Prague Proms byly, jsou a budou!

Festival Prague Proms, který nabízí celou řadu žánrů, od jazzu přes vážnou hudbu až po orchestrální filmové skladby, vznikl už v roce 2005. Už tehdy na půdě domovského Českého národního symfonického orchestru bylo směřování festivalu jasné. Odlehčený pohled na symfonickou hudbu a její současné přesahy, zajímaví sólisté a dirigenti, coby hosté. A samozřejmě jazz.

 

Dramaturgie hledala a hledá inspirace v poměrně širokém okolí. Vedle tzv. čisté klasiky jde o náhled do muzikálů, filmové hudby nebo třeba archivu Beatles. A k tomu se navíc na Proms přidají výborní jazzmani, kteří jako sólisté využívají interpretační vyspělost Českého národního symfonického orchestru coby doprovázejícího tělesa nebo přivážejí vlastní soubory.

Proms hostí mnoho světových jmen Letošní ročník je prozatím nejnabitější. Přijede špičkový americký trumpetista a autor ceněné filmové hudby, držitel několika Grammy Terence Blanchard se svým kvintetem, opět Carl Davis, který naváže na svou Beatles Night aktuální Oscar Night, během níž představí rozmanitou hudbu hollywoodského filmu. Uslyšíme i méně známou skladbu Berliozovu, poprvé u nás vystoupí ruský dirigent usazený v New Yorku Ignat Solženicyn, syn slavného spisovatele. Navíc dorazí i funk-jazzová britská legendární kapela Level 42. Návštěva mistra filmové hudby Největším hitem letošních Proms ovšem jednoznačně budou koncertní vystoupení italského autora filmové hudby, zřejmě nejslavnější osobnosti oboru Ennia Morriconeho (Tenkrát na západě, 48 hodin, Pro pár dolarů navíc atd.). Od samého počátku stojí u Prague Proms dnešní šéfdirigent ČNSO Libor Pešek. Muž neobyčejného charizmatu, světových zkušeností a ceněných uměleckých kvalit. Právě on potkal při vytváření krásných fotografií k letošnímu ročníku primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobodu. Rychle si porozuměli, oba mají rádi kvalitní hudbu a pan primátor je sám zručný hudebník. Oba muži ostatně celý festival zahájí. Primátor Bohuslav Svoboda úvodním slovem, šéfdirigent Libor Pešek taktovkou. Záběr festivalu stoupá závratnou rychlostí Stoupající zájem letního publika umožňuje pořadatelům stále rozmanitější záběr, větší počet koncertů a kvalitnější hosty. Zatímco v prvních ročnících byly hvězdami spíš zástupci domácí špičky, už v roce 2008 přijely výrazné osobnosti zahraniční. Třeba Čechoameričan George Mraz nebo vynikající zpěvačka Ute Lemperová. Nastoupený trend podpořily další ročníky, kdy měli návštěvníci festivalu šanci vidět a slyšet například amerického saxofonistu Erika Marienthala nebo australského trumpetistu Jamese Morrisona, dirigenta Carla Davise a jeho strhující projekt Beatles Night a další.

Publikováno 03. 06. 2011 v rubrice Hudba