Listopadový tip z Divadla Na zábradlí: Persony. Severní vítr je krutý…

Inscenace Persony režiséra Jana Mikuláška v Divadle Na zábradlí je inspirována dílem proslulého Ingmara Bergmana, tvůrce pěti desítek filmů a více než 120 divadelních her. Ve specifické divadelní formě se potkávají Bergmanovy hlubokomyslné, zachmuřené a osudem zkoušené postavy, aby vznikla nová spojení a nové významy. Znalost Bergmanovy tvorby rozhodně není podmínkou vydařeného diváckého zážitku, o čemž se můžete na Zábradlí přesvědčit 13., 27. a 28. listopadu od 19:00.

Tvůrci při přípravě inscenace Persony vycházeli především z filmových scénářů, Bergmanovy snové i psychologické motivy ožijí na scéně Zábradlí v imaginativní kaleidoskop. V blíže neurčitém bytě se odehrají zhuštěná dramata v podání osmi herců: Jakub Žáček, Jiří Vyorálek, Vojtěch Vondráček, Dita Kaplanová, Barbora Bočková, Petra Bučková, Jana Plodková a Magdalena Sidonová. S každým novým příchozím startuje i nový příběh - střídají se zde tváře, osudy i nálady. Výtvarné zpracování je dílem Marka Cpina, dramaturgie se ujala Dora Viceníková.

 Už delší dobu jsme plánovali vytvořit inscenaci, která by byla inspirována celoživotním dílem některého z našich oblíbených autorů, chtěli jsme se opřít o silnou a bohatou předlohu, se kterou bychom mohli svobodně zacházet. Dalším důvodem bylo jistě také to, že Bergmanova tvorba má jednoznačně divadelní charakter, jeho bolestné příběhy jsou komorní, sevřené, herecký výraz zde hraje naprosto klíčovou roli. Neméně důležitou motivací bylo i stoleté výročí Bergmanova narození," podotkl před loňskou premiérou Person režisér Jan Mikulášek.

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí nebo on-line na www.nazabradli.cz.

 

Kontakty

  

Divadlo Na zábradlí

http://www.nazabradli.cz/cz/

Anenské náměstí 209/5, Praha 1

 

 

Publikováno 07. 11. 2019 v rubrice Divadlo