Reprízy studentského představení Vina vína v Divadle v Celetné

V říjnu loňského roku mělo v Divadle v Celetné premiéru studentské  představení Vina vína, autorkami  jsou studentky středních uměleckých škol Rozálie Anežka PrachařováJosefína Veronika Prachařová a Sofie Frida Höppnerová. Dílo, které vzniklo v době korony, si klade za cíl vrátit zpět do divadel mladou generaci. Reprízy studentské prvotiny jsou na programu Divadla v Celetné v neděli 15. ledna od 15h, v sobotu 18. února od 20h, v pátek 3. března od 19.30h, v neděli 23. dubna od 16h a ve čtvrtek 4. května v 19.30h.

Divadelní hra "VINA VÍNA" vypráví o skupině šesti přátel, kteří během jednoho společného večera přijdou o svého kamaráda Sebastiána. Jeho smrt rozpoutá v partě otázky, křivdy a konflikty, které zapříčiní její rozpad. Jestli za to někdo mohl, nebo šlo o nešťastnou náhodu, začne vyšetřovat policie. Ta se ale po značném neúspěchu rozhodne požádat o konzultaci psycholožku Kateřinu Stránskou s nadějí, že uspěje a získá pravdivé výpovědi všech ze skupiny. 

Po dopsání scénáře bylo dalším velkým úkolem divadelní hru obsadit, tedy vybrat mladé herce, kteří odpovídají obrazu jednotlivých postav. Sofie Höppnerová vytipovala jednotlivé studenty Pražské herecké konzervatoře, které si poté společně Rozálií a Josefínou pozvala na casting. Herci dostali do rukou části scénáře a těm, kterým postavy seděly nejvíce, jsou teď součásti divadelní hry. Na roli psycholožky tvůrkyně oslovily českou herečku Petru Špalkovou, která se spoluprací na projektu souhlasila. Poté začal téměř půlroční proces zkoušek. Začínalo se čtením textů a celkovým laděním scénáře, který se přizpůsoboval hercům, zkoušky probíhaly v kulturním centru Vzlet. Na konci června se začalo zkoušet i s Petrou Špalkovou a od srpna se zkoušení přesunulo na jeviště Divadla v Celetné. Velkou podporu získali u Divadla Verze, kde je ted' hra zahrnuta v programu pod Studiem mladých umělců.

Publikováno 04. 01. 2023 v rubrice Divadlo