Kulturní tip z Národního divadla: Rozverná opera Láska ke třem pomerančům

Národní divadlo oslavilo sto let od vzniku surrealistické opery Sergeje Prokofjeva Láska ke třem pomerančům velkoryse pojatou novodobou premiérou. Za diváky i kritikou příznivě přijatou novinkou v repertoáru naší první scény stojí mezinárodní inscenační tým plný renomovaných umělců.  Režisér Radim Vizváry, držitel Ceny Thálie a mnoha dalších domácích a zahraničních ocenění, ke spolupráci přizval známého choreografa a tanečníka Marka Zelinku a novocirkusovou skupinu Losers Cirque Company, která svými nevšedními akrobatickými kousky okoření dění na jevišti a nadchne diváky napříč generacemi. 

Vynikající je rovněž obsazení pěveckých rolí. V hlavní roli hypochondrického prince milujícího pomeranče excelují sólista Opery ND Martin Šrejma a Aleš Briscein. Jako Fata Morgana do příběhu vstoupí sopranistka Eva Urbanová. Nápaditá scéna, vyvíjející se od realistické k abstraktní, je dílem Borise Kudličky. Orchestr Národního divadla diriguje Brit Christopher Ward. Autorkou odvážných fantaskních kostýmů je Natalia Kitamikado.

Láska ke třem pomerančům patří k nejslavnějším a nejúspěšnějším dílům Sergeje Prokofjeva. Surrealistická pohádka pro dospělé plná nádherné hudby, ale i vtipu, ironie a satiry, přitahuje a baví publikum na prestižních scénách po celém světě. Do Prahy se vrátila po 56 letech.  Sergej Prokofjev ji napsal krátce po své emigraci z bolševického Ruska do USA jako svého druhu velmi kosmopolitní dílo: podle italské předlohy v ruské úpravě na francouzský text pro americké publikum. Autorem původní ztřeštěné pohádky ve stylu commedie dell'arte je italský dramatik, satirik a mystifikátor, hrabě Carlo Gozzi. Prokofjev Pomeranče pojal jako totální burlesku, která si dělá legraci ze všeho „procítěného" a „vážně míněného".

Úspěšná novinka Láska ke třem pomerančům je v Národním divadle k vidění 24. a 29. 5., 9. 6., 27. 9 a 2. 10.

 

Kontakty  

Národní divadlo: https://www.narodni-divadlo.cz/cs

 

 

Publikováno 23. 05. 2019 v rubrice Divadlo