Divadlo

  • Nové představení Krvavá svatba nabízí to nejlepší z české flamenkové scény v originálním spojení s živou hudbou a činohrou

    Život a dílo španělského básníka a dramatika Federica Garcíi Lorcy ovlivnilo herečku Danielu Zálešákovou a tanečníka Eduarda Zubáka natolik, že se rozhodli založit skupinu Tierra Lo-r-ca. Tým, který v současné chvíli tvoří 8 herců, 6 tanečníků a 3 muzikanti, jako první společně zinscenoval Lorkovu Krvavou svatbu - hluboký příběh plný lásky, nenávisti, bolesti a usmíření. Představení vzniklo z vize propojit činoherně ztvárněný Lorkův poetický text s flamenkovým uměním zahrnujícím tanec, hudbu a zpěv, s cílem nechat je ve společném rytmu vyprávět odlišnou formou stejný příběh. Choreografie je dílem Jany Drdácké a Eduarda Zubáka, kteří již léta tvoří jeden z nejvýraznějších tanečních párů ve stylu flamenka v naší republice. Druhá premiéra představení Krvavá svatba se koná v úterý 21. května od 20hod v Divadle Ponec.

    více
  • Divadlo Na zábradlí v následující sezoně uvede pět premiér

    Zatímco s plnou intenzitou běží aktuální sezona, která se v Divadle Na zábradlí nese ve znamení oslav 60. výročí založení, jasné kontury už má dramaturgický plán na sezonu 2019/2020. Repertoár legendární pražské scény obohatí pět novinek, originálních autorských adaptací světové klasiky i nekonvenčních původních textů reflektujících vybraná témata v nečekaných souvislostech.

     

     

    více
  • Mozart a ti druzí v Národním divadle: Překvapivý pohled na génia světové hudby v českých premiérách dvou moderních oper

    Wolfgang Amadeus Mozart se vrací do Prahy - a to osobně! Národní divadlo na místě Mistrovi nejzasvěcenějším, ve Stavovském divadle, 4. a 7. dubna uvede v českých premiérách dvě pozoruhodné opery, které prezentují Mozarta v málo známých a zcela nečekaných souvislostech. Novinka v repertoáru Opery ND Mozart a ti druzí českému publiku poprvé představí oceňovaná díla současných tvůrců: Dopisy, hádanky a příkazy proslulého anglického skladatele Michaela Nymana a Klasika amerického autora Stevena Stuckyho, držitele Pulitzerovy ceny.  Režisérka Alice Nellis roli Mozarta svěřila uznávané sopranistce Alžbětě Poláčkové, které na jevišti skvěle sekundují Tomáš Kořínek, Michaela Zajmi, Pavel Švingr, Jiří Hájek, Ivo Hrachovec a další.

    více
  • FOTOGRAFIE – Balet ND uvádí fenomenální Labutí jezero Johna Cranka

    Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského v choreografii mistra Johna Cranka je další premiérou Baletu ND této sezóny, která se bude uvádět v historické budově ND od 28. 3. 2019. 

    více
  • Hudební tip z Národního divadla: Hvězdně obsazené Verdiho Requiem v hlavní roli s americkou sopranistkou Meagan Miller

    Na jediný večer, v pátek 5. dubna, se do Národního divadla vrátí proslulé Requiem Giuseppe Verdiho. Exkluzivitu této hudební události podtrhuje vynikající obsazení v čele s americkou sopranistkou Meagan Miller a tenoristou Angelem Villarim, kteří vystoupí společně s Janou Sýkorovou, Jiřím Sulženkem a Sborem Národního divadla. Orchestr Národního divadla zahraje pod vedením hudebního ředitele Opery ND Jaroslava Kyzlinka, stejně jako při loňském benefičním koncertě ve prospěch nových varhan v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

    více
  • Kouzlo přerodu aneb Provázek znovu v Arše

    Divadlo Husa na provázku, které v lednu získalo novou uměleckou šéfku Annu Davidovou, láká i letos na již tradiční a divácky oblíbenou pražskou přehlídku vybraných inscenací ze svého repertoáru. Čtyřdenní festival se pod heslem „Kouzlo přerodu" bude konat  3. - 6. dubna v pražském Divadle Archa a nechat ujít by si ho neměli nejen fanoušci této legendární brněnské scény, ale ani všichni příznivci kvalitního současného divadla. 

    více
  • Cena divadelní kritiky 2018 pro Operu Národního divadla: Sternenhoch Ivana Achera zvítězil v kategorii Hudba roku 2018

    Pražské Divadlo pod Palmovkou v neděli 17. března hostilo slavnostní vyhlášení Cen divadelní kritiky za rok 2018. Opera Národního divadla si odnesla vítězství v kategorii Hudba roku 2018 za původní operu Ivana Achera Sternenhoch.  Ivan Acher se zároveň stal absolutním vítězem v počtu nominací.

