ZAOSTŘENO NA BELGICKOU KINEMATOGRAFII

Belgie patří k těm zemím, které jsou v Karlových Varech každoročně hojně zastoupeny, v roce 2009 se dokonce koprodukčně podílela na vítězném soutěžním filmu Anděl u moře. Nyní se karlovarské publikum dočká kolekce výjimečných titulů, které dosud nemohlo vidět, a které stvrdí velkou všestrannost tamní kinematografie.

Sekce Zaostřeno na belgickou kinematografii bude zastoupena celkem osmi tituly, přičemž jednu polovinu budou tvořit snímky frankofonní a druhou vlámské. Mezi ty patří i tak odlišná díla jako je trpká komedie De Helaasheid der dingen (The Misfortunates) Felixe Van Groeningena, která Belgii reprezentovala na Oscarech, či drama My Queen Karo Dorotheey van den Bergheové. Ta na základě osobních zkušeností režisérky, jejíž filmy Holčička a BXL půlnoc už jsou karlovarským divákům známé, zachycuje vyrůstání mladé dívenky v amsterodamské komuně hippies.

Debut Fabrice de Welze Calvaire (The Ordeal) představuje zneklidňující thriller o zpěvákovi šansonů, který je zajat na izolovaném statku. Snímek s doteky Davida Lynche směřuje mimořádně působivě od neklidu k trýznivosti i animálnosti a byl v roce 2004 právem vybrán do Týdne kritiky na festivalu v Cannes. Tamní přehlídkou prošly i tituly Lost Persons Area (režie Caroline Strubbe) či Elève libre (Private Lessons, režie Joachim Lafosse).

Očekávaným vrcholem sekce bude snímek Mr. Nobody, jehož tvůrcem je Jaco Van Dormael a který bude uveden ve spolupráci s Asociací českých filmových klubů. V hlavních rolích snímku, jenž v roce 2009 soutěžil na benátském festivalu, figurují zpěvák a herec Jared Leto (Klub rváčů) a Diane Krugerová (Hanebný pancharti). Tímto snímkem se navíc režisér, jehož díla Toto, hrdina či Osmý den zná i české publikum, vrátil po třinácti letech k natáčení filmů.


Publikováno 09. 06. 2010 v rubrice Ostatní