Do Česka přichází další manga hit – temná řada Zaslíbená Země Nezemě

Již se ukázalo, že o japonské komiksy čili mangu je u nás zájem: Oblíbeného Naruta vyšlo přes 40 knih a také novinky jako Tokijský ghúl či Čarodějova nevěsta se zařadily mezi stálice na českém komiksovém trhu. Nakladatelství CREW, které se do mangy před osmi lety pustilo, začalo opatrně, spíše klasikou, ale čím dál více se pouští i do nových populárních titulů, se kterými pomalu dohání původní japonské vydavatele.

„Nebylo to lehké," říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „Navazování kontaktů a uzavírání smluv je v případě Japonců práce na několik let. Navíc si fanoušci mangy, zvyklí na anglické přepisy, museli zvykat na češtinu. Ale tohle všechno se povedlo prolomit a dneska je manga už nedílnou součástí našich edičních plánů. Na rok 2019 plánujeme nějakých čtrnáct japonských sérií, mezi nimi i jeden z největších současných manga hitů, řadu Zaslíbená Země Nezemě, která startuje už v únoru."

Série Zaslíbená Země Nezemě začala vycházet teprve v roce 2016, ale už koncem minulého roku se dostala na šestimilionové prodeje, vyhrála Shogakukan Manga Award a pravidelně se umísťuje v prvních desítkách na žebříčcích nejúspěšnějších mang. A co je nejúžasnější, toho všeho dosáhla, aniž by měla svou anime verzi. Ta samozřejmě vzniká také, na obrazovky vstoupí letos, nicméně manga se stala obrovsky populární ještě před tím, což není zrovna obvyklý jev.

I když je srovnávaná s legendární sérií Death Note: Zápisník smrti, jejich podobnost stojí především na temném námětu, inteligenci hlavních hrdinů a hře na kočku a myš s padouchy. Zaslíbená Země Nezemě je ale víc než šachová partie dobrodružné drama plné emocí a napětí. Už jen tím, že proti sobě staví děti a dospělé, vyvolává okamžitě pocit ohrožení.

Děti v sirotčinci Grace Field House žijí pod dohledem laskavé vychovatelky a zdá se, že ke štěstí jim téměř nic nechybí. Netuší však, že to je jen pozlátko, a že se z nich všech postupně stane potrava pro démony. Když se některým z nich podaří zjistit pravdu, zjistí, že jsou v neřešitelné situaci. Není to komu říci, pokud se to dozví ostatní, vypukne panika a už brzy nastane další období „sklizně". Nezbývá než utéct - jenže povede se jim to dřív, než bude pozdě? Zvláště, když mají soupeři informace o každém jejich pohybu a jasně dávají najevo, že nemají nejmenší šanci. A možná, že je mezi dětmi i zrádce, který donáší zprávy přímo hlavní vychovatelce.

Není divu, že se ze Zaslíbené Země Nezemě stal takový hit. Přináší nejen pěknou kresbu a dramatický příběh, ale i ustavičný tlak na hrdiny a nutnost dělat v každém okamžiku těžké volby. Koho obětovat, aby se útěk podařil? S kým se spojit? Komu se dá vůbec věřit?

A co víc, co se skrývá vlastně za zdmi sirotčince, odkud nepřicházejí vůbec žádné zprávy?

V tomto hutném fantaskním dramatu se s každou stránkou odkrývá svět i osudy hrdinů. Série se neustále vyvíjí a proměňuje, hrdinové se potýkají s řadou různých problémů, jejich situace se mění a posouvá. Tvůrci se nebáli dělat velmi radikální změny a posunout příběh o pořádný kus jinam. Řada dokáže stále překvapovat, aniž by ztratila kontinuitu. Navíc nemá být Zaslíbená Země Nezemě zase tak dlouhá: Zatím je venku dvanáct knih a autoři (Kaju Širaj a Posuka Demizu) slibují, že už se blíží do finále. Čeští čtenáři se rozhodně mají na co těšit!

 

Vydává Nakladatelství CREW. 192 černobílých stran. Cena 199 Kč.

Komiksy budou k dostání u dobrých knihkupců a v e-shopu Nakladatelství CREW.

  

Kontakty: www.crew.cz

Publikováno 26. 02. 2019 v rubrice Knihy