Hudební tip z Národního divadla: Hvězdně obsazené Verdiho Requiem v hlavní roli s americkou sopranistkou Meagan Miller

Na jediný večer, v pátek 5. dubna, se do Národního divadla vrátí proslulé Requiem Giuseppe Verdiho. Exkluzivitu této hudební události podtrhuje vynikající obsazení v čele s americkou sopranistkou Meagan Miller a tenoristou Angelem Villarim, kteří vystoupí společně s Janou Sýkorovou, Jiřím Sulženkem a Sborem Národního divadla. Orchestr Národního divadla zahraje pod vedením hudebního ředitele Opery ND Jaroslava Kyzlinka, stejně jako při loňském benefičním koncertě ve prospěch nových varhan v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

„Jsem velmi rád, že se nám Verdiho nejlepší operu, jak se s nadsázkou jeho Requiem přezdívá, podařilo po loňském nádherném koncertu v katedrále zařadit letos jako mimořádný večer v Národním divadle. Pro celý soubor Opery ND je to vítaná příležitost prezentovat své kvality také na koncertním pódiu - a Verdiho Requiem je všemi zpěváky i hudebníky skutečně milované dílo," podotkl hudební ředitel Opery ND Jaroslav Kyzlink.

Základem Verdiho velkolepé skladby se po úpravách stala poslední část mše za zemřelé Responsorium - Libera me, kterou zkomponoval původně pro rekviem za Gioachina Rossiniho zvané Messa per Rossini (1869), na jehož kompozici se podílelo dalších dvanáct italských skladatelů. Verdi se k dílu vrátil po smrti Alessandra Manzoniho, italského básníka a spisovatele, kterého si Verdi vážil nejen jako umělce, ale také jako svého přítele. Skladba zazněla poprvé za skladatelova řízení v milánském kostele sv. Marka v den prvního výročí Manzoniho úmrtí 22. května 1874.

Sopránového partu se při premiéře ujala vynikající česká sopranistka a skladatelova dobrá přítelkyně Tereza Stolzová. V dubnu v Národním divadle zazní v mistrovském podání Meagan Miller, která je od svého úspěšného evropského debutu ve Straussově Ariadně na Naxu ve vídeňské Volksoper v roce 2009 zvána na všechny významné operní scény. Je vyhledávanou interpretkou zejména W. A. Mozarta, R. Strausse, G. Verdiho a R. Wagnera. Výtečné mezinárodní renomé provází také tenoristu Angela Villariho, publikum Národního divadla jej zná z hostování ve Verdiho Maškarním plese.

 

Kontakty  

Národní divadlo: https://www.narodni-divadlo.cz/cs

Publikováno 01. 04. 2019 v rubrice Divadlo