Premiéra společného představení 420PEOPLE a Eastman na festivalu TANEC PRAHA 2017 - choreograf Sidi Larbi Cherkaoui poprvé tvoř

Společný projekt 420PEOPLE a souboru Eastman ikony současné taneční scény Sidi Larbi Cherkaouiho je jednou z nejočekávanějších událostí festivalu TANEC PRAHA 2017! Šest let po prvním setkání choreografa Cherkaouiho s uměleckým šéfem 420PEOPLE Václavem Kunešem se neuvěřitelné stalo skutkem: 4. a 5. června ve 20:00 na Jatkách78 tanečníci 420PEOPLE stanou na jevišti bok po boku tanečníků Eastman ve zcela novém díle, které Cherkaoui tvoří speciálně pro tuto příležitost. Premiéra společné choreografie v dramaturgii letošního festivalu doplňuje taneční událost sezony, jíž je uvedení Cherkaouiho díla Fractus V ve Foru Karlín. 

Tvůrčí záběr Sidi Larbi Cherkaouiho je mimořádný.  Pro svá díla se inspiroval buddhismem, flamencem, indickým tancem, vzdal poctu Michaelu Jacksonovi s proslulým Cirque du Soleil, spolupracoval s režisérem Joe Wrightem na filmovém zpracování Anny Kareniny, v němž zazářila Keira Knightley, s Barbican Centre na Hamletovi s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli a v oblasti výtvarného umění například s Marinou Abramovic nebo sochařem Antonym Gormleym.  Nyní poprvé tvoří pro český soubor. Výslednou premiéru v komponovaném večeru doplní choreografie Faun. Duet originálně odkazuje na známé dílo proslulého tanečníka Václava Nižinského Faunovo odpoledne z roku 1912. Fauna si Cherkaoui vybral u příležitosti 100. výročí Ballets Russes a k fenomenálnímu tanečníkovi přidal ještě éterickou Nymfu. Tančí Nicola Leahey a Václav Kuneš.

Projekt 420PEOPLE & Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui vzniká v koprodukci 420PEOPLE, Eastman, festivalu TANEC PRAHA a divadla Jatka78, za podpory Nadace BNP Paribas, Magistrátu hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Zastoupení vlámské vlády v ČR a Národního divadla. 

Více informací na www.420people.org

 

Publikováno 03. 05. 2017 v rubrice Festivaly