Kulturní tip: OFFLINE – filmový architekt Jan Vlček od 20. března vystavuje v ANTI.KVARIÁTU Dejvického divadla

Jan Vlček výstavou svých filmových skic před dvěma lety otevíral nový prostor Dejvického divadla - ANTI.KVARIÁT. Letos v březnu se do něj vrací, tentokrát s  ukázkami ze své volné tvorby. Pozoruhodná výstava  OFFLINE bude v místě bývalého antikvariátu, přístupného přes Dejvickou divadelní kavárnu, k vidění od 20. března do 20. dubna

Spolupráce Jana VlčkaDejvickým divadlem začala v době, kdy navrhoval výtvarné řešení televizního sitcomu Čtvrtá hvězda. Coby filmový architekt se podílel také na celovečerním debutu Miroslava Krobota Díra u Hanušovic i jeho následujícím filmu Kvarteto, který je právě před dokončením. Filmová a televizní tvorba zůstává pro Jana Vlčka prioritou, ve volných chvílích ovšem s nemenším entuziasmem a energií rozvíjí a objevuje nejrůznější výtvarné techniky. „Stále se věnuji filmu a televizi, připravuji několik moc zajímavých věcí. Film je týmová, skvělá a dobrodružná práce, kterou jsem vždycky chtěl a chci dělat," potvrzuje Jan Vlček a dodává: „Volnou tvorbu cítím jako svůj pokus o rovnováhu. Tak trochu jsem se teď vrátil zpět v čase ke klasické malbě a litografii, což je krásná, stará grafická technika, mimochodem vynalezená u nás v Čechách Aloisem Senefelderem."

V roce 2012 byl Jan Vlček za film DonT Stop poprvé nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin, podruhé se tak stalo v roce 2014 za film Díra u Hanušovic. Participoval například také na filmech Okresní přebor, František je děvkař, Lidice, Zoufalci, úspěšných seriálech České televize Já, Mattoni nebo Terapie II. pro HBO. Jan Vlček je ve svých aktivitách velmi všestranný - vedle práce pro film a televizi externě vyučuje filmovou scénografii na pražské FAMU, navrhuje interiéry restaurací, barů i obytných domů, vytváří autorské koncepce akcí v rozmanitých stylech, je autorem olejomaleb, litografií, ilustrací k povídkám a mnoho dalšího.

Výstava Jan Vlček: OFFLINE, DEJVICKÉ DIVADLO - ANTI.KVARIÁT, 20. 3. - 20. 4., otevřeno denně

 

Publikováno 14. 03. 2017 v rubrice Výstavy