5. panel Docu Talents from the East na MFF Karlovy Vary!

Na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary se opět představí 9 vybraných dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy, které budou během následujího roku uvedeny do kin. Panel spolupořádá MFDF Jihlava, Institut dokumentárního filmu a MFF Karlovy Vary již od roku 2005. Letošní Docu Talents from the East se uskuteční 7. července, od 10.30, v promítacím sále A Hotelu Thermal. Představí se na něm vznikající projekty z Bosny a Hercegoviny/Francie, České republiky, Maďarska/Německa, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Režiséři a producenti jednotlivých projektů budou mít možnost v krátké prezentaci přiblížit své záměry přítomným festivalovým selektorům, distributorům, nákupčím i místním či zahraničním novinářům. Po skončení prezentace bude následovat Docu Cocktail Party na terase Hotelu Thermal.

 

Docu Talents from the East 2009

VILLAGE WITHOUT WOMEN / SELO BEZ ŽENA (Srdjan Sarenac, Bosna a Hercegovina/Francie) ? příběh tří bratrů v malé jihosrbské vsi, kde nežijí žádné ženy, oženit se a zabránit tak zániku vesnice.

KATKA / KATKA (Helena Třeštíková, Česká republika) - časosběrný dokumentární film o drogách, lásce a zodpovědnosti.

OBSCURANTIST AND HIS LINEAGE / TMÁŘ A JEHO ROD (Karel Vachek, Česká republika) - dokument o politice, ekonomii či společenských vztazích s vhledem do jiných kultur v Čechách.

I LIKE MY BORING LIFE / MÁM RÁDA NUDNÝ ŽIVOT (Jan Gogola, ml., Česká republika) - Deník babičky Němcové, obyčejné ženy ze Zbraslavi, se z popisu rodinného života, pozorování počasí a politických událostí přemění v surreální vnímání věčnosti.

THE PHANTOM OF LIBERTY II / PŘÍZRAK SVOBODY II (Karel Žalud, Česká republika) - experimentální dokument zkoumající čas jako fyzikální veličinu, jež má zásadní dopad na naše jednání, chování, vnímání, společenské rituály a celkový náhled na svět.

LEFT RIGHT LEFT RIGHT / BAL JOBB BAL JOBB AVAGY VITÉZSÉGEM (Erzsebet Racz, Maďarsko / Německo) ? pohled na život režisérčina otce, za Druhé světové války člena pochybé pravicové organizace, tzv. Řádu statečných.

THE LAST DAY OF SUMMER / KONIEC LATA (Piotr Stasik, Polsko) - film o konci dětství a dospívání je návštěvou ruského systému vojenských škol.

METROBRANDING / METROBRANDING (Ana Vlad, Adrian Voicu, Rumunsko) ? kultovní produkty socialistické industralizace jako předměty touhy a snů většiny obyčejných Rumunů.

HERO OF OUR TIME / HRDINA NAŠICH ČIAS (Zuzana Piussi, Slovensko) - portrét slavného slovenského filmového kritika a jeho světa, který postupně mizí.

VISALESS / VISALESS (Petra Seliškar, Slovinsko) - dokument se zabývá fenoménem sjednocování Evropy a zároveň realizací Schengenu, jehož důsledkem je uzavírání hranic.

Publikováno 30. 06. 2009 v rubrice Festivaly