Čeští tvůrci slaví úspěchy ve světě s novým animovaným večerníčkem Mlsné medvědí příběhy

Jako jediní zástupci České republiky pojedou 20. října do Amsterdamu na prestižní dětský festival Cinekid a v listopadu pak do německého Halle na setkání vybraných evropských talentů Cartoon Springboard tvůrci z produkce Bionaut Animation v čele s producenty Bárou Příkaskou a Vratislavem Šlajerem. Do Nizozemí byli autoři animovaného večerníčku Mlsné medvědí příběhy vybráni spolu s dalšími devětadvaceti filmovými projekty z celého světa. Chystaný večerníček o dvou mlsných medvědích kamarádech režisérek Alexandry Hetmerové a Kateřiny Karhánkové vzniká na motivy úspěšné knížky Zbyňka Černíka Malá medvědí knížka za finanční podpory programu Media Creative Europe a ve spolupráci s Českou televizí. Pilotní epizodu Hurá na borůvky! podpořil už i Státní fond kinematografie

 

 

Cinekid, významná akce zaměřená na filmovou a televizní tvorbu pro dětské publikum, se koná v Nizozemí již potřicáté, letos začala 15. října. Právě její sekce Junior Co-Production Market, které se čeští zástupci z Bionaut Animation zúčastní, dává možnost tvůrcům z celého světa představit projekt ještě ve fázi vývoje. Tato forma prezentace je v současné době jednou z nejprestižnějších a nejefektivnějších možností, jak filmy nebo seriály nabídnout k mezinárodním koprodukcím, televizním předprodejům a dalším možnostem spolupráce s filmovými profesionály z celého světa. Čeští tvůrci byli s večerníčkem vybráni do sekce televizní tvorby spolu s dalšími sedmi filmovými projekty pocházejícími například z Francie, Irska, Kanady nebo Lucemburska.

 

Večerníček Mlsné medvědí příběhy vypráví dobrodružství dvou medvědů brtníků - Nedvěda a Mišky, kteří rádi mlsají, hlad je sužuje skoro pořád, a proto břichem i myslí. Většina jejich dobrodružství a plánů proto vzniká za účelem se co nejlépe najíst a medvědi jsou kvůli tomu ochotni podstoupit nemalé riziko. Příběhy o medvědech jsou určené dětem ve věku od čtyř do osmi let a jejich cílem je děti pobavit, vést je k pozitivnímu myšlení a k hodnotě přátelství.  Výtvarníkem je absolvent pražské VŠUP Filip Pošivač, jehož originální výtvarný styl se skvěle hodí k ději, animace medvědů je zpracovaná formou 2D ploškové počítačové animace a vzniká ve studiu Kredenc.  Hudbu k seriálu složí Prokop Holoubek z české elektropopové kapely Midi Lidi. „Naší ambicí je vytvořit vtipný, moderní a mezinárodně srozumitelný večerníček, který v dětech vzbudí zájem dozvědět se něco nového o životě a kultuře u nás i v jiných zemích. Chceme prostřednictvím těchto dvou zábavných medvědů, kteří často něco popletou, nedomyslí anebo vezmou doslova, upozornit na důležitost vzdělání, znalost cizích jazyků a správné zacházení se zdroji informací", říká producentka Bára Příkaská z Bionaut Animation.

 

Producenti z Bionautu na festivalu Cinekid uspěli dokonce se dvěma projekty. Kromě Mlsných medvědích příběhů byli ještě vybráni s projektem Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství do sekce Cross-media projects určené projektům kombinujícím film, televizi, internet a hry. Příběh dvojčat Rosy a Dary byl uveden v loňském roce v českých kinech ve formě pásma pro děti a vzniká v koprodukci s Českou televizí. Na půlhodinový film z loňského roku navazuje online seriál, kniha aktivit a audiokniha, vlastní portál, v přípravě je i celovečerní film a televizní seriál. „Cinekid je pro nás potvrzením, že jdeme správnou cestou, a šancí získat další financování prostřednictvím různých platforem," říká producent Vratislav Šlajer z Bionautu. A dodává: „Výběr na Cinekid je velmi prestižní. Toho, že se nám podařilo uspět rovnou se dvěma projekty z jedné produkce, si velmi vážíme."

 

Tvůrci Mlsných medvědích příběhů se mohou navíc radovat ještě z pozvání na listopadové pitching forum Cartoon Springboard, jež je odrazovým můstkem pro mladé evropské talenty v oblasti animace. Od 15. do 17. listopadu se koná v Německém Halle a setkají se na něm nejvýznamnější hráči na poli televizní, filmové a cross-media tvorby. Cartoon Springboard je součástí každoročního a ve svém oboru unikátního Cartoon Fora založeného v roce 1990, jehož se například vloni v Toulouse účastnilo na tisíc filmových profesionálů z 38 zemí.

 

SYNOPSE

Mlsné medvědí příběhy

Jeden je velký a druhý mrňousek. Oba jsou medvědi a oba mají pořád hlad. Ale nejen láska k dobrému jídlu z nich dělá nejlepší kamarády. Jejich hlavním společným cílem je pořádně̌ si nacpat břicha, a tak se většina jejich každodenních dobrodružství točí kolem toho, jak se
co nejsnadněji dostat k něčemu opravdu dobrému k snědku. Zdrojem inspirací při vymýšlení strategií jim jsou jejich koníčky. Nedvěd rád čte denní tisk, odborné publikace, dívá se na televizi a surfuje po internetu. Miška miluje pohádky a příběhy o medvědech. Mnohdy se jim ale stane, že i ten nejlepší plán nevychází podle původních představ. To je pak v medvědím životě všechno vzhůru nohama. I přes všechny nezdary ale dopadnou jejich příhody nakonec šťastně̌.

 

BIONAUT

Bionaut je česká filmová a televizní produkce se sídlem v Praze, založená v roce 1999. Zabývá se výrobou celovečerních i krátkometrážních hraných, dokumentárních a animovaných filmů. Mezi realizované projekty patří filmy Kdopak by se vlka bál (2008), Pouta (2010, Český lev za nejlepší film), My2 (2014), Místa (2014), seriály Mamon (2015, Český lev za nejlepší dramatický seriál), Doktor Martin (2015 - 2016), Parta Maraton (2016), animovaný projekt Rosa a Dara a jejich velké prázdninové dobrodružství (2015), dokumenty Hry prachu (2002), Zdroj (2007), Auto*Mat (2009), Medvědí ostrovy (2010) a další. V roce 2015 Bionaut rozšířil působnost o tři nové labely, které poskytují zázemí pro vznik různých žánrů s ohledem na jejich specifičnost: Bionaut Animation pro animaci, Bionaut Docs pro dokumenty a Bionaut Dark pro anglicky mluvené žánrové filmy. Bionaut má od roku 2014 sesterské animační a postprodukční studio Kredenc. Ve výrobě je animovaný dokument Králové Šumavy (režie: Kris Kelly, CZ-UK koprodukce) a televizní seriál Svět pod hlavou (režie: Marek Najbrt a Radim Špaček, koprodukce: Bionaut, Česká televize, TV JoJ).

Více na www.bionaut.cz

Publikováno 17. 10. 2016 v rubrice Film