Aňa Geislerová se stala kmotrou japonského komiksu: Japonsko je můj sen

Kmotrou kultovního japonského komiksu-mangy All You Need Is Kill (Stačí jen zabíjet) se stala herečka Aňa Geislerová. Aňa má jako dcera známého japanologa a odborníka na kaligrafii Petra Geislera k Japonsku a jeho kultuře vztah odmalička. "Japonsko je můj sen. Stejně jako když máte intenzivní  sen, já mám Japonsko. Mám ho v sobě od táty, z dětství. Písmo, obrazy, jídlo, komiksy... Důvěrně známé místo, kde jsem nikdy nebyla. A kdykoliv se mu ráda přiblížím," říká Aňa Geislerová. Komiks kultovního kreslíře Takeši Obaty All You Need Is Kill (Stačí jen zabíjet) vznikl podle slavného stejnojmenného románu Hirošiho Sakurazakiho z roku2004, v němž  se promítly autorovy zkušenosti s hraním her i vliv příběhů pracujících s časovou smyčkou. Kromě komiksu podle něj vznikl i scénář skvělého sci-fi filmu s Tomem Cruisem Na hraně zítřka (2014). 

 

All You Need Is Kill (Stačí jen zabíjet) Bojovat, umřít... a zase bojovat

Když na Zemi zaútočí vražedná mimozemská monstra, je Keidži Kirija jenom jedním z mnoha rekrutů, vyslanými zabíjet... a umírat. A Keidži také téměř okamžitě umře – jen aby se vzápětí probudil ráno před bitvou, vyrazil opět do boje a znovu zemřel. A znovu. A znovu. Keidžiho jedinou nadějí na únik z ubíjející časové smyčky je zvítězit nad nepřáteli, jenže jak toho dosáhnout.

 

Klasický a úspěšný román Hirošiho Sakurazakiho All You Need Is Kill (2004) v němž se promítly autorovy zkušenosti s hraním her i vliv příběhů pracujících s časovou smyčkou, se okamžitě po vydání stal fenoménem. Kromě skvělého sci-fi filmu s Tomem Cruisem Na hraně zítřka (2014) se stala předlohou i japonského komiksu (mangy) All You Need Is Kill - Stačí jen zabíjet. Ten nyní vyšel poprvé i česky. 


A v čem se liší manga od filmu? Je mnohem vážnější, syrovější, někdy až depresivní. Mnohem víc se věnuje emocím postav, jejich vztahům, přátelství a nutnosti sebeobětování. Funguje to i díky tomu, že hrdinové jsou mnohem mladší a tudíž i nejistější.  V příběhu se více pozornosti věnuje sci-fi motivům a celému principu neúprosné časové smyčky.


Ovšem co má manga s filmem společného jsou opravdu fascinující mimozemšťané (i když pokaždé jiní) a především monumentální akce. Aby také ne, když za mangou stojí kultovní kreslíř Takeši Obata, který sklidil obrovský úspěch (i u nás) se sérií Death Note - Zápisník smrti. Už tam dokázal, že opravdu kreslí skvěle... a tady předvedl, že zvládne nejen thrillerovou konverzačku, ale i efektní akční sci-fi plnou velkolepých bojových scén.  


Manga verze All You Need Is Kill se stala obrovským hitem nejen v Japonsku, ale všude ve světě. V originále vyšel komiks ve dvou knihách - u nás vycházejí oba svazky v jednom, který má více než čtyři sta komiksových stránek! 


„Mangy jsou někdy pro normální čtenáře trochu těžké na naskočení," říká vydavatel Petr Litoš. „I proto, že obvykle vychází v několika knihách, které na sebe hodně těsně navazují. Proto jsme se rozhodli vydat celý příběh v jedné jediné knize. Aby lidé, kteří si chtějí mangu vyzkoušet, dostali v jednom svazku kompletní příběh. A na to je All You Need Is Kill naprosto ideální. Obsahuje to nejlepší z mangy: Jak precizní dynamickou kresbu, tak syrovost a vášeň pro akci, inteligentní příběh a opravdu silné emoce. All You Need Is Kill je perfektní a uzavřená ukázka z tohohle u nás čím dál populárnějšího japonského fenoménu... a dokonalá brána do světa mangy.  Doufáme, že tenhle komiks přitáhne do nového fascinujícího komiksového vesmíru další nadšené čtenáře."

Publikováno 17. 05. 2016 v rubrice Knihy