Bojový anděl Alita: Velkolepá sci-fi sága na plátně i v komiksu

Do kin právě přichází nová komiksová adaptace, pod níž jsou podepsaná opravdu hvězdná jména. Film o dívce-kyborgovi jménem Alita totiž vznikl pod producentskou taktovkou Jamese Camerona a v režii Roberta Rodrigueze.

Původně měl Cameron adaptaci slavné mangy i natáčet, ale pro své vytížení dalšími díly Avatara se nakonec přesunul do scenáristické a produkční role a snímek dostal na starost režisér Robert Rodriguez (El Mariachi, Desperado, Planeta Teror). Pro toho byl příběh plný monumentálních soubojů to pravé. Inspiroval se událostmi prvních dvou knih - takže se můžeme těšit na souboje v aréně, lov lidí i brutální sport jménem Motorball. Nejde ale zdaleka jen o akci: v centru příběhu jsou silné postavy, které se snaží přežívat, i jejich emoce.

Legendární mangu Bojový anděl Alita stvořil roku 1990 Jukito Kiširo a téměř okamžitě se s ní proslavil - už o tři roky později vznikl animovaný seriál. Tehdy ještě nebyl komiks známý jako Bojový anděl Alita (tedy Battle Angel Alita), ale pod japonským názvem Gunnm, který doslova znamená Sen o zbraních. Když komiks vyšel poprvé v Americe, hledali pro něj vhodnější titul - a nakonec zvítězil tento. A ten byl zvolený i pro české vydání - přece jen právě pod ním je tahle série u fanoušků komiksu známá.

„Nedivíme se Jamesi Cameronovi, že ho tenhle komiks zaujal," říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW, které u nás Alitina dobrodružství vydává. „Máte tam bojové roboty všech tvarů a velikostí. Temný svět budoucnosti. Mohutnou akci. Ale i silné poselství a výrazné hrdiny a osudy. Mladou ženu na cestě za sebepoznáním. Máte tam filozofické přesahy. Prostě všechno, co dělá z díla legendu."

Dnes už víme, že se film povedl a zrodil velmi sympatickou, silnou a zároveň zranitelnou hrdinku. Cameron do příběhu vnesl monumentální rozmach, zatímco Rodriguezovi přisuzujeme nadhled a humor... nehledě na parádně natočenou akci.

A o co v Alitině příběhu vlastně jde?

Na smetišti v té nejhorší části ghetta jménem Vrakoviště, hluboko pod tajemným vesmírným městem Salem, nachází kyberdoktor Daisuke Ido podivnou věc: dívčí hlavu. Je to pozůstatek kyborga, který spolu se svým tělem ztratil i paměť. Doktor hlavu vybaví novým a vysoce výkonným tělem a dá stvoření jméno - Alita.  Ovšem Alita má svá tajemství a minulost. Když je v ohrožení, probouzí se v ní znalost legendární školy bojových umění zvané Panzerkunst. Ve světě, kde neexistuje jiný zákon, než který si vybojujete sami, se Alita rozhodne být lovcem lidí a pronásledovat zločince. Otázkou zůstává nejen její schopnost v nelítostných soubojích přežít, ale především to, jestli si dokáže udržet svou lidskost.

Pro tvůrce Jukita Kišira se stala Alita náplní jeho života. Poté, co skončil se základní sérií, se do svého světa ještě mnohokrát vrátil. Stvořil příběh Ashen Victor, který se odehrává před událostmi Ality a kde na příběhu jednoho hráče sleduje zrod brutálního sportu jménem Motorball (do kterého se Alita v budoucnu zapojí). A také napsal a nakreslil přímá pokračování Ality: Last Order a Mars Chronicle.

U nás vychází nádherně kreslená sci-fi sága Bojový anděl Alita ve čtyřech mohutných, až čtyři sta stránkových omnibusech - s tím, že poslední díl vychází těsně po příchodu filmu, během března! Film se inspiroval tématy z prvních dvou knih... a na Hollywoodské poměry je tahle adaptace dost věrná a citlivá. Je vidět, že manga na Camerona opravdu zapůsobila a že se z ní snažil co nejvíce přenést na filmové plátno.

Asi neprozradíme příliš, když řekneme, že film není zcela uzavřený, že má otevřenou cestu k dalším pokračováním. Tak jestli chcete s předstihem vědět, jak to s Alitou a celým světem dopadne, sáhněte po manga sérii!

 

Knihy o Alitě jsou k dostání u dobrých knihkupců a v e-shopu Nakladatelství CREW.

Kontakty: www.crew.cz

Publikováno 12. 02. 2019 v rubrice Film