FESTIVAL OCENÍ JURAJE HERZE

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na 45. ročníku MFF Karlovy Vary 2010 režisér Juraj Herz, filmař, který během své kariéry natočil více než 25 celovečerních filmů, z nichž mnohé získaly ocenění na prestižních filmových festivalech.

Juraj Herz vstoupil do české kinematografie ve filmařsky šťastném období šedesátých let minulého století. Vystudoval fotografii na bratislavské umělecko- průmyslové škole a režii na loutkoherecké katedře pražské DAMU. V roce 1965 debutoval středometrážním filmem Sběrné surovosti podle předlohy Bohumila Hrabala. V roce 1968 natočil mimořádně oceňovaný snímek na motivy románu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Další z jeho úspěšných snímků, adaptace románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy (1971) s Ivou Janžurovou v hlavní roli, byl vybrán do soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Jeho celoživotní vášeň pro příběhy plné tajemna a napětí se promítla do filmu Morgiana (1972) nebo pohádek Deváté srdce a Panna a netvor (1978), je považován za autora prvního českého moderního filmového hororu Upír z Ferratu (1982). Po zákazu filmu Straka v hrsti (1984), točil na Slovensku. Od roku 1987 žil a pracoval Juraj Herz v Německu, kde natáčel především televizní filmy a seriály.

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byl v roce 1986 oceněn dramatický snímek Juraje Herze Zastihla mě noc. V roce 2009 zde uvedl ve světové premiéře hororový film T.M.A. V současné době dokončil Juraj Herz koprodukční německo-české drama Habermannův mlýn.

Publikováno 09. 06. 2010 v rubrice Ostatní