Rodinné představení Spitfire Company o přátelství chlapce a psa a jejich boji proti čínské tajné policii

Divadelní soubor Spitfire Company představí 11. října od 19:00 v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu rodinné představení Podvraťáci o osudovém setkání osamělého chlapce a vojenského bojového psa. S nadsázkou líčí alternativní životopis hongkongského studentského vůdce Joshuy Wonga, který se stal jednou z hlavních tváří současných protivládních protestů. Na pozadí skutečných událostí se odehrává fiktivní příběh zobrazovaný pomocí komiksu, live-cinema a fyzického divadla. Reprízy proběhnou 12. října od 16:00 a 18:00 v Desfourském paláci na pražské Florenci. Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji GoOut. Více na www.ctyridny.cz.

Na začátku roku 2016 bylo čínskou tajnou policií uneseno pět hongkongských nakladatelů. Mezi nimi se ocitl i Guii Minhai, majitel nakladatelství Mighty Current. Dodnes je nezvěstný, intervenovaný na neznámém místě pevninské Číny. Tato událost se stala impulsem pro vytvoření rodinného představení, jehož hlavní zápletka vzniká ve chvíli, kdy uvězněný nakladatel, Guii Minhai, posílá vzkaz své dceři. Nositelem vzkazu se stane pes Alfa, původně vycvičený ve vojenském programu vytvořeným pro zrod psích armádních superbojovníků. Tento psí hrdina se po svém útěku hluboko v čínských horách setkává s osamělým chlapcem, který se stane jeho osudovým přítelem. Společně jsou nuceni v hongkongských ulicích bojovat s mocnou čínskou tajnou policií.

 

Multimediální představení Podvraťáci je doporučeno divákům od 7 do 107 let. Nová premiéra opět svedla dohromady uměleckého šéfa Spitfire Company Petra Boháče a hudebníka Martina Tvrdého (aka Bonuse). Spolu s výtvarníkem Janem Tomšů a ilustrátorem Tomem Zahrádkou vytvořili tým, který se pokouší zprostředkovat pomocí archetypálního příběhu o přátelství komplikovanou realitu života ve městě, jehož obyvatelé touží po svobodě.

 

„Na pozadí tragického osudu uneseného nakladatele Guie Minhaie se odehraje epický fiktivní příběh outsiderů, kteří se i přes zdánlivě bezvýchodnou situaci vrhají proti mocnému soupeři. V březnu tohoto roku jsme společně s Martinem Tvrdým odletěli točit dokumentární videa z hongkongských ulic a tchajwanských hor a vůbec nás nenapadlo, co se bude v Hongkongu následně odehrávat. Jedna z posledních scén bude představovat bitvu mezi čínskou policií a smečkou potulných psů v čele s naším hrdinou. Je děsivé, jak se náš scénář symbolicky prolíná s realitou protivládních protestů," vysvětluje Petr Boháč.

 

Spitfire Company: Podvraťáci

Pátek 11. 10. 19.00, Desfourský palác / Premiéra 

Sobota 12. 10.  16:00, Desfourský palác

Sobota 12. 10. 18:00, Desfourský palác

Vstupenky: goout.net/cs/listky/podvrataci/apdf/

FB událost: fb.com/events/493621791475963/

  

Více na www.spitfirecompany.cz / www.ctyridny.cz

  

Spitfire Company: Podvraťáci

Koncept: Petr Boháč, Martin Tvrdý, Jan Tomšů

Komiks a ilustrace: Tom Zahrádka 

Hudba, animace, video: Martin Tvrdý
Scénografie: Petr Boháč, Jan Tomšů
Light design: Jan Tomšů
Projekt manažer: Barbora Repická
Mezinárodní booking: Tereza Havlíčková
Koproducenti: Palác Akropolis, Místa činu / 4+4 dny v pohybu
Partneři: UFA Fabrik Berlín (D)
Podpořili: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury  ČR

  

Petr Boháč je režisér, scénograf a vystudovaný odborník na českou literaturu. Domovská skupina Spitfire Company, kterou založil společně se svou ženou Miřenkou Čechovou, sídlí v Praze s přesahem do mezinárodního kontextu. Jeho režie se objevily ve více než 20 zemí, v nichž jsou zahrnuty destinace jako Japonsko, Čína, Korea, USA, Izrael, Jihoafrická republika nebo Norsko. Několik jeho režií obdrželo mezinárodní i tuzemská ocenění jako například The Herald Angel Award, Aerowaves Priority Companies 2014, Ceny Divadelních novin, Ceny festivalu Next Waves, Ceny České taneční platformy. V současné chvíli je nastupujícím uměleckým šéfem Divadla Paláce Akropolis zaměřující se na cross-over projekty, na žánry nového cirkusu a experimentálního divadla. Je také uměleckým šéfem Mezinárodního festivalu Nultý bod konajícího se každoročně v měsíci červenci v Praze.  Jeho poetika je postavena na hledání nevyzkoušených divadelních postupů, transgresivních impulsů a ve společnosti rezonujících témat. Hlavní idea tohoto hledání je v nutnosti překračovat a porušovat zákazy, které si člověk neustále na sebe klade.

 

Martin Tvrdý je známý ze svých sólových projektů jako rapper Bonus, ale také jako producent minimalistické elektroniky. Za svou tvorbu získal několik ocenění, včetně ceny Apollo nebo Anděl. V posledních letech se věnuje hlavně scénické hudbě a sound designu pro film, divadlo nebo třeba virtuální realitu. Kromě Spitfire Company spolupracuje mj. s Národním divadlem, Českým rozhlasem, divadlem Vosto5 a mnoha dalšími. Společně s Mary C založil edukativní platformu Kreaton, vedl řadu hudebních workshopů a je např. autorem konceptu Hrací stůl, který zpřístupňuje tvorbu elektronické hudby dětem i laikům. V současné době se podílí na chodu platformy _ZVUK_, která podporuje vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění. Ve svém druhém životě působí jako grafický designer v kolektivu Carton Clan.  

 

Spitfire Company

Progresivní české divadelní uskupení obdrželo několik tuzemských i zahraničních ocenění - opakovaně Cenu Divadelních novin, The Herald Angel Award, cenu DNA, cenu Skupovy Plzně, nominaci na Cenu divadelní kritiky a další. Spitfire Company se kontinuálně věnují dvěma hlavním tematickým linkám. Za prvé reflektují současné i v minulosti zakoušené palčivé společenské otázky: V tomto duchu se nesly inscenace jako Proces -... o Miladě Horákové, Konec --- člověka. Doba z druhé ruky, představení, které vzniklo na základě díla běloruské spisovatelky Světlany Alexijevičové, ČEZko Forever o tajně pořízených nahrávkách lobbingu největší české firmy či Antiwords inscenované na základě Havlovy jednoaktovky Audience. Druhá linie je mnohem introspektivnější, poetičtější, zabývající se jemnými záchvěvy lidské psychologie, konkrétní životní tragédií nebo prožíváním krásy všedního dne. Mezi ně patří úspěšně mezinárodní projekty One Step Before the Fall, Vypravěč nebo Animal Exitus. 

Publikováno 11. 10. 2019 v rubrice Divadlo