Bardzo fajný festival na plátně i na talíři

Bardzo fajný festival svěžích polských filmů slaví tři roky a roste! Letos se na plátně představí 5 celovečerních filmů, animované filmy pro děti a na talíři k zakousnutí bude výstava komiksů a filmových plakátů, a afterparty s DJ Morgianou. Polské filmové dobroty se servírují od čtvrtka 1. do neděle 4. prosince v pražském letenském Biu Oko a nedalekém baru Cobra. 

Festival zahájí ve čtvrtek 1. prosince výstava komiksů a polská legendární filmová lahůdka. Předsálí kina oživí vítězné komiksy ze soutěže Henryk v bublinách, kterou vyhlásil Polský institut v Praze k roku Henryka Sienkiewicze. Sál kina poté pohltí jedna z legendárních adaptací historického románu Křižáci (Aleksander Ford, 1960). Film bude uveden v originálním polském znění s českými titulky. Na zahájení a vernisáž od 18 hodin je vstup volný.

Páteční večer přinese dva nové polské snímky, které nahlížejí do životů polských rodin. Drama Podivné nebe (Dariusz Gajewski, 2015) inspirované skutečnými příběhy zavede diváky za polskými emigranty na sever Švédska, kde rodiče sedmileté dcerky hledají vytoužený klid a blahobyt. Hvězdně obsazená tragikomedie Moje dcery krávy (Kinga Dębska, 2015) nahlédne do současného Polska a povypráví o dvou dospělých sestrách, které se ocitly v nelehké životní situaci.

V sobotu budou na talíři připravené lahodné polské delikatesy od Polek žijících v Praze a odpoledne v kině poběží krátké dětské animované filmy s pejskem Rexíkem v hlavní roli. Na filmy naváže tvořivá dílna pro děti a večer opět dva nové svěží snímky. Milci offových žánrů si vychutnají poetický, lehce surrealistický film Střípky (Aleksandra Gowin, Ireneusz Grzyb, 2014) o mládí a různých podobách lásky. Po projekci mohou diváci diskutovat s režisérkou filmu Alexandrou Gowin. Závěrečné vyvrcholení festivalu bude patřit hororo-muzikálu Vábení sirén a světu varšavských nočních klubů osmdesátých let. Debut režisérky Agnieszky Smoczyńské se skvělou hudbou a s Michalinou Olszańskou (Já, Olga Hepnarová) v hlavní roli získal speciální cenu na letošním Sundance Film Festivalu.

Filmovou jízdu zakončí afterparty v nedalekém baru Cobra. Studentka elektroakustické kompozice na akademii v Poznani Karolina Karnacewicz aka DJ Morgiana ráda improvizuje s vinyly, mikrofony a vlastním hlasem. O hudbě také píše, organizuje koncerty, spolupracuje s galeriemi a neziskovkami. Mladé dýdžejce není Praha cizí, vystupovala zde poprvé před publikem v roce 2012 v Nové syntéze ve Veletržním paláci - tehdy ale ještě nevěděla, že svůj život poté zasvětí práci se zvukem. DJ Morgiana připraví set na míru Bardzo fajnému festivalu.

První prosincovou a zároveň adventní neděli v poledne láká diváky polský filmbrunch - kdo nestihl Vábení sirén večer, může si jej dát právě k nedělnímu obědu či po zdařilé sobotní party. Po celý festival budou v prostorách kina k vidění nejen vítězné komiksy, ale také krásné polské plakáty z kolekce Terryho ponožek - výstava vzdává hold filmovému umění nedávno zesnulému Andrzeje Wajdy a potrvá až do února 2017.

Festival organizuje spolek Popular, který se od roku 2013 věnuje popularizaci polské kultury v ČR. Letošní festival je už sedmou akcí v produkci spolku. Na jaro 2017 připravuje jednodenní tematický Bardzo fajný večer, na podzim 2017 opět vícedenní filmový festival.

Bardzo fajný festival 1. - 4. 12. 2016 I BIO | OKO, Bar Cobra Tickets: Bio Oko: http://www.bit.ly/bardzofajny Goout: http://bit.ly/2eNhAHY

Publikováno 25. 11. 2016 v rubrice Festivaly