Podzimní tipy z Divadla Na zábradlí: Oceněný Macbeth, Cizinec, mafiánští Dobří chlapci a další pozoruhodné inscenace

Divadlo Na zábradlí letos slaví 60. výročí založení, aktuální sezona je ozdobená několika premiérami a reprízami úspěšných autorských děl i zdařilých adaptací. Inscenace Macbeth - Too Much Blood, ověnčená Cenou divadelní kritiky 2017, je na programu 29. října. V hlavních rolích Shakespearovy klasiky v autorském, v mnohém velmi překvapivém pojetí režiséra Davida Jařaba se představí Miloslav König (držitel titulu Herec roku 2017) a Johana Schmidtmajerova. Herci se v dark bluegrassové černé komedii na klasické téma, ve které se mísí absurdita s melancholií, dorozumívají jednoduchou, srozumitelnou, prostě rytmickou, zkratkovitou angličtinou.

Osobitá divadelní adaptace románu Alberta Camuse Cizinec v režii Jana Mikuláška dostane na Zábradlí prostor 30. října. Protagonista Meursault (Honza Hájek, Jiří Vyorálek, Stanislav Majer, Miloslav König a Ivan Lupták), náhodný vrah, je odsouzen k smrti, protože nechce přijmout roli ve společenských stereotypech. „Cizinec" bez jediného náznaku hrdinského chování souhlasí s tím, že zemře pro pravdu, aniž by ji těm druhým vnucoval. Skutečnost kolem sebe přijímá, ale nehodnotí, je ve světě cizincem, neúčastným divákem.

V sobotu 3. listopadu na jevišti vypukne Dánská občanská válka 2018-2024, kterou v Divadle Na zábradlí inscenuje nová divadelní generace, režisérsko-dramaturgický tandem Adam Svozil - Kristýna Kosová. Scénář na motivy sci-fi románu předního představitele současné dánské literatury Kaspara C. Nielsena kombinuje úvahy o společensko-politických tendencích s fantaskními historkami tragikomického charakteru, balancuje na hranici absurdity, surreálna a kruté ironie. V hlavních rolích se představí Jiří Černý, Honza Hájek, Petr Jeništa, Dita Kaplanová, Miloslav König, Johana Matoušková a Magdaléna Sidonová - ve velmi nečekaných polohách a ve scénografii Petra Vítka a kostýmech Jána Tereby.

Komediální thriller z mafiánského prostředí Dobří chlapci je další autorskou inscenací Davida Jařaba, který je od této sezony novým kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí. Dvě organizace, dvě tradice, dvě armády a jedna víra. Církev a mafie. Jaký dopad měla nedávná slova papeže Františka o exkomunikaci mafiánů? To se uvidí při jednom setkání na plovárně... Mafiánské praktiky 7. listopadu na jevišti bravurně roztočí Miloslav König, Ivan Lupták, Jiří Vyorálek a Jakub Žáček. Ženský element reprezentují Petra Bučková a Johana Matoušková. 

Miloš Orson Štědroň je spolu s režisérem Jiřím Havelkou podepsán pod inscenací Krásné psací stroje, která do Divadla Na zábradlí 13. listopadu naposledy přivede slavné české osobnosti. Tři literární velikáni Jan Zábrana (Miloslav König) Josef Škvorecký (Petr Jeništa) a Bohumil Hrabal (Ladislav Hampl) bojují o existenci ve víru redaktorských nástrah a normalizace. Své souboje svádí prostřednictvím rychlých psacích strojů, v případě čtvrtého, Jiřího Koláře (Jiří Vyorálek), i za pomoci lepidla.

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí nebo on-line na www.nazabradli.cz.

 

Kontakty  

Divadlo Na zábradlí

http://www.nazabradli.cz/cz/

Anenské náměstí 209/5, Praha 1

 

 

Publikováno 29. 10. 2018 v rubrice Divadlo