KRÁLOVSKÁ HRA: Smrtící hra v japonském hororovém thrilleru!

Dvaatřiceti žákům jedné třídy začnou na mobil chodit tajemné zprávy od někoho, kdo si říká Král. Posílá jim úkoly, které musejí splnit, jinak je čeká trest. Zpočátku to vypadá jako celkem nevinná legrace: polibte spolužačku, olízněte někomu nohu. Úkoly ale začnou postupně přitvrzovat a stejně tak i tresty. A brzy přijde první smrt. Pak už je to souboj s časem. Odhalí se včas totožnost Krále, nebo umřou další lidé?  

Japonské horory přinášejí originální nápady kombinované s nelítostným provedením. Moderní technika se v nich potkává se starodávnými mýty a logika se střetává s atmosférou nočních můr. V Královské hře se navíc potkávají dva typicky japonské vesmíry. Jedním je školní vyvražďovačka, kterou proslavilo Battle Royale (které se pak, velmi zmírněné, přerodilo do amerického hitu Hunger Games). A druhým jsou horory typu Kruh, ve kterém se lidé snaží (obvykle marně) zabránit ohlášené smrti. Ostatně, sám prvek smrtící počítačové či mobilní hry je v současnosti velmi populární a proniká jako do kultury, tak do městských legend.

„Královská hra je úderné spojení mnoha populárních prvků," říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „Čtenářům může připomenout i jednu z našich nejúspěšnějších mang, sérii Death Note - Zápisník smrti. Byť je Královská hra jednak kratší (má jen pět knih) a spíše než vražednou šachovou partií je emoční thrillerovou jízdou. Staví na nutnosti krutých voleb i na tom, kam je člověk schopen zajít v touze po přežití... ale i na tom, co je pro nás důležitější než pud sebezáchovy."

Královská hra přináší nejen napětí, ale i zajímavé situace, logické problémy a nápady. Nehledě na fascinující pátrání - zdá se totiž, že Král, který celou hru řídí, se skrývá přímo mezi žáky. Takže kromě strachu začíná ve třídě narůstat i vzájemná nedůvěra, která se stává možná ještě nebezpečnější než Královy úkoly.

Královská hra je vůbec zajímavý projekt. Začala totiž jako mobilní román, čili literární dílo psané přímo v mobilních telefonech, prostřednictvím textových zpráv. Napsal ji Nobuaki Kanazawa, který je i hlavním hrdinou knihy. Z Královské hry se stal fenomén, který si vysloužil jak následné knižní vydání, tak několik pokračování... včetně dílu, který se vrací k počátkům celé téhle nelítostné hry. A tím to zdaleka nekončilo. Objevila se manga ve skvělém zpracování Hitori Rendy, úspěšný anime seriál, i hraný film. A teď tenhle fenomén vychází i u nás.

První díl se na pultech objeví koncem srpna a do konce roku vyjdou ještě další dvě knihy - což je jen dobře, protože čekání na další díl bývá v tomhle případě opravdu k nepřežití.

„Hororové mangy mají u nás velký úspěch," říká Petr Litoš. „Ryby, Balónky oběšenců, Skrýš... koneckonců i Zápisník smrti... to všechno se setkalo s obrovským zájmem čtenářů. A myslíme si, že Královská hra má plné právo se k těmhle úspěšným titulům přidat."

 

Královská hra. Nobuaki Kanazawa a Hitori Renda. Vydává Nakladatelství CREW. 180 černobílých stran, 199 Kč.

Více o japonských komiksech se můžete dovědět na webu nakladatelství www.crew.cz a na FB stránce Nakladatelství CREW.

 

 

Publikováno 30. 08. 2019 v rubrice Knihy