MAXIMOVU výstavu Alchymista zahájí 11. srpna netradiční vernisáž otevřená veřejnosti v pražské Kotvě

MAXIM, pražský rodák, který se v USA, kde žije, těší značnému renomé, vystaví svá velkoformátová expresivní plátna poprvé v Evropě. Výstavu zahájí slavnostní a poněkud netradiční vernisáž, která se uskuteční 11. srpna od 20 hodin v 6. patře pražského OD Kotva. Součástí večera bude živý DJ set v režii úspěšného hudebního skladatele a Maximova bratra Karla Havlíčka a posily z Los Angeles na bicí Maurice Salmina. Návštěvníci si také budou moci z vernisáže odnést módní kousek z limitované edice nositelného umění (oblečení a bot) „Of Mind and Heart" vzniklé ve spolupráci MAXIMA s obchodem footshop.cz. Kolekce pak bude k dostání ve Vnitroblocku až do vyprodání zásob. Vernisáž je otevřena veřejnosti a vstup je zdarma. Po vernisáži se výstava přesune do Kavárny co hledá jméno a Vnitroblocku, kde bude k vidění až do 18. září.

MAXIM výstavu nazval Alchymista s jasným odkazem ke kultovní knize Paula Coelha, jež se před dvaceti lety stala posledním impulzem k jeho rozhodnutí odejít objevovat svět a naplnit tak vlastní osud. Jak sám říká, tyto rozměrné obrazy jsou symbolickou „knihou" jeho zpovědí, odrážející poznání, že každý z nás je zodpovědný za svůj životní příběh.

Alchymista je moje vůbec první výstava na rodném kontinentě. Vystavovat v Praze je pro mě jakýmsi logickým vyústěním cesty, na kterou jsem se před dvaceti lety vydal. Jel jsem si napsat svůj životní příběh a teď ho jedu vyprávět zpět do rodného města. Díla, která v Praze představím, jsou z mé poslední kolekce „The Universal Argument". Rozsáhlé, extrémně texturované obrazy zhmotňují mé vnitřní úsilí a boj v hledání charakteru a významu lidské společnosti v dnešní době. Jsou mým portrétem lidské rasy a její rozpadající se identity ve světě zidealizovaných mediálních model a překroucených hodnot. Vyjadřují mou touhu po znovunalezení dávno ztracených schopností komunikace a soužití s přírodou a jejím řádem," vysvětluje MAXIM, „Obraz je mým svědectvím světa, v němž žijeme, můj portrét lidské rasy - její nerozvážnost a krása, svobody a indoktrinace. Moje obrazy jsou projevem mého vnitřního boje najít vyšší význam a pořádek v lidské povaze."

 

MAXIM

MAXIM, dvojče známého hudebního skladatele Karla Havlíčka, se narodil v Praze v době komunistického režimu. Jeho umělecký tvůrčí život začal už v dětství. V půdním ateliéru jeho strýce ve staré Praze se ztrácel v labyrintech velkých pláten a obdivoval jejich barevnost a velikost. Navštěvoval grafickou průmyslovku v Hellichově ulici na Malé Straně, kde si osvojil základy grafického designu, fotografie, litografie, kaligrafie a tisku. Během studií absolvoval několik kurzů kresby a malby.

Ve 24 letech odešel do Spojených států, veden touhou po dobrodružství a dosahování nových horizontů. Prvními zastávkami byly San Francisco, následovalo Chicago, kde strávil několik let a stal se úspěšným designérem se skvělými referencemi od významných představitelů chicagské kulturní scény. Syrovou podobou a dynamickou vibrací jej však nakonec přitáhlo Los Angeles, kde našel svůj nový domov. V LA se naplno ponořil do syrové městské scény a začal se soustředit výhradně na malování.

Touha po nových zkušenostech a inspiraci jej přivádí na místa po celém světě, kde se podílí na nejrůznějších multikulturních projektech. Jeho práce je silně ovlivněna životem lidí a jejich příběhy. Inspiruje se studiem dějin, přírody, kosmologie, fyziky a sociálně-ekonomických a politických událostí (minulosti a současnosti). Používá smíšená média: plátno, papír, akrylátové barvy, olejové barvy, olejové pastely, dřevěné uhlí, inkousty, len, mramor, písek, hlínu, pastelky, tužky a další materiály. Rád zkouší experimentální techniky, které dávají umění jedinečnou podobu. Pro jeho práce je typická těžká textura, symbolismus, volná forma a nekompromisní svoboda projevu. Má za sebou mnoho samostatných i skupinových výstav v USA.

 

Kontakty

MAXIM:

https://www.maximdtla.com

 

 

Publikováno 16. 07. 2018 v rubrice Výstavy