Izraelský spisovatel Eškol Nevo přijíždí do Prahy představit úspěšný román Tři patra

Skvělý vypravěč s výborným citem pro jazyk a známý literární lektor přijíždí představit mezinárodní bestseller Tři patra, první knihu, která mu vychází v českém překladu. Titul, který byl přeložen do více než deseti jazyků, líčí příběhy obyvatel domu stojícího na poklidném předměstí Tel Avivu. Něco se děje, a nemůžu to nikomu povědět. Ale někomu to říct potřebuju.... nikdy nemůžeš vědět, co se děje u sousedů za zavřenýma bezpečnostníma dveřma.

Dům je rozdělen do tří pater - co patro, to příběh. Lidský, na první pohled všední, ale přeci mimořádný... Příběhy, jež se vzájemně proplétají a odhalují tajemství a lži, bez nichž by rodiny snad ani nemohly existovat. Tři patra, to jsou i tři freudovská patra lidské duše, id, ego a superego, na jejichž základě je román vystavěn. Eškol Nevo přináší tři neotřelé příběhy a dokazuje, že je skvělým vypravěčem, který dovede vystavit světlu ta nejtemnější zákoutí lidské duše. Tři patra jsou poutavým románem, jenž své hrdiny znovu a znovu vhání do pastí morálky a společenských konvencí a nutí čtenáře klást si otázku: Co bych na jejich místě dělal já?

  

Pořad Taková normální izraelská rodina s účastí autora moderuje Jan Fingerland.
V pátek 20. září, od 19 hodin v Knihovně Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 1.

Děj románu izraelského spisovatele Eškola Neva se odehrává v současném Tel Avivu, ale témata, která přináší, jsou obecně lidská a blízká čtenářům napříč kontinenty. Román líčí příběhy tří různých obyvatel domu stojícího na poklidném předměstí a je rozdělen do pater, v nichž hlavní hrdinové bydlí.

V prvním patře vede (zdánlivý) monolog Arnon, který se líčí jako vzorný a ochranitelský otec dvou malých dcer, ale postupně z jeho vyprávění vyplývá, že projevovaná starost je spíše špatně maskovanou majetnickostí a že vinu a trest posuzuje dvojím metrem. O patro výš si vezme slovo Chani, tentokrát prostřednictvím dopisu, který je pro ni formou terapie: už osm let je zavřená doma, po druhé mateřské se do práce nevrátila a manžel je doma zřídka. Najednou se ovšem za dveřmi zjeví jeho odcizený bratr a Chanina rutina dohánějící ji k šílenství je zlomena. Ve třetím patře nahrává soudkyně na penzi Dvora vzkazy na záznamník svému nedávno zesnulému manželovi - podniká věci, které dřív dělat nemohla, a na jedné z demonstrací se seznamuje s mužem, jenž ji donutí vyrovnat se s těžkým tajemstvím z její minulosti.

Co se stane, když je „spořádaný" člověk žijící celkem všední život vystaven nějaké mimořádné události? Jsou rozhodnutí postav a jejich důsledky už nezvratné, nebo vždy existuje cesta zpátky? A chtějí se hrdinové tou cestou vůbec vydat?

 

Eškol Nevo se narodil v Jeruzalémě v roce 1971. Studoval psychologii a literaturu. Založil a vede jednu z předních škol kreativního psaní v Izraeli a stal se mentorem mnoha nadějných izraelských spisovatelů (mj. i Ajelet Gundar-Gošenové). Jeho romány patří v Izraeli mezi bestsellery, Nevo je skvělý vypravěč a dovede psát velmi čtivě, ne však líbivě. Má výborný cit pro jazyk, umí velice dobře jazykově charakterizovat a odlišit hlavní hrdiny a vylíčit je živě a uvěřitelně. To vše spolu s neotřelými zápletkami z něj právem činí jednu z předních osobností současné izraelské literární scény. Věnuje se i tvorbě pro děti.

 

Román Tři patra se stal v Izraeli brzy bestsellerem a patří k tomu nejlepšímu, co Nevo napsal. Byl přeložen do více než deseti jazyků, práva na příběh zakoupila italská produkce a letos se natáčí filmová adaptace.

Publikováno 26. 09. 2019 v rubrice Knihy