Green Blood – Zelená krev: Divoký západ a ještě divočejší New York v japonském podání

Přichází další slavný komiksový titul! Mangu (japonský komiks) Green Blood - Zelená krev 1 právě vydává Nakladatelství CREW. Fascinující éru amerických dějin v podání japonského tvůrce mangy Masasumi Kakizakiho, zachycuje atmosférický komiks z New Yorku v polovině 19. století. 

Masasumi Kakizaki, japonský scenárista a kreslíř, bere čtenáře do světa, který proslavil Martin Scorsese svým filmem Gangy New Yorku. Míříme tedy do Ameriky v polovině 19. století, kdy se sice některými městy ještě prohánějí kovbojové na koních, ale v New Yorku už funguje civilizace. Akorát ne moc dobře. Politici se nestydí za své kontakty se zločinci 

a policejní okrsky bojují spíš mezi sebou než se zločinem. Nejhorším místem je čtvrť Five Points. Čtvrť, kde spolu gangy bojují o nadvládu, čtvrť, kde je zákon neznámé slovo
a každý bojuje pouze sám za sebe. Své o životě v této části města ví také bratři Luke a Brad Burnsovi. První z bratrů se snaží najít jakoukoliv poctivou práci a nesnáší gangy, zatímco druhý sám v gangu je a pracuje jako nájemný zabiják Grimm Reaper. Podaří se jim přežít v místě, kde je oslavován den, kdy dojde jen k jedné vraždě za noc? Dokážou si zachovat své svědomí?

Tvůrce Masasumi Kakizakiho už čeští čtenáři znají, a to z úspěšného hororového komiksu Skrýš. A stejně jako ve Skrýši, také tentokrát jde o silný a úderný příběh, postavený především na atmosféře, tempu a precizní kresbě, která dostane i lidi, jimž manga nic neříká. „Kakizaki je pro vystižení téhle doby naprosto dokonalý," říká Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW. „Už jen díky svému stylu kresby, který připomíná daguerrotypie - evokuje staré, léty poškrábané fotografie. Navíc tady spojuje zajímavou dobu a postavy s tím, v čem manga vyniká. S emocemi. Staví hrdiny do těžkých situací, před nelehké volby a někdy i proti nim samým. Tahle doba byla pro silné konflikty a hrdiny jako stvořená - a Kakizaki toho plně využívá."

Nakladatelství CREW je už delší dobu průkopníkem mangy u nás. Stojí nejen za úspěšnými a stále dotiskovanými sériemi jako je Naruto, Tokijský ghúl, Čarodějova nevěsta, ale také za samostatnými knihami jako je Ghost in the Shell, Balónky oběšenců či All You Need is Kill - Stačí jen zabíjet. Poslední titul se stal předlohou pro film Na hraně zítřka s Tomem Cruisem. Green Blood se mezi tyto legendy jednou bezpochyby zařadí. Je to titul, který zaujme milovníky mangy i příznivce historických dramat, westernů a gangsterek. Atmosférická kresba komiksu navíc dokazuje, že komiksové umění může být opravdu zajímavé, zábavné a pestré.

  

První díl z pěti připravovaných dílů Green Blood - Zelená krev vychází 18. února 2020 a je k dostání na www.obchod.crew.cz a u dobrých knihkupců.

Publikováno 20. 02. 2020 v rubrice Knihy