Týden čtení dětem s Déčkem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení

Šestý ročník tradičního týdne oslav literatury a společného čtení, letos pod názvem Týden čtení dětem s Déčkem, od 1. do 7. června nabídne desítky pozoruhodných akcí. Ve městech a obcích po celé republice se bude předčítat, vyprávět, tvořit, hrát a sdílet, mnohdy se zapojením známých osobností ze světa kultury, umění a sportu. 

 

 

Slavnostní inaugurace 6.Týdne čtení dětem s Déčkem se poprvé odehraje v areálu ostravské Dolní oblasti Vítkovic v sále Divadla vědy ve Světě techniky - 30. května v 9:00 pro děti z 1. stupně a v 11:00 pro děti z 2. stupně ZŠ. Zahajovacím ceremoniálem provede Lukáš Hejlík, mezi hosty bude zpěvák Albert Černý ze skupiny Lake Malawi, spisovatelka Kamila Teslíková, animátorka Eva Gargašová a herci souboru scénického čtení LiStOVáNí. Každé dítě obdrží krásnou dětskou knížku z Edice ČT a další dárky. Odměny čekají také výherce kvízové soutěže, kteří budou soutěžit s Lukášem Hejlíkem.

 

6.Týden čtení dětem s Déčkem je součástí oslav 10. výročí od založení unikátní celostátní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem. Jubilejní rok ozdobí několik exkluzivních událostí. Patří k nim benefiční koncert Jarka Nohavici 3. září v Heligonce v Ostravě a slavnostní večer 17. října v Pražské křižovatce spojený s rozdáváním Koláčků štěstí.

V loňském roce se na 5. Týden čtení dětem v ČR oficiálně zaregistrovalo 152 organizací - škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren atd. Uspořádaly celkem cca 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo přibližně 7 000 dětí. Napříč republikou se navíc konal řetězec dalších čtení, besed, výstav a soutěží, které si nenechaly ujít desetitisíce dětí spolu s rodiči a veřejností.

 

Cíl tradičního červnového týdenního svátku čtení a předčítání definovala Eva Katrušáková, zakladatelka a ředitelka Celé Česko čte dětem: „Chceme motivovat děti, mládež a dospělé k soustavnému čtení a rozvíjení lásky k literatuře prostřednictvím kvalitní literatury. Vždyť právě každodenní čtení dítěti pro radost je tou správnou cestou, jak z něj vychovat člověka samostatně uvažujícího, s rozsáhlými vědomostmi, které je sám schopen dále rozšiřovat. Člověka kulturního, jenž postupuje eticky, člověka s představivostí, který si v životě umí poradit rozumem, nikoli silou."

 

Publikováno 18. 05. 2016 v rubrice Knihy