Příběh génia Alana Turinga, který rozluštil nacistický kód Enigma

Kjell Theøry: 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce  

Představení Kjell Theøry vypráví osud Alana Turinga, muže, který rozluštil nacistický kód Enigma a tím pomohl zkrátit 2. světovou válku. Po svém přiznání k homosexualitě byl odsouzen k chemické kastraci a dlouhodobé podávání hormonů mělo své vedlejší účinky. Texty matematického génia Alana Turinga se potkávají se hrou Guillauma Apollinaira Prsy Tiresiovy, která letos slaví 100. výročí, v autorské inscenaci chicagského souboru Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). Mezinárodně oceňovaný soubor navazuje na tvorbu kultovní divadelní skupiny Goat Island a propojuje umění s novými technologiemi, experimentuje zejména virtuální či rozšířenou realitou. Pražská premiéra představení Kjell Theøry chicagského divadelního souboru ATOM-r proběhne v úterý 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce v rámci doprovodného programu festivalu Mezipatra. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji GoOut.

Alan Turing, muž, který za 2. světové války rozluštil německý kód Enigma, byl v rodné Británii kvůli své homosexualitě odsouzen k chemické kastraci. Následkem toho mu narostla prsa, a to zrovna v době, kdy se uchýlil do tolerantnějšího Norska, aby tam pracoval na teorii morfogeneze - vývoje tvarů lidského organismu. Tu nakonec pojmenoval podle svého norského milence: Kjell Theøry. Stejnojmenné autorské představení chicagského souboru ATOM-r propojuje osudy slavného matematika s první surrealistickou hrou Prsy Tiresiovy G. Apollinaira (1917).

 

 „Podařilo se nám přivézt do Prahy opravdu výjimečné představení, které nabízí nejen originální pohled na osud matematického génia Alana Turinga, ale i inovativní využití rozšířené reality jako uměleckého prostředku. Na diváky tak čekají například i prvky cornwallského májového průvodu a neopohanských rituálů plodnosti v poetické choreografii, která se stejně jako mýtický Tiresias pohybuje mezi světy i gendery," uvádí Ewan McLaren, programový ředitel divadla Alfred ve dvoře, které inscenaci do Česka přiváží.

 

Oceňovaný americký soubor ATOM-r (Anatomical Theatres of Mixed Reality) založili v roce 2012 Judd Morrissey a Mark Jeffery, kteří již dříve spolupracovali v legendární skupině Goat Island Performance Group. Soubor se zabývá zkoumáním forenzní vědy, anatomie v 21. století prostřednictvím živé akce, jazyka a nových technologií. Kromě samotného představení Kjell Theøry povede v Praze také divadelní workshop zaměřený na propojení virtuální reality a pohybu za použití chytrých telefonů. Workshop proběhne ve středu 8. listopadu od 10 do 14 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce. Zvýhodněné vstupenky na workshop i představení jsou k dostání v předprodeji GoOut.

 

Kjell Theøry uvádí Motus (produkce divadla Alfreda ve dvoře) ve spolupráci s Venuší ve Švehlovce a za podpory Trust for Mutual Understanding.

  

7. 11. 20:00, Venuše ve Švehlovce
vstupné: 250 Kč / 150 Kč (prodej přes GoOut)

Web: www.alfredvedvore.cz

FB událost: fb.com/events/342756136195724/

 

Autorský tým ATOM-r

Choreografie: Mark Jeffery

Text a technologie: Judd Morrissey

Performeři: Justin Deschamps a Christopher Knowlton

  

Spolupracovali

Kostýmy: Grace DuVal

Objekty: Elena Ailes, Claire Ashley, Laura Prieto-Velasco, Stephen Reynolds, Bryan Saner a Oli Watt

Performance: Leonardo Kaplan

Asistent výzkumu: Mev Luna

Zvuk: Joshua Patterson

Světla: Josh Hoglund

Grafický design: Javier Lopez

Video: Julia Pello

  

Web souboruhttp://atom-r.com/ http://atom-r.tumblr.com/

Trailer: https://vimeo.com/199470417

Premiéra: Leden 2017, The Graham Foundation for the Applied Arts

  

Kjell Theøry bylo vyvinuto díky stážím v následujících institucích: International Museum of Surgical Science, The Graham Foundation for the Applied Arts, National Museum of Health and Medicine, Chicago, Chicago Cultural Center, School of the Art Institute of Chicago, Dance Department, University of Chichester, TeaK, Helsinki.

 

 

Publikováno 03. 11. 2017 v rubrice Divadlo