Divadlo

  • Legendární Divadlo Na zábradlí oslaví 60 let existence premiérou hry Persony a narozeninovým večírkem

    Letošní sezona v Divadle Na zábradlí se nese ve znamení oslav 60. výročí založení. První premiéra se konala 9. prosince 1958, tehdy bylo na programu „leporelo" s písničkami Kdyby tisíc klarinetů. O šedesát let později bude jeviště patřit premiéře inscenace Jana Mikuláška Persony. Narozeninový večírek v pátek 7. prosince nabídne nejen pozoruhodnou novinku inspirovanou dílem proslulého Ingmara Bergmana, ale také slavnostní odhalení lóže Václava Havla v originálním pojetí výtvarnice a konceptuální umělkyně Venduly Chalánkové, vernisáž portrétů minulých i současných zaměstnanců divadla zachycených objektivem známého fotografa Kivy, hudební intermezza v podání členů hereckého souboru, sfoukávání svíček na dortu a ještě mnohem více. Vítaní jsou všichni, kteří chtějí připít divadlu na zdraví!

     

     

    více
  • Divadelní tip: Největší přání – Obludně krásný balet ironie a radosti v La Fabrice

    Nová inscenace Největší přání uskupení Burki&com kolem choreografky a režisérky Jany Burkiewiczové originálním způsobem zkoumá fenomén tužby a motivace. Na jevišti pražské La Fabriky bude po úspěšné premiéře opět k vidění 14. ledna, 12. a 22. února. Název předznamenává, oč v tomhle kuse jde především:  Co je v životě člověka nejvíc? Po čem toužíme a co si z něho vlastně pamatujeme? A pamatujeme si vůbec, co jsme si tak moc chtěli zapamatovat? A po čem začneme toužit, když se splní to, po čem jsme tak moc toužili? Burki&com kladou otázky a hledají odpovědi slovem i pohybem, s humorem a nadsázkou. „To není o mně nebo o tobě, ale o nás, o celé naší společnosti," vzkazují tvůrci.

     

     

    více
  • Nové představení Jany Burkiewiczové a Burki&com Největší přání zkoumá fenomén tužby a motivace – premiéra již zítra!

    Seskupení Burki&com kolem choreografky a režisérky Jany Burkiewiczové uvede 13. a 21. listopadu v divadle La Fabrika v premiéře představení Největší přání s podtitulem Balet ironie a štěstí. Základem rafinovaně propletené mozaiky divadelních prostředků jsou současný tanec a fyzické divadlo, nechybí například ani odkaz ke kabaretu. Nepřehlédnutelnou hudební složkou jsou přímo na scéně hrající rapeři Mutanti Hledaj Východisko. Pozoruhodná je i výrazná scénografie a kostýmy, jejímiž autorkami je dvojice mladých designérek Anna Štěpánková a Tereza Rosalie Kladošová, v loňském roce zařazené mezi objevy cen Czech Grand Design.

     

     

    více
  • AKCENT NA MIGRACI zve na jarmark příběhů, multikulturní oběd, diskusi a koncert Allstar Refjúdží Bandu: 3. 11. v Divadle Archa

    Může umění ovlivnit společenskou debatu a vnímání migrantů? Rezonuje migrace jako téma v kultuře? Jak mohou spolupracovat neziskové a kulturní organizace? Kdo jsou lidé, kteří nalezli v ČR azyl a ač jsou cizinci, sami pomáhají jiným? Odpovědi na nanejvýš aktuální otázky nabídne celodenní akce AKCENT NA MIGRACI, kterou 3. listopadu hostí pražské Divadlo Archa v rámci festivalu Akcent. Setkání neziskových a kulturních organizací představí aktivity v oblasti migrace a integrace. V Arše nebudou chybět Amnesty International, Centrum pro integraci cizinců, Charita ČR, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Farní charita Praha 3, iniciativa Hatefree, InBáze, Integrační centrum Praha, META, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Pomáháme lidem na útěku, Poradna pro integraci, SIMI - sdružení pro integraci a migraci, UNHCR, Viet up, Zdravotní klaun o.p.s. a další respektované organizace.

     

     

    více
  • Podzimní tipy z Divadla Na zábradlí: Oceněný Macbeth, Cizinec, mafiánští Dobří chlapci a další pozoruhodné inscenace

    Divadlo Na zábradlí letos slaví 60. výročí založení, aktuální sezona je ozdobená několika premiérami a reprízami úspěšných autorských děl i zdařilých adaptací. Inscenace Macbeth - Too Much Blood, ověnčená Cenou divadelní kritiky 2017, je na programu 29. října. V hlavních rolích Shakespearovy klasiky v autorském, v mnohém velmi překvapivém pojetí režiséra Davida Jařaba se představí Miloslav König (držitel titulu Herec roku 2017) a Johana Schmidtmajerova. Herci se v dark bluegrassové černé komedii na klasické téma, ve které se mísí absurdita s melancholií, dorozumívají jednoduchou, srozumitelnou, prostě rytmickou, zkratkovitou angličtinou.

