci konfrontovaní s artistním tanečním výkonem, podmanivou hudbou i závratně rotujícími 3D animacemi. Mezinárodní kolektiv stojící za Everywhen se skládá z tanečnice Soni Ferienčíkové, hudebnice Alexandry Timpau a vizuální umělkyně Márie Judové. V představení, které samy popisují jako „intermediální performanci o neustálé rotaci dějin", se autorky snaží zachytit kontrast láskyplného osobního života a života politického, který může mít děsivé následky. Představení proběhne 17. července od 20 hodin v Divadle v Celetné.

 

Rapový muzikál Miss AmeriKa je novým projektem Miřenky Čechové a Martina Tvrdého (známého jako Bonus). Příběh z newyorského metra sleduje cizinku Mckenzie Tomski ve velkoměstě, které jí skýtá nejrůznější emoce od zamilovanosti přes okouzlení a údiv až po stav vystřízlivění. V symbolickém prostoru podzemní dráhy rozehrává Miřenka Čechová osobní zpověď  o americkém snu i o novém druhu samoty a odcizení, které s sebou přináší digitální věk. Představení se odehraje v sobotu 21. července v 19 hodin ve Divadle Kampa. Projekt vychází ze stejnojmenné knihy Miřenky Čechové, jež vyjde v červenci 2018 v nakladatelství wo-men.

 

Program festivalu, sledující téma intimity, dokreslí představení Constellations II. souboru Spitfire Company. Symbióza tance, působivého vizuálna a podmanivé hudby spojené s prostorovým zvukem se odehraje ve čtvrtek 19. července v Divadle v Celetné.

 

Osmi hodinová performativně-hudební instalace skupiny Tantehorse: wood-wonder-wave, do které se mohou zapojit i diváci, proběhne 17. července v rámci výstavy Kathariny Grosse Zázračný obraz pořádanou Národní galerii. Každoroční součástí festivalu bude edukativní workshopový týden Performing Arts for the Future, který je otevřen profesionálům i studentům všech uměleckých oborů a jehož lektoři jsou právě David Espinoza, Daina Ashbee a dvojice Igor&Moreno.

 

Letošní novinkou bude hudební program v zahradě Werichovy vily kurátorovaný DJkou, aktivistkou a rozhlasovou reportérkou Mary C. V pátek 20. července zde od 19:00 vystoupí česká dvojice TouchieTouchie a od 20:30 hodin zahraje britská hudebnice Sasha Perera se svým doom-folkovým projektem Perera Elsewhere. V sobotu 21. července od 21:00 představí kolumbijská umělkyně Lucrecia Dalt svůj avantgardní pop tíhnoucí k surreálnému ambientu. Jako support před ní od 20:00 zahraje Enchanted Lands - projekt české producentky Barbory Polcerové, která letos získala cenu Vinyla.

 

Více informací na www.nultybod.cz

Facebook: fb.com/nultybod

Předprodej vstupenek: goout.net/cs/festivaly/nulty-bod-2018/oceyc/

 

Partneři: Werichova vila - Nadace Jana a Medy Mládkových, Veletržní palác Národní galerie v Praze, HAMU, Divadlo v Celetné a Divadlo Kampa

Mediální partneři: Radio 1, Radio Wave, Český rozhlas Vltava,  Divadelní noviny, Taneční zóna, Taneční aktuality, divadlo.cz, i-divadlo.cz

Festival se uskuteční za podpory: Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR a Státního fond kultury ČR

Publikováno 09. 07. 2018 v rubrice Festivaly