Divadlo

  • Prosinec v Divadle Viola: premiéry, sváteční představení, repertoárové hity i tip na vánoční dárek

    Nalaďte se na pohodovou sváteční vlnu a zpříjemněte si čekání na Ježíška návštěvou Divadla Viola na Národní třídě v centru Prahy. Vstupenky na předsilvestrovská představení se navíc mohou stát vítaným vánočním dárkem

    Premiérový večer Tichá vůně slov 5. prosince od 20:00 přivede na jeviště Violy básníka Františka Novotného a malíře a grafika Jiřího Anderleho. Stane se tak již potřetí, ovšem poprvé nad stránkami poetické novinky Františka Novotného Tichá vůně slov. Rozprávět se bude také o novém CD Jiřího Anderleho a dalších zajímavých tématech - za klavírního doprovodu Milana Dvořáka a zpěvu Evy Kriz-Lifkové. Po skončení večera, kterým provází Robert Tamchyna, jsou diváci zváni na autogramiádu ve foyeru divadla.

    více
  • Příběh génia Alana Turinga, který rozluštil nacistický kód Enigma

    Kjell Theøry: 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce  

    Představení Kjell Theøry vypráví osud Alana Turinga, muže, který rozluštil nacistický kód Enigma a tím pomohl zkrátit 2. světovou válku. Po svém přiznání k homosexualitě byl odsouzen k chemické kastraci a dlouhodobé podávání hormonů mělo své vedlejší účinky. Texty matematického génia Alana Turinga se potkávají se hrou Guillauma Apollinaira Prsy Tiresiovy, která letos slaví 100. výročí, v autorské inscenaci chicagského souboru Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). Mezinárodně oceňovaný soubor navazuje na tvorbu kultovní divadelní skupiny Goat Island a propojuje umění s novými technologiemi, experimentuje zejména virtuální či rozšířenou realitou. Pražská premiéra představení Kjell Theøry chicagského divadelního souboru ATOM-r proběhne v úterý 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce v rámci doprovodného programu festivalu Mezipatra. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji GoOut.

    více
  • Divadelní tip: Soubor 11:55 poprvé vystoupí na scéně NoD, na Jatkách78 uvede v listopadu novou hru

    Čtvrtá sezóna oblíbeného souboru 11:55 (za pět dvanáct) bude plná novinek a změn. Během září se souboru rozloučil s kultovním představením Regulace intimity, zúčastnil se také festivalu 4 + 4 dny v pohybu, ale jeho pozornost stále směřuje spíše do budoucnosti. 20. října od 19:30h  jej v rámci oslav 25. výročí prostoru NoD uvidíte v čisté improvizaci Harakykyri, po níž bude následovat koncert kapel, včetně žijící legendy Hovada z Ruprechtic. 29. listopadu se pak na Jatkách78 chystá premiéra inscenace v režii Kashy Jandáčkové Městečko Fake News. 

    více
  • HOTOVO! Rekonstrukce Divadla Na zábradlí dokončena

    Praha, 12. října 2017 - Po roční pauze se soubor Divadla Na zábradlí opět vrací do nově zrekonstruované budovy na Anenském náměstí.  Největší přestavba v dějinách legendární pražské scény vyvrcholí slavnostním otevřením v pátek 27. října 2017.


    Divadlo Na zábradlí definitivně přišlo o možnost využívat prostory původního foyer již počátkem roku 2015, kdy nedošlo k prodloužení nájemní smlouvy ze strany stávajícího majitele domu, kde se prostory foyer nacházely.  Diváci tak byli nuceni po dobu šesti měsíců používat pro vstup do sálu provizorní zateplené stany. Divadlo se ocitlo v krizi, kterou po dlouhých neúspěšných jednáních s bývalým pronajímatelem foyeru vyřešil zřizovatel divadla Magistrát hl. m. Prahy velkorysým rozhodnutím ve formě financování přestavby atria v moderní  dvoupodlažní foyer. Rekonstrukce se pak dále dotkla také nutné úpravy diváckého traktu, kavárny, sociálních zařízení a šatny či výměny sedadel v hledišti. "Velmi jsme tento krok uvítali. I přestože jsme si byli vědomi, že se minimálně rok nevrátíme na svou domovskou scénu." poznamenává ředitel DNz Petr Štědroň.

     

    více
  • Nová premiéra Baletu Národního divadla TIMELESS se odehraje již 20. října 2017.

    Tři energie, tři temperamenty, tři vynikající choreografie George Balanchina, Emenuela Gata a Glena Tetleyho na jevišti Národního divadla! 

    Již 20. října si budou moci diváci užít večer s „nadčasovým" názvem Timeless.

    Inscenaci, která bude uvedena na prknech Národního divadla, tvoří tři choreografie: První - Serenáda George Balanchina a závěrečná - Svěcení jara Glena Tetleyho patří do zlatého fondu baletního odkazu. Prostřední část Separate Knots vytvořil přímo pro Balet Národního divadla izraelský choreograf Emanuel Gat na hudbu Fryderyka Chopina.

    Premiéra tedy potěší všechny - jak milovníky klasického baletu, kteří ocení eleganci Balanchinovy Serenády, tak i toho současného, kteří se naladí u intimního duetu Emanuela Gata. Divoké Svěcení jara pak vybudí emoce i toho nejunavenějšího diváka.

    více
  • Noc divadel 2017 již popáté zapojí divadla z celé republiky

    Jubilejní ročník Noci divadel s podtitulem „Forever Young" proběhne 18. listopadu


    Třetí listopadová sobota bude již tradičně patřit Noci divadel, která letos oslaví 5 let své existence. V sobotu 18. listopadu tak opět ožijí divadla z celé republiky, která během odpoledních a večerních hodin připraví přes 500 představení, nočních prohlídek, divadelních dílen a performancí - zdarma nebo za symbolické vstupné. Loňského ročníku Noci divadel se zúčastnilo na 50 000 návštěvníků, 130 divadel a kulturních organizací ze 31 měst. Motto letošního ročníku je „Forever Young". „Z podnětů od mnoha divadel vyplynulo, že svou největší výzvu vidí v oslovení náctiletých diváků. Proto jsme se rozhodli pátou Noc divadel věnovat právě mladšímu publiku," vysvětluje za organizátory Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU). Více informací najdete na www.nocdivadel.cz.


    více
  • Divadlo Na zábradlí v New Yorku s úspěchem uvedlo inscenaci Korespondence V+W

    V New Yorku se 28. září slavil Den Václava Havla a pražské Divadlo Na zábradlí bylo při tom!   Před zcela zaplněným hledištěm v České národní budově, přímo v srdci Manhattanu, uvedlo oceňovanou inscenaci Korespondence V+W v hlavních rolích s Václavem Vašákem a Jiřím Vyorálkem. Představení bylo součástí festivalu Rehearsal for Truth (27. 9. - 1. 10.), pilotní showcase středoevropského divadla na počest Václava Havla, který pořádá Václav Havel Library Foundation a Bohemian Benevolent and Literary Association.

    více
  • DVD s úspěšnými inscenacemi baletu Národního divadla je na světě!

    Křest DVD se uskuteční na festivalu Zlatá Praha 29. 9. 2017 v rámci slavnostního večera POCTA PETROVI ZUSKOVI.

    Kmotrem DVD bude známý český básník a písničkář Jaromír Nohavica, jehož působivou hudbu Petr Zuska použil ve své inscenaci Sólo pro nás dva. Petr Zuska zatančí v rámci večera s Terezou Podařilovou choreografii Route 50 vytvořenou pro finské Galapředstavení v srpnu roku 2016.  

    více
  • Divadelní sympozium Porézní hranice bude vyvrcholením oslav 50 let Pražského Quadriennale

    Jedna z nejvýznamnějších mezinárodních divadelních přehlídek, Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, slaví jubilejních 50 let od svého vzniku. Oslavy vyvrcholí na mezinárodním sympoziu Porézní hranice, které proběhne od 12. do 14. října 2017 v Nové budově Národního muzea (v bývalém prostoru Federálního shromáždění). Na programu jsou desítky přednášek, diskuzí a workshopů. Mezi tři hlavní mluvčí sympozia patří světově uznávaná britská režisérka a scénografka Pamela Howard, pedagožka Jessica Bowles a brazilská umělkyně Rosane Muniz. Speciální program pro studenty divadelních a uměleckých oborů bude zdarma. Registrace na sympozium stojí 10 EUR / 250 Kč. Více informací najdete na www.pq.cz

    více
  • FOTO: Premiéra Spitfire Company: Konec -- člověka. Doba z druhé ruky

    V úterý 12. září oslavil divadelní soubor Spitfire Company 10 své existence. V prostoru Jatka78 proběhla premiéra adaptace knihy Světlany Alexijevičové Doba z druhé ruky, za kterou autorka získala v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu. Na scéně se setkalo deset performerů a tanečníků, čtyři hudebníci v čele se skladatelem Janem Kučerou. Zvukový soundscape vytvořil Martin Tvrdý. Inscenaci rozdělenou do deseti kapitol spojilo hlavní téma: společenské změny po roce 1989." 90. léta jsme prošvihli - tato idea se objevuje napříč celou knihou Světlany Alexijevičové. Jsou v ní obsaženy frustrace, sentiment i nejasné tragično. 90. léta nás stále velmi silně ovlivňují, je to dědictví, kterého se nedá zbavit," říká k adaptaci režisér Petr Boháč. Představení bylo uvedeno už pouze jednou - dne 13. září od 19.30 v pražském prostoru Jatka78. 

    více
  • Pohřeb sardinky: surrealistické dílo Fernanda Arrabala poprvé na českém jevišti

    Španělský dramatik, výtvarník a filmař Fernando Arrabal není v českém kontextu příliš známým autorem, a to i přesto, že společně s Alejandrem Jodorowskym založil známé Panické hnutí a jeho filmy Ať žije smrt! nebo Sbohem, Babylóne patří mezi zásadní díla experimentální filmografie. Jeho práce byla ovlivněna surrealismem, dadaismem nebo absurdním divadlem, velkou roli v něm ale hrály i španělské tradice. To vše najdeme v textu Pohřeb sardinky, kterého se ujala mladá režisérka Apolena Vanišová. Premiéra proběhne v rámci festivalu ...příští vlna / next wave v úterý 19. září 2017 v Divadle MeetFactory. 

    více
  • Městské neurózy ovládnou divadelní sezónu 2017/2018 v MeetFactory

    Tři světové premiéry a jedna předpremiéra, adaptace výjimečných textů současné literatury, významná jména literárního světa. Fernando Arrabal, Sara Baume, Petra Hůlová a Juli Zeh. Silné osobnosti a silné texty tvoří základ pro divadelní scénu MeetFactory. Stejně jako v předchozích sezónách si Divadlo MeetFactory klade za cíl pátrat v hlubinách lidské mysli, zkoumat psychologické procesy a mapovat zdánlivě obyčejné a běžné jednání. Celý koncept jednoduše popsal dramaturg Divadla MeetFactory Matěj Samec: "Hledáme slova pro prázdnotu kolem nás."

    více
Na začátek « 1 5 6 7 8 9 10 11 13 17 » Na konec