    více
  • Laterna magika se loučí s Podivuhodnými cestami Julese Verna

    Laterna magika se po více než třech letech rozloučí s inscenací režiséra Davida Drábka Podivuhodné cesty Julese Verna. V roce 2015, kdy měla premiéru, jsme si jejím prostřednictvím připomněli 110 let od úmrtí velkého francouzského spisovatele a vizionáře. Inscenace se inspirovala mnoha motivy z jeho děl, ale tvůrci ji situovali do prostředí filmového ateliéru průkopnické éry, kdy toto médium teprve vznikalo, na počátek 20. století. Naposledy do tohoto fantaskního světa mají diváci možnost zavítat tento víkend - 19. a 20. října.

    více
  • FOTOGRAFIE A ZPRÁVA O PREMIÉŘE BALETU ND - Kylián - Mosty času – premiéra 11. 10. 2018

    Balet ND uvádí na jevišti Národního divadla večer KYLIÁN - MOSTY ČASU, který tvoří čtyři výjimečná díla slavného českého choreografa Jiřího Kyliána - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petite Mort, Šest tanců. Tímto večerem si Balet ND důstojně připomíná nejen 100 let založení Československé republiky, ale také vzdává hold ikoně světového tance Jiřímu Kyliánovi.


     

    více
  • První premiérou nové sezony v Divadle Na zábradlí je Podivuhodný případ pana Holmese

    Novinkou v repertoáru Divadla Na zábradlí, které letos slaví 60. výročí založení, je autorská inscenace Davida Jařaba Podivuhodný případ pana Holmese. Na legendární scéně bude mít premiéru 5. a 6. října.  A jak už je na Zábradlí zvykem, nepůjde o klasický přepis předlohy A. C. Doyla, ale o originální přepracování příběhů proslulého Sherlocka Holmese. Slavného detektiva si zahraje Honza Hájek, jeho nepostradatelným společníkem Dr. Watsonem bude Miloslav König. V dalších rolích je doplní Jakub Žáček, Johana Matoušková, Jiří Černý, Ivan Lupták, Magdalena Sidonová, Petr Čtvrtníček a nové posily hereckého souboru Petra Bučková a Barbara Bočková. Autorkou nádherných dobových kostýmů je Sylva Zimula Hanáková. Reprízy jsou na programu 8. a 18. října, 17. a 21. listopadu

    více
  • Premiéra KYLIÁN – Mosty času 11. října otevře novou sezonu v Národním divadle

    První premiéra nové sezony Baletu Národního divadla s názvem KYLIÁN - Mosty času je především poctou významnému českému choreografovi Jiřímu Kyliánovi a jeho rozsáhlé tvorbě, která inspirovala tvůrce po celém světě. Zároveň však oslaví českou státnost, svobodu a 100 let existence republiky. Slavnostní premiéra se uskuteční 11. 10. 2018 v Národním divadle. 

    více
  • Tanečníci Baletu ND vystoupí v pondělí 3. 9. na módní přehlídce Zuzany Kubíčkové v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week

    Tanečníci Baletu ND vystoupí v pondělí 3. 9. v rámci prestižní akce Mercedes-Benz Prague Fashion Week na módní přehlídce nové couture kolekce úspěšné návrhářky Zuzany Kubíčkové ve dvoraně Rudolfina. Choreografii show vytvořili sólisté Baletu ND Marek Svobodník a Ondřej Vinklát. 

    více
  • Srpnový divadelní tip: Speciální letní série hry Všechny báječné věci s Danielem Krejčíkem v hlavní roli již tento týden!

    Léto, modrá obloha a slunce mohou být pro někoho důvody, proč žít. Hlavní postava monodramatu Duncana Macmillana Všechny báječné věci  v bravurním podání Daniela Krejčíka dá během 80 minut dohromady dokonce milion věcí, kvůli kterým stojí za to se nezabíjet... Emotivní, vtipná interaktivní hříčka, přinášející výstředně povznášející náhled na život, bude k vidění v příjemném sklepním prostoru divadla H2O na Žižkově od pátku 24. do 28. srpna, každý večer od 20:00. I divadlo může znamenat jednu z báječných věcí, které život nabízí a to bez ohledu na počasí.

     

     

    více
  • Umělci Baletu Národního divadla poprvé vystoupí na jedinečné módní přehlídce Mercedes-Benz Prague Fashion Week

    Svět módy a tance se v rámci kulturního prostoru neustále propojují. Jsou pro sebe vzájemnou inspirací. Balet ND se letos poprvé účastní prestižní módní akce Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Sólisté Baletu ND - Ondřej Vinklát a Marek Svobodník vytvoří speciální choreografii k módní přehlídce návrhářky Zuzany Kubíčkové, která se uskuteční 3. září 2018 od 18 hodin v Rudolfinu v Praze.

    více
Na začátek « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 13 17 » Na konec