Cenu Pavla Kouteckého získala za dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka o srbském nacionalistovi režisérka Kristýna Bartošová

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Kristýna Bartošová za snímek Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Mladá režisérka s kořeny v Bosně se v něm vydává za stárnoucím profesorem, dietologem Dolečkem, hledat recepty na život těla i duše. Snímek se snaží najít odpověď na otázku, jakou radu může mladá dívka získat od člověka, který je srbským nacionalistou a blízkým přítelem Ratka Mladiče. Cenu za nejlepší krátký dokument získala v historii Ceny Pavla Kouteckého letos poprvé režisérka Veronika Lišková za film s názvem Kohoutková o loňské havárii vody a s ní spojené epidemii, která postihla pražské Dejvice. V letošní porotě zasedli Saša Gedeon spolu se scenáristkou Barborou Stehlíkovou, sochař a přítel Pavla Kouteckého Čestmír Suška, divadelní režisérka Jana Svobodová, mediální analytik Milan Kruml a Ondřej Moravec z festivalu Jeden svět.

 

 

Režisérka Kristýna Bartošová převzala na slavnostním večeru vyhlášení laureátů desátého ročníku Ceny Pavla Kouteckého v Divadle Archa kromě sošky od sklářského výtvarníka René Roubíčka také odměnu sto tisíc korun. Režisérka Veronika Lišková za svůj krátký dokument převzala odměnu dvacet tisíc korun a objekt ceny od mladého výtvarníka Petra Šetlíka. Partnerem finančních odměn režisérům je Nadační fond Avast.

 

Film Nebezpečný svět Rajka Dolečka je dialogem se stárnoucím profesorem, expertem na boj s obezitou a mediální hvězdou osmdesátých let, který má ještě svou druhou veřejnou tvář. V devadesátých letech se stal obhájcem "srbského pohledu" na války v Bosně a Kosovu a popíračem masakru v Srebrenici. Režisérka Bartošová s bosenskými kořeny se pro účely natáčení dokumentu stala jeho pacientkou a dle svých slov se mu svěřila do rukou stejně, jako se jí svěřoval on při natáčení tohoto filmu. Odpovědi na otázky kolem Srebrenice se s ním vydala hledat přímo na místo činu. Snímek se snaží o překročení předsudků a ideologií s cílem najít smíření. I přesto, nebo možná právě proto, však zůstal Doleček pro režisérku osobností plnou rozporů. "Chtěla jsem ho nenávidět. Je možné, že bych ho začala mít ráda?" ptá se sama sebe ve filmu režisérka. Na vítězném celovečerním snímku proto porota ocenila odvahu autorky, s jakou pojala komplikované a kontroverzní téma, i skutečnost, že navzdory osobní propojenosti s událostmi v bývalé Jugoslávii dokázala udržet odstup a nadhled, nepojmout hlavního hrdinu prvoplánově a démonizovat ho. "Snímek je zároveň silným příběhem, dokumentární road-movie i psychologickým dramatem," říká člen poroty Saša Gedeon. "Spojuje do jednotného celku osobní i politické téma a povyšuje ho do univerzálního sdělení," uzavírá další člen poroty, mediální kritik Milan Kruml.

  

Vítězný krátký dokument Veroniky Liškové s názvem Kohoutková zase zachycuje reakce doslova otrávených obyvatel Prahy 6 na loňskou havárii spojenou s kontaminaci pitné vody. Porota ocenila, jak autorka dokázala prezentovat lokální téma jako celospolečensky závažné a přitom originálně pracovala s kontrapunktem a obrazově kreativními nápady. "Dokument Kohoutková je vlastně jakousi poetizovanou stížností," říká člen poroty sochař Čestmír Suška.  "Zaslouží si ocenění i z důvodu použití prvku dětského vypravěče, který nepůsobí pateticky," dodává Suška. Studentka katedry dokumentární tvorby FAMU Kristýna Bartošová dosud vytvořila pouze řadu krátkometrážních snímků v rámci studia. Na Cenu Pavla Kouteckého byl již v minulých letech nominován její studentský snímek Pod lampou je tma o napětí mezi Romy a bílou většinou ve městě u Hradce Králové.

 

Letos uplynulo 10 let od okamžiku, kdy při natáčení v Praze tragicky zahynul jeden z nejvýraznějších českých filmařů Pavel Koutecký, jenž by letos oslavil šedesátiny. Koutecký byl jedním z nejosobitějších dokumentaristů. Součástí letošní Ceny Pavla Kouteckého byly letos veřejné projekce jeho filmu Drahý Mistře - Josip Plečnik, architekt Pražského hradu přímo v prostředí Plečnikových  architektonických děl, konkrétně na Pražském hradě a na náměstí Jiřího z Poděbrad vedle kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Kouteckého přátelé a kolegové v čele s producentkou Jarmilou Polákovou ze společnosti Film & Sociologie, Igorem Blaževičem z festivalu Jeden svět a Ondřejem Hrabem z Divadla Archa krátce po jeho smrti založili Cenu Pavla Kouteckého. Ta vzdává hold tvorbě tohoto filmaře. Kritéria výběru nominovaných filmů tak určují především zásady, které Pavel Koutecký zastával v životě i práci: profesionální úroveň všech složek filmové řeči (kamera, zvuk, hudba, střih), respekt ke každému člověku nebo absence manipulace. Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos probojovalo celkem pět celovečerních a nově pět krátkých dokumentů. Cena spojená se jménem Kouteckého je udělována jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Cenu v minulých letech převzali režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám spolu s Tomášem Bojarem, Bára Kopecká a Jana Ševčíková. Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra celovečerního vítězného snímku a 20 tisíc korun pro režiséra krátkého dokumentu. Partnerem těchto cen je Nadační fond Avast.

Ke svému 10. ročníku si Cena Pavla Kouteckého nadělila rovnou dvě nové znělky. Jedna je natočena klasicky a bude uvádět všechny nominované projekce. Druhá znělka je natočena metodou 360° a jejím autorem je Pavel Soukup, režisér krátkého filmu Lesapán nominovaného na Českého lva. Znělku ve formátu 360° videa, která vtipnou formou zobrazuje, co vše může dokumentarista zachytit na zdánlivě obyčejném sídlišti, je možné zhlédnout na www.cenakoutecky.cz. Pro úplný zážitek se doporučuje podívat se na ni ve speciálních brýlích.

Jako připomenutí výrazné filmařské osobnosti Pavla Kouteckého uvede v sobotu 11. června ČT art cyklus Kouteckého dokumentů Je nám ctí... Pavel Koutecký - 60 let. Diváci tak budou moci zhlédnout jeho dokumenty Pot a slzy Pražského jara, portrét dirigenta Sira Mackerrase a představení hudebního unikátu čtvrttónového klavíru, kombinovaný animovaný projekt Pavla Kouteckého a Michaely Pavlátové ...až na věky a dokument Islandská paměť, který natočil společně s Janem Burianem o ostrovanech, kterým drsný život přirostl k srdci.

Organizátory Ceny Pavla Kouteckého jsou Film & Sociologie, Divadlo Archa a festival Jeden svět. Jedenáctý ročník Ceny Pavla Kouteckého vyhlásí organizátoři na počátku roku 2017. Více o Ceně Pavla Kouteckého na www.cenakoutecky.cz

  

Trailer k filmu Nebezpečný svět Rajka Dolečka: https://www.youtube.com/watch?v=4MW1EZAQzK8

 

 

Publikováno 10. 06. 2016 v rubrice Film