Spectaculare Piano Night 2018: Sophie Hutchings a Theo Alexander

Festival Spectaculare připravil na podzim koncert dvou výrazných jmen klavírní hudby. Ve čtvrtek 27. září vystoupí v kavárně Potrvá australská klavíristka Sophie Hutchings, která svými uhrančivými kompozicemi navazuje na vážnohudební minimalismus s impulzy ambientu či filmové hudby. Druhým hostem večera  je talentovaný britský skladatel Theo Alexander. Jeho tvorba propojuje svět klavírní hudby s vlivy ambientu a experimentální hudby, mísí drone z kazetových nahrávek s klasickou kompozicí. Vstupenky na Spectaculare Piano Night jsou dostání v předprodeji GoOut za 270 Kč.

Žijeme ve světě, který svojí rychlostí a hlukem sám vytváří poptávku po hudebním zážitku zcela opačného druhu. Dá se říci, že klavírní hudba zažívá v současnosti svoji renesanci. Lékem na civilizační shon může být třeba něžná klavírní hudba. Festival Spectaculare proto přichystal dvě hudební lahůdky právě z oblasti klavírní alternativy," vysvětluje dramaturg Josef Sedloň.

 

Meditativní hudbu australské skladatelky Sophie Hutchings ocení zejména příznivci tvorby Michaela Nymana, Maxe Richtera nebo Nilse Frahma. Časopis MOJO zařadil její debutové album Becalmed z roku 2010 mezi pět nejlepších nezávisle vydaných desek a ohodnotil jej jako „strhující, vitální a majestátně melodické". Sophie Hutchings zatím vydala tři dlouhohrající alba. To poslední, předloňské Wide Asleep se objevilo v několika výročních žebříčcích. Klavíristka byla také nominována na australskou cenu National Live Music Awards jako nejlepší instrumentální hudebník. Její uhrančivé kompozice na deskách doplňují smyčcové aranže i vokální sbory a společně tak vytváří náladu na hraně bdění a spánku. Vloni se navrátila svým EP Byways, tentokrát na severskou vážnohudební značku 1631, kde také v letošním roce vydala singl Candela se dvěma novými nahrávkami.

 

Druhým hostem Spectaculare Piano Night bude britský skladatel a klavírista Theo Alexander. Jeho inovativní hra a nahrávací technika zahrnuje více vrstev nahraného zvuku a dává tak jeho hudbě osobitost a surovou kvalitu, která je zřídka slyšet v současném světě klavírní hudby. Propojuje vlivy ambientu a experimentální hudby a bohatý a uklidňující zvuk se rozprostírá v každém jeho vystoupení. Jeho alba se dříve objevila na značkách 1631 recordings (Hauschka, Duston O'Halloran) či Blank Editions (Thurston Moore, Ben Vince) a letos přidal už své čtvrté album Broken Access na labelu Luau. Loni na jaře se v Praze objevil v živém vystoupení po boku dánské skladatelky a klavíristky Agnes Obel a tentokrát doprovodí australskou divu Sophie Hutchings v příjemném komorním prostředí kavárny Potrvá.

 

Spectaculare Piano Night 2018:
Sophie HUTCHINGS (Preservation, AU)
Theo ALEXANDER (Luau/1631 UK)
Místo: Potrvá, Srbská 2, Praha 6
Datum: Čtvrtek 27. 9. 2018, 20.00

  

Předprodej: goout.net/cs/listky/spectaculare-piano-night-sophie-hutchings+theo-alexander/sjvc/

Facebook: fb.com/festivalspectaculare

Událost: fb.com/events/1937058156587309/

Umělci: www.sophiehutchings.com/, theo-alexander.com/

Více informací na www.spectaculare.eu.

Publikováno 15. 08. 2018 v rubrice Hudba