První premiérou nové sezony v Divadle Na zábradlí je Podivuhodný případ pana Holmese

Novinkou v repertoáru Divadla Na zábradlí, které letos slaví 60. výročí založení, je autorská inscenace Davida Jařaba Podivuhodný případ pana Holmese. Na legendární scéně bude mít premiéru 5. a 6. října.  A jak už je na Zábradlí zvykem, nepůjde o klasický přepis předlohy A. C. Doyla, ale o originální přepracování příběhů proslulého Sherlocka Holmese. Slavného detektiva si zahraje Honza Hájek, jeho nepostradatelným společníkem Dr. Watsonem bude Miloslav König. V dalších rolích je doplní Jakub Žáček, Johana Matoušková, Jiří Černý, Ivan Lupták, Magdalena Sidonová, Petr Čtvrtníček a nové posily hereckého souboru Petra Bučková a Barbara Bočková. Autorkou nádherných dobových kostýmů je Sylva Zimula Hanáková. Reprízy jsou na programu 8. a 18. října, 17. a 21. listopadu

Podivuhodný případ pana Holmese je druhou autorskou inscenací v „britské" trilogii Davida Jařaba, který se v nové sezoně stává jedním z kmenových režisérů Divadla Na zábradlí. Po Macbethovi zpracovává další ikonu anglické literatury, tentokrát z viktoriánské éry. „Nejsem fanatickým zbožňovatelem Sherlocka Holmese, protože ta postava mi připadá ve svém půdorysu trochu zjednodušená, ale vždycky mě pohlcovala atmosféra jeho případů, zvláštní panoptikum postaviček, ale také v něčem velmi progresivní pohled na řadu dobových problémů a stereotypů," vysvětluje David Jařab a dodává: „Holmes má řadu atributů, které jsou velmi inspirativní, ale mnohdy nerozvinuté. Mne osobně zaujala Holmesova poloha, kdy nemá, co by dal svému mozku na práci, a viditelně tím strádá. Doylovi vystačila na první dvě strany většiny povídek, ale pro mne byla nakonec vlastně zajímavější než samotná rovina detektivky. Takže se v mé hře moc nepátrá ani nevyšetřuje. A z deprese z nedostatku potravy pro hladový mozek génia uniká Sherlock k drogám a psychickým propadům."

Hra Podivuhodný případ pana Holmese vychází především z Doylovy povídky Dům u měděných buků. Se základní zápletkou, kde je obětí zločinu mladá dívka z měšťanské rodiny, však David Jařab naložil po svém. Vedle odhalování skrytých zákoutí Holmesovy duše reflektuje také postavení žen a cizinců v tehdejší době a tyto motivy mu navíc slouží  k určitým komicko-absurdním odlehčením... Vydejte se po stopách Holmese do světa viktoriánské Anglie, který nebyl zdaleka tak idylický, jak si můžeme myslet!

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí nebo on-line na www.nazabradli.cz.

 

Kontakty  

Divadlo Na zábradlí

http://www.nazabradli.cz/cz/

Anenské náměstí 209/5, Praha 1

 

 

 

Publikováno 02. 10. 2018 v rubrice Divadlo