Letní filmová škola připravuje několik výstav

Letní filmová škola připravuje několik výstav, tou největší bude Salamandr, ale navštívit můžete i Výstavu československého filmového plakátu z let 1960 - 1989 či sbírku nerealizovaných návrhů na grafiku 34. LFŠ s názvem Vybrali jsme dobře?

Eva a Jan Švankmajerovi /Salamandr Salamandr, tento mýtický ohnižil, je podle starých alchymistických spisů, jediné zvíře, které dokáže žít v ohni, jediné zvíře, které dokáže vzdorovat tomuto živlu a dokonce pociťovat z toho slast…

Salamandr je symbolický název pro retrospektivní výstavu představující tvorbu Evy a Jana Švankmajerových, která se v rámci 34. ročníