Festival Jazz On5 se blíží!

Po sedmi úspěšných ročnících se festival JAZZ ON 5 stal neodmyslitelnou součástí podzimní kulturní nabídky městské části Praha 5, potažmo celého hlavního města a v širším kontextu i České republiky. Ve spolupráci s W&M Production a s podporou MČ Praha 5 a Ministerstva kultury chystáme již 8. ročník této hudební přehlídky jazzových, bluesových i dalších interpretů a také několika workshopů. Chtěli bychom přiblížit divákům to nejlepší ze současné světové hudební scény. Proto jsme oslovili velmi zajímavé interprety zejména z USA, Francie, Norska, Švýcarska, Velké Británie, Nizozemska, Itálie a ČR. 

Největší hvězdou festivalu bude norský trumpetista Nils Petter Molvaær se svojí skupinou, který vystoupí ve čtvrtek 20. 10. ve 21 h. Tento věhlasný hudebník, skladatel a producent míchá ve své hudbě více stylů - jazz, ambient, house music, elekroniku a break beats, stejně jako prvky z hip hopu, rocku a popu - a přetváří je do jedinečné a dramatické zvukové koláže, která ukazuje možné směry vývoje jazzu ve 21. století. Jeho manipulace s různými žánry je často v rozporu se zaběhlými konvencemi, ale možná právě proto vytváří velmi zajímavá a nečekaná spojení akustické a elektronické hudby. N. P. Molvær našel svou vlastní vyjadřovací techniku ve hře na trubku, kterou dokáže zachytit atmosféru polárních ledových polí i hořícího pouštního písku, rozvášněných davů i totální samoty. Vytvořil si individuální a rozpoznatelný hudební zvuk, ovlivněný poezií skandinávské přírody, elektronikou i jinými trumpetovými kolegy, jako byli Miles Davis či Jon Hassell. Na evropském turné 2016 bude prezentovat hudbu ze svého posledního alba "Switch" a doprovodí ho jeho ověření spoluhráči. Nils Petter Molvær - trp, Geir Sundstøl - g, Jo Berger Myhre - b, Erland Dahlen - dr.

V tomto roce se dramaturgie festivalu zaměřuje zejména na evropský jazz, často také mezinárodně propojené sestavy, nebo společné transatlantické projekty. Příkladem je Gregoire Maret & the French Connection, kdy slavný americký hráč na chromatickou foukací harmoniku spojil své síly s francouzskými hudebníky a bude prezentovat hudbu ze svého nejnovějšího alba "Wanted", které je součástí triptychu o životě afroameričanů v USA nebo obecněji o politické a sociální situaci v USA.  O jeho kvalitách svědčí řada velkých jmen, se kterými spolupracoval - např. Youssn'Dour, Meshell Ndegeocello, Pete Seeger, David Sanborn, George Benson, Cassandra Wilson, Herbie Hancock , nebo popoví Elton John či Sting. V roce 2005 byl spoludržitelem Grammy za album
 " The Way Up", které natočil s Patem Methenym.
 
Také v další dny máme připraveny velmi zajímavé kapely: s Janáčkovskou hudbou vystoupí norsko-český projekt Elisabeth Nygard & Didrik Ingvaldsen Orchestra, s originálním pojetím klavírního tria fenomenální francouzský pianista Grégory Privat, či charizmatický alternativně-soulový zpěvák z Londýna Tarq Bowen.  V pátek a v sobotu 21. a 22. října vystoupí také větší orchestry. Nejprve mladá, progresivní skotská kapela Fat Suit a poté avantgardní, na pomezí stylů se pohybující, New Roterdam Jazz Orchestra, který prezentuje hudbu kytaristy a leadera Antona Goudsmita. Hudba obou těchto souborů je velmi dynamická, a při vší sofistikované kompoziční, zvukové a improvizační složitosti také zábavná i pro mladé publikum.  Další koncerty budou opět komornější kvartetové sestavy - italsko -francousko- americký projekt Pericopes a česká skupinaOstrich Quartet. Obě tato seskupení by se dala zařadit do současného postmoderního jazzu a zajímavým způsobem posouvají hranice tohoto žánru.  
Nabitý koncertní program doplní také odpolední workshopy o jazzu (např. David Dorůžka) nebo speciální odborná diskuze hudebních kritiků, odborníků a hudebníků věnovaná dvojitému výročí Milese Davise.
Na letošním festivalu JAZZ ON5 si tedy každý návštěvník přijde na své. Hudba znějící na pódiu Jazz Docku prolétne všemi krajinami přilehlými k jazzu - od moderní klasické hudby až po funk. 

Publikováno 10. 10. 2016 v rubrice Festivaly