KULTURNÍ TIP: Podivuhodné přátelství dvou klaunů z inscenace Divadla Bolka Polívky Letem sokolím vznikne na Letní Letné

Již tuto sobotu 18. srpna se od 18.30 na 15. ročníku festivalu nového cirkusu Letní Letná v Praze představí klauni z inscenace Divadla Bolka Polívky Letem sokolím. V autorském divadelním projektu o přátelství dvou klaunů, boji o starou tělocvičnu a o tom, že lhát se nemá, účinkují Michal Chovanec a Ondřej Klíč. Inscenace vznikla pod supervizí Bolka Polívky. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně Letní Letné v Letenských sadech nebo online přes webové stránky festivalu. 

Letem sokolím vypráví prostřednictvím klaunských gagů a s humorem o tom, že lhát se nemá, ani když víte, že máte pravdu. Inscenace si pohrává se společenským přesahem a zároveň si klade za cíl oživit dnes lehce pozapomenutý žánr klaunerie, který Divadlo Bolka Polívky dlouhodobě podporuje.

Oba protagonisté, Michal Chovanec i Ondřej Klíč, čerpali pro svou inscenaci zkušenosti v rámci studia na mnoha mezinárodních workshopech u předních osobností z oborů klaunství, grotesky, pohybového a fyzického divadla jakými jsou Gary A. Edwards (USA), Ami Hattab (FRA), Aitor Basauri (GBR), Jos Houben (FRA), Giora Seeliger (AUT), Sergi Estebanell (ESP) a další. Nabyté dovednosti zužitkovávají také při klauniádách v nemocnicích, oba pracují jako Zdravotní klauni. V Divadle Bolka Polívky spolu účinkují v představení Šašek a syn, objevili se v posledních dvou Manéžích místo dvojice Barin a Fretti a stáli u zrodu Re-Kabaretu.

LETEM SOKOLÍM / Divadlo Bolka Polívky

Kdy: 18. 8. od 18.30

Kde: Letní Letná, Letenské sady, Praha 7
Režie: Vojtěch Fatka
Hrají: Michal Chovanec, Ondřej Klíč

Vstupenky: 350 Kč

www.letniletna.cz/2018/vstupenky

Klaunerie o tom, že lhát se nemá, ani když víte, že máte pravdu.

Klaunerie Letem sokolím vypráví o podivuhodném přátelství dvou klaunů, náčelníka župy Břéti a jejího jediného aktivního člena Čeňka. Dvojice se ve staré sokolovně urputně snaží připravit na Všesokolský slet. Břéťův sokolský postoj přechází od bohulibého cvičení těla až k dogmatickému prosazování myšlenek zakladatele sokola Miroslava Tyrše, jehož nástupcem se cítí být. Získat uznání pro svou Župu 48 je jeho životním snem. Jeho touha dovede oba cvičence do mezních situací. Nad samotným příběhem však stojí klaunské existence Čeňka a Břéti a jejich permanentně problémového vztahu. Představení vzniklo pod supervizí Bolka Polívky.

  

O Divadle Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky se usídlilo v budově na Jakubském náměstí v Brně v roce 1993 a 17. září téhož roku zde autorským představením Bolka Polívky Trosečník zahájilo svoji činnost a svou první sezónu. Za dvacet pět let existence se zde vystřídala řada projektů principála Bolka Polívky. V rámci současného repertoáru lze vybírat jak z autorských her principála Bolka Polívky (Šašek a syn, DNA), tak z představení vytvořených ve spolupráci s jinými divadly (Mínus dva, The Naked Truth). Divadlo také spolupořádá legendární Manéž Bolka Polívky. Diváci zde mohou zhlédnout širokou nabídku her hostujících českých a zahraničních souborů (Dejvické Divadlo, Činoherní Klub, Štúdio L+S, Divadlo Studio DVA, Divadlo Járy Cimrmana, Divadelní spolek Kašpar, Divadlo Kalich, Divadlo Palace, Divadlo Příbram, Divadlo Komediograf a další) a na prknech vidět známé herecké osobnosti. Vedle divadelních představení jsou pravidelným doplňkem programové skladby také koncertní vystoupení předních českých a slovenských hudebníků a kapel nejrůznějších žánrů. Celosezónní aktivitou jsou také výstavy (cca 10-12 za sezonu) významných malířů, grafiků a fotografů, pořádané ve foyer divadla. Divadlo se ve spolupráci se svými partnery věnuje také charitativní činnosti. Zisk z těchto představení rozděluje organizacím, které se věnují pomoci a podpoře tělesně postiženým, rozvoji a výchově dětí či pomoci starým lidem.



Kontakty

 

Divadlo Bolka Polívky, Jakubské náměstí 5, Brno
Michal Adamík, adamik@bolek.cz, + 420 775 505 521
Web: www.divadlobolkapolivky.cz
FB:  www.facebook.com/divadlobolkapolivky

Publikováno 16. 08. 2018 v rubrice Festivaly