Co hýbe společností, hýbe v divadle Ponec i tělem

Jaká témata právě hýbou naší společností? Divadlo PONEC reflektuje některá z nich v březnových inscenacích. Ať už je to uspěchanost dnešní doby v inscenaci S dovolením!, strach z kolapsu celé civilizace v inscenaci Roselyne, reflexe války v díle Together alone nebo téma devastace přírody a klimatické změny v kusu Treatment of Remembering. Umění by mělo promlouvat a otvírat nám oči. Pojďme chvíli svět a jeho dynamiku vnímat skrze tanec a pohyb. Třeba nám tato zkušenost nabídne nové úhly pohledu...

 

 

11. března na jevišti divadla PONEC naposledy vystoupí SPOLK, tvůrčí kolektiv absolventů Konzervatoře Duncan centre a studentů HAMU (Kateřina Jabůrková, Adam Kmenta, David Králík, Žaneta Musilová, Ester Trčková), pohybující se na poli současného tance a fyzického divadla. Jejich inscenace S dovolením!  je zrcadlem, v němž se odráží jedna z podob dnešní uspěchané doby.

Další se na programu objeví dvě derniéry. Inscenaci Roselyne vytvořila v Praze žijící zpěvačka, performerka a choreografka francouzsko-portugalského původu Cécile Da Costa. Přijďte se na ni podívat 23. března v rámci oblíbené Noci divadel. Součástí bude i odpolední workshop a doprovodný program. Na další autorskou inscenaci Cécile Da Costa Zero etc. jsou 5. dubna zvány také děti od 8 let. Čelíme možnému kolapsu naší společnosti? Nebo dokonce civilizace? 

Hostem letošního Bazaar festivalu bude 19. března Tereza Ondrová z divadelně-taneční platformy Temporary Collective se svou choreografií GEO. Ve čtvrtek 21. března se do divadla PONEC vrátí inscenace Rukavičkářské závody. V této performanci choreografky Terezy Lenerové v interpretaci Andrey Miltnerové a Jitky Čechové se fikce prolíná se zážitky s naší vlastní kůží.  Yana Reutova & coll. 26. března představí triptych Together Alone. Renomovaná ukrajinská tanečnice a choreografka Yana Reutová v něm reflektuje svá náhodná umělecká setkání během pobytu v Praze.

Součástí druhé části triptychu Together Alone s názvem Invisible Traces (Neviditelné stopy) je mimo jiné také choreografka a tanečnice Jitka Čechová, absolventka Konzervatoře Duncan centre a několika zahraničních stáží v prestižních tanečních centrech. 7. března je na programu inscenace dis pla y,  kterou vytvořila spolu s Terezou Lenerovou, uznávané performerky spolupracovaly např. také na Rukavičkářských závodech. V obou případech jde o ženský duet, ovšem s odlišnou energií danou tématem. 

Devastace přírody, klimatická změna, vyčerpané přírodní zdroje... nanejvýš aktuální témata 28. března připomene inscenace Treatment of Remembering  z dílny uskupení POCKETART / Sabina Bočková, Johana Pocková, Inga Zotova-Mikshina.

Od 15. do 24. března bude PONEC scénou Bazaar festivalu, jehož letošním tématem je „Odvážná praxe". Festival přivítá na jevišti umělce a umělkyně nejen z Evropy, ale i z Ameriky. Atraktivní večerní program doplní workshopy pro veřejnost.

www.divadloponec.cz

Publikováno 21. 02. 2024 v rubrice Divadlo