Italští alchymisté The Spiritual Bat vám přivezou novou desku

Jedna z nejzajímavějších deathrockových kapel současnosti se v rámci Batsave parties vrátí 9. března do Čech.

I když deathrock patří mezi základní pilíře gotické scény, v současné době byste aktivní kapely žánru spočítali na létacích blanách dvou netopýrů. A těch opravdu zajímavých je ještě méně.  Italští The Spiritual Bat, s kořeny zapuštěnými až do roku 1992, k nim ale rozhodně patří. O tom nás přesvědčují nejen našlápnutými deskami a pravidelnými návštěvami v zámoří, ale i intenzitou živých koncertů. Jako třeba na premiérovém tuzemském vystoupení před čtyřmi lety v Basement Baru, kde se nechaly strhnout k tanci snad i skleničky na baru (ty které nepopraskaly pod sílou Rosettina hlasu). Proto všechny milovníky temných kytar určitě potěší, že si konečně můžou dát repete.

 

 

Slepý kytarista/skladatel Dario a uhrančivá dreadatá šamanka Rosetta s newyorskou průpravou v operním zpěvu (který ovšem odmítá používat)  navíc od poslední návštěvy vydali novou desku "Your Own World - And The Vision of Sound". To je vystavěno na mohutnějším a současnějším soundu, který ještě umocňuje majestát a přemýšlivost tvorby spirituálních alchymistů z Frosinone. A určitý duchovní rozměr není v případě The Spiritual Bat jen nějakým marketingovým pozlátkem - Dario byl ještě před úplnou ztrátou zraku součástí malířské skupiny zaměřené na spirituální alchymii I pittori Alchimisti. Dokonce jako její vyslanec vystavoval roku 1990 letech v Praze v rámci instalace „Totalitní zóna" pod Stalinem.

Čili pokud ve vás rezonuje tvorba kapel, které překračují rámec „samotné" hudby, můžete se na novince ponořit do důvěrně známých, promyšlených kouzel jako v „Your Own World" či v „A Cure". K dostání jsou však i svižnější kousky jako „Guilty" nebo „Killing". Je tedy jasné, že ani tanečníci neumřou nudou. Zvlášť když Bats rozšířili koncertní sestavu kromě bubeníka i o živého basáka. Čeká nás tedy poctivý deathrockový nápřah s ženským vokálem mocným tak, že by se o něj dal postavit deathawk. To nechcete prošvihnout... 

 

 

Celý večer otevře jedna z kapel, které můžete znát díky kompilaci "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves". FARA se na ní představila jedním songem z živáku "LIVE at II. Kaschau Industrial Gathering" a už z něj je jasné, že právě koncerty budou silnou stránkou svérázné dvojice, která má kořeny v Košicích. FARA se mimo jiné představila obecenstvu sedmého ročníku festivalu Hradby samoty a sama svou tvorbu označuje jako industrial punk. Rozhodně však nezapře ani výrazné post-punkové vlivy.

Důležitou složkou jejich tvorby jsou také přemýšlivé texty podané notně hravou formou v rodné slovenčině. A pozor. Rozhodně jim nenoste dvě vína, když vám řeknou, že máte donést tři! 

 

 

Čas mezi oběma kapelami vám vyplní DJs ze Sanctuary.cz/Batsave crew a hrát se bude až do půlnoci, takže žádný spěch domů - čas na tanec, alkohol či debatu ještě bude. Vstupné číní 250 Kč a lístky budou k mání jen na místě. Těšíme se na vás tedy 9. března v Klubu 007 na Strahově. Klub otevře v 19:30 a první kapela startuje ve 20:00.

THE SPIRITUAL BAT (I), FARA (SK)
9. března 2018 (start přesně ve 20:00!)
Praha, Klub 007 (Chaloupeckého 1915/7)
Vstup:  250 Kč jen na místě 

 

 

Publikováno 07. 03. 2018 v rubrice Hudba