Traband - s harmoniem proti disharmonické době

Skupina Traband vznikla v roce 1995 jako trio („troj-bend“) kytara-basa-bicí, stylově oscilující mezi country, punkem a folkem. Postupem času se propracovala ke zvuku čerpajícímu ze širšího hudebního spektra a k bohatšímu nástrojovému složení především z dechových nástrojů. Přelomový byl rok 1999, kdy původní elektrické obsazení bylo definitivně nahrazeno akustickými nástroji (tuba, trubka, klarinet, akordeon, banjo…), aniž by ubylo na razanci a tanečnosti („dechno“).

 

V této podobě Traband spolupracoval s písničkářem Vaškem Koubkem a s česko-francouzským divadlem Na voru, vydal tři studiová alba a odehrál stovky koncertů doma i v zahraničí. Podnikl několik úspěšných turné po Francii a Německu, objevil se i na velkých festivalech world-music v Řecku, na Korsice, v Rakousku, Maďarsku a Polsku. V roce 2005 získal Traband cenu Akademie populární hudby, Anděla, za album „Hyjé!“.

 

Do roku 2007 vyjelo neposedné vozítko Traband s kompletně novým repertoárem, s novým soundem a v komorním obsazení (harmonium, basokytara, bicí nástroje). Po všežravém období, kdy si trabandité přisvojovali takřka jakýkoli hudební směr, přichází snaha

 

rozhlédnout se v domácí krajině. Inspirací je tentokrát hlavně česká a moravská lidová hudba, vesnické kostelní zpěvy, dětská říkadla, domácí muzicírování, krajina, příroda, domov. Z tohoto materiálu vzniklo zatím poslední řadové album, „Přítel člověka“, za které skupina získala svého druhého Anděla.

 

V současné době Traband hraje ve čtyřčlenném obsazení: Jarda Svoboda (harmonium, kytary, zpěv), Jana Kaplanová (harmonium, kytary, trumpeta, zpěv), Václav Pohl (bicí nástroje, zpěv), Robert Škarda (tuba, harmonium).

Publikováno 15. 10. 2008 v rubrice Hudba