Nový německý film Prvotní štěstí v Hlavní soutěži 51. MFF Karlovy Vary

Nevšední psychologická romance Prvotní štěstí se bude ucházet o Křišťálový glóbus v Hlavní soutěži 51. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Originální adaptace románu renomované skotské autorky A. L. Kennedyové, kterou natočil respektovaný německý režisér Sven Taddicken, bude mít na festivalu mezinárodní premiéru. 

Zoufale uvězněna v krachujícím, bezdětném manželství Helene Brindel ztrácí veškerou naději i víru v Boha. Jediným klíčem k její záchraně se zdá být slavný, charismatický psycholog Eduard E. Gluck, sebevědomý kazatel „nové kybernetiky", jejíž podstatou je schopnost ovládnout realitu myšlenkami, možnost „přeprogramovat se". Když se tyto dva zdánlivé protiklady setkají, zjistí, že je to k sobě neodolatelně přitahuje. Vysvobození z pasti chmurných myšlenek a nespavosti má však svou cenu... V hlavních rolích excelují Martina Gedecková (Životy těch druhých), Ulrich Tukur (Životy těch druhých, Bílá stuha) a Johannes Krisch (Odplata).

Sven Taddicken (1974, Hamburk) studoval režii na Filmové akademii Bádensko-Württemberska (1996-2002). Krátké filmy, které natočil během studií, získaly různá ocenění, včetně nominace na studentského Oscara (Schäfchen zählen / Počítání oveček, 2000). S celovečerním debutem Mein Bruder, der Vampir (Můj bratr upír, 2001) vyhrál Cenu FIPRESCI na MFF v Rotterdamu. Výrazný úspěch nejen na festivalech, ale především u publika zaznamenal jeho další snímek Emmino štěstí (Emmas Glück, 2006). V roce 2008 přispěl povídkou Yavuz do triptychu 1. Mai - Helden bei der Arbeit (První máj). O rok později do kin vstoupil jeho historický snímek o slavných pirátech ze začátku 15. století 12 Meter ohne Kopf (12 metrů bez hlavy).

Film Prvotní štěstí (Gleißendes Glück / Original Bliss) měl v Německu úspěšnou premiéru v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Mnichově v sekci New German Cinema, kinopremiéra je ohlášena na 20. 10. 2016. Mezinárodní premiéry v rámci 51. MFF Karlovy Vary se osobně zúčastní režisér Sven Taddicken, herec Johannes Krisch a další členové tvůrčího týmu. Na festival film doprovodí také představitel šarmantního psychologa Eduarda E. Glucka, známý německý divadelní a filmový herec Ulrich Tukur.

Ulrich Tukur (1957, Vierheim, Německo) řadu let působil v souboru divadla Deutsches Schauspielhaus v Hamburku, v roce 1986 byl prestižním časopisem "Theater heute" vyhlášen hercem roku. Do první filmové role v dramatu z dob nacismu Bílá růže (Die weiße Rose, 1982) jej obsadil režisér Micheal Verhoeven. Postupně se objevil v řadě televizních filmů a seriálů (např. Místo činu). V roce 2006 vytvořil jednu z hlavních rolí v oscarovém filmu Životy těch druhých. O tři roky později si zahrál hlavní roli v dramatu Michaela Hanekeho Bílá stuha, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes, Zlatý glóbus a také dvě nominace na Oscara. Festivalové publikum na MFF Karlovy Vary jej vidělo ve filmu Bastiana Günthera Houston (2013).

 

Prvotní štěstí (102 min.) na 51. MFF Karlovy Vary:

Sobota 2. 7., 20:00, Velký sál

Neděle 3. 7., 13:00, Kinosál Pupp

Úterý 5. 7., 11:30, Kino Drahomíra

Publikováno 27. 06. 2016 v rubrice Film