    Aktuální operní hit Sternenhoch na libreto a hudbu současného českého autora Ivana Achera v hudebním nastudování Petra Kofroně a režii Michala Dočekala byl nominován také v kategoriích Inscenace roku 2018 a Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2018. Oceněnou inscenaci mohou diváci v této sezóně vidět na Nové scéně ještě v termínech 21. března a 2. dubna, vždy od 20 hodin. 

    více
  • Dva mimořádné večery s operou Andrea Chénier v Národním divadle: Z Berlína míří do Prahy uznávaný tenorista Martin Muehle

    Strhující dramatická hudba, vypjatá emotivita a atmosféra příběhu z doby Francouzské revoluce povyšují operu Umberta Giordana Andrea Chénier mezi vrcholná díla dobové operní tvorby. Mimořádný hudební zážitek v Národním divadle 15. a 18. března umocní bravurní pěvecké výkony hostujícího Martina Muehleho, Romana Janála, Andy-Louise Bogzy, Yvony Škvárové, Michaely Zajmi a dalších sólistů. Známý německo-brazilský tenorista Martin Muehle coby básník Andrea Chénier exceloval v sezoně 2016-17 v Deutsche Oper Berlin a letos v únoru tuto roli ztvárnil v italské Modeně. Inscenace je dílem dirigenta a uměleckého ředitele Opery Národního divadla Petra Kofroně a činoherního režiséra Michala Dočekala.

    více
  • Kulturní tip z Divadla Viola: Výstava Radhamés Mejía – Métamorphoses

    Vzácná příležitost vidět v Praze obrazy oceňovaného malíře Radhamése Mejii se všem milovníkům současného výtvarného umění naskytne od 3. do 30. března ve foyer Divadla Viola. Výstava Radhamés Mejía - Métamorphoses představí všestranného umělce, který své obrazy maluje kombinovanou technikou, zároveň se věnuje litografii a sochařství, tvoří z bronzu, dřeva, recyklovaného materiálu...  

    více
  • Kulturní tip: K propojení generací dojde v březnu v Divadle Archa díky novince INVITED souboru Ultima Vez

    Divadlo Archa v rámci oslav 25. výročí založení premiérově uvede choreografii Invited, která vznikla v produkci vlámského souboru Ultima Vez. Poprvé se tak v Praze představí mladý choreograf Seppe Baeyens - představení se koná 8. a 9. března, vždy od 17h a 20h. 

    více
  • Balet ND uvede 28. 3. 2019 českou premiéru LABUTÍHO JEZERA

    Druhou premiérou Baletu Národního divadla sezony 2018/2019 je Labutí jezero - ikonické dílo, které patří k základním kamenům repertoáru prestižních světových divadelních domů. Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského v choreografii mistra Johna Cranka slibuje dechberoucí zážitek z hudby a tance, ryzost klasické elegance, bravurní výkonů sólistů a sboru, dramatické scény, výpravnou scénu i kostýmy a hluboký emocionální zážitek.

    Balet Národního divadla je prvním velkým souborem, který získal povolení inscenovat toto dílo mimo domovskou scénu Stuttgartského baletu.

    více
  • Divadelní tip: Viola v novém roce zve na pozoruhodná představení se skvělými herci a herečkami

    Není mnoho lepších způsobů, jak si zpříjemnit začátek nového roku, než usednout v hledišti Divadla Viola a v útulném, přívětivém prostředí si vychutnat povznášející kulturní zážitek. Několik večerů v první půli ledna bude tato legendární scéna patřit diváky mimořádně oblíbeným interpretům - Markovi Ebenovi a Václavu Koptovi: 14. ledna je na programu rozkošné vyprávění o Provence Volnost, rovnost, gastronomie, 17. ledna humorná koláž věnovaná staré dobré Anglii Tři gentlemani a 19. ledna večer o lásce k češtině, o její kráse, bohatosti i záludnostech Koupila jsem husu, tak nevím... 

    více
Na začátek « 1 2 3 4 5 6 7 9 13 17 » Na konec