Divadlo

  • Co hýbe společností, hýbe v divadle Ponec i tělem

    Jaká témata právě hýbou naší společností? Divadlo PONEC reflektuje některá z nich v březnových inscenacích. Ať už je to uspěchanost dnešní doby v inscenaci S dovolením!, strach z kolapsu celé civilizace v inscenaci Roselyne, reflexe války v díle Together alone nebo téma devastace přírody a klimatické změny v kusu Treatment of Remembering. Umění by mělo promlouvat a otvírat nám oči. Pojďme chvíli svět a jeho dynamiku vnímat skrze tanec a pohyb. Třeba nám tato zkušenost nabídne nové úhly pohledu...

     

     

    více
  • Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

    Orchestr BERG a PONEC - divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková hudební skladatelka Jana Vöröšová, která bude také jednou z performerek na jevišti, se inspirovaly dávným inuitským příběhem. Hudebníci se rozpohybují a tanečníci se rozezvučí v představení, jehož tématem jsou člověk a příroda. Proto se v něm přednostně využívají „recykláty" - tvůrci se pro ně ponořili do svých skladů, kde na další život čeká nepřeberné množství materiálů, hudebních nástrojů a dalších předmětů.

    více
  • Choreograf Jiří Kylián převzal v Domě tanečního umění patronát nad Pražským komorním baletem

    Jiří Kylián, jeden z nejvýznamnějších choreografů své generace, zavítal do Domu tanečního umění v pražském Braníku, aby převzal patronát nad Pražským komorním baletem (PKB). Návštěva legendárního tvůrce, který strávil většinu svého života (od roku 1975) v Nizozemsku a celých čtyřiadvacet let (1975-1999) byl uměleckým ředitelem Nizozemského tanečního divadla (NDT), je pro české taneční umělce symbolickým gestem, projevem uznání a solidarity, které dnes taneční divadlo nutně potřebuje. Pražský komorní balet, který založil Pavel Šmok, je již přes půl století výrazným symbolem nezávislé kultury.

    více
  • Balet Národního divadla otevírá v Anenském areálu nové Centrum fyzioterapie

    Spolu s rostoucími interpretačními nároky baletní profese roste i potřeba rehabilitace a  fyzioterapie, která je nedílnou a pevnou součástí přípravy tanečníka - a to i v kontextu jeho náročného pracovního roku, kdy tréninky a zkoušky probíhají každodenně šest dní v týdnu, o víkendech stejně jako ve všední dny se pak hrají představení. Balet je velice specifická umělecká disciplína, která je svou fyzickou náročností srovnatelná s vrcholovým sportem. Výhradním pracovním nástrojem tanečníka je totiž jeho tělo, v nárocích první scény tělo dokonalé, připravené, zdravé a ve vynikající kondici.

     

    více
  • Reprízy studentského představení Vina vína v Divadle v Celetné

    V říjnu loňského roku mělo v Divadle v Celetné premiéru studentské  představení Vina vína, autorkami  jsou studentky středních uměleckých škol Rozálie Anežka PrachařováJosefína Veronika Prachařová a Sofie Frida Höppnerová. Dílo, které vzniklo v době korony, si klade za cíl vrátit zpět do divadel mladou generaci. Reprízy studentské prvotiny jsou na programu Divadla v Celetné v neděli 15. ledna od 15h, v sobotu 18. února od 20h, v pátek 3. března od 19.30h, v neděli 23. dubna od 16h a ve čtvrtek 4. května v 19.30h.

    více
  • Vánoční taneční scéna roztančí pražské Kongresové centrum

    Adventní nálada se promítne i do nadcházejícího programu konzervatoře Taneční centrum Praha. V pondělí 19. a v úterý 20. prosince od 18 hodin čekají tanečníky dvě představení s názvem „Vánoční taneční scéna". Oba večery se sváteční tématikou proběhnou v Kongresovém centru Praha. Na jevišti se představí nejen zkušení členové obou studentských souborů konzervatoře - Balet Praha Junior a Baby Balet Praha, ale i mnoho dalších, včetně těch nejmladších adeptů tanečního žánru z nejnižších ročníků a taneční přípravky Terpsichoré. V obou představeních zatančí i profesionálové z Pražského komorního baletu.

    více
  • Desátý ročník Noci divadel na téma Hrdinové

    Jubilejní desátý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu - 19. 11. 2022, letos s podtitulem HRDINOVÉ. Největší divadelní svátek opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance - zdarma nebo za symbolické vstupné. Ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích a textech nabízí publikace Divadlo dnem i nocí, kterou je možné zakoupit v e-shopu PROSPEROVíce informací najdete na www.nocdivadel.cz.

    více
  • Geisslers přinesou divadlo do historických paláců Národní galerie Praha

    O víkendu 4. a 5. června přinese divadelní soubor Geisslers Hofcomoedinten současné komediální hry inspirované barokní dobou do krásných historických paláců Národní galerie Praha (NGP) na Hradčanském náměstí. V zahradě Šternberského paláce se uskuteční tři pouliční představení spojené s výtvarnými dílnami lektorek Národní galerie pro celou rodinu. V úterý 7. června se pak na nádvoří Schwarzenberského paláce odehraje antická opera Římská Lukrécie s živým orchestrem a pěveckým sborem Bruncvík, které bude předcházet komentovaná prohlídka sbírek starých mistrů Národní galerie.

    více
  • Konec sezony v Divadle Na zábradlí: Procházky s Kleopatrou, derniéry a atraktivní doprovodný program

    V květnu a červnu se návštěvníci Divadla Na zábradlí mohou zúčastnit hned několika dramaturgických úvodů a diskuzí vázaných na jednotlivá představení. Ve středu 18. května se po uvedení novinky Discoland uskuteční diskuze s režiséry Petrem Erbesem a Borisem Jedinákem, kteří divákům prozradí například, jak probíhaly rozhovory s bývalými zaměstnanci Jonákova legendárního podniku. O týden později, ve středu 25. května, režisér David Jařab uvede reprízu psychoanalytické operety Freudovo pozdní odpoledne a v pondělí 13. června představí oblíbenou inscenaci Macbeth - Too Much Blood.

    více
  • Jiří Kylián slaví 75. narozeniny

    Jiří Kylián, významný světový choreograf, oslaví 21. března 75. narozeniny. Patří k nejslavnějším Čechům a je nositelem jednoho z nejvyšších ocenění na poli umění. Členství v prestižní francouzské Akademii krásných umění mu bylo oficiálně uděleno při slavnostním ceremoniálu 13. března 2019 v Paříži. Při inauguraci dostává každý nový člen akademie meč, který má jeho profesi symbolizovat. Tento artefakt se stává jeho atributem a zbraní na obranu umění a kultury. Má navíc výstižně vyjadřovat podstatu umělcova světa. Její královská Výsost princezna hannoverská předala Jiřímu Kyliánovi meč dle jeho vlastního návrhu, na jehož jílci je zpodobněna tanečnice - Ptačí žena stojící na stříbrných křídlech. Symbol, že umění choreografie je povýšeno na novou úroveň.

    více
  • Benefiční představení pro Ukrajinu ve Viole

    V reakci na aktuální dění na Ukrajině odehraje Divadlo Viola 8. dubna od 20 hodin mimořádné benefiční představení inscenace A. P. Čechov: Když teče do bot. Výtěžek ze vstupného bude prostřednictvím nevládní neziskové organizace Člověk v tísni použit na pomoc zasaženým válkou na Ukrajině. Cena vstupenek, a tím i výše podpory, je 450 Kč, 750 Kč nebo 1 000 Kč.

    více
  • Divadelní tip: Autorská novinka Obscura v Divadle Na zábradlí

    Divadlo Na zábradlí v pátek 12. března uvede premiéru inscenace Obscura. Pod tajemným názvem se skrývá nový autorský počin trojice Mikulášek-Viceníková-Cpin, tentokrát na téma experimentů s lidským chováním. Novinka Divadla Na zábradlí vznikla kolektivní prací tvůrčího týmu a hereckého souboru, jako tomu bylo například i u úspěšných inscenací Požitkáři (2014), Hamleti (2015) či Posedlost (2016). Po dílech na téma smrti, hereckého života či podob lásky se v ní tvůrci věnují palčivým otázkám lidské psychologie – proč jsou jinak rozumná a inteligentní lidská společenství schopna vést války? A jak je možné, že když 38 lidí slyší volání o pomoc, nikdo z nich nezareaguje? A jsme schopni na běžném místě v nevhodnou dobu vnímat a ocenit krásu?

    více
Na začátek « 1 2 3 4 5 9 13 17 » Na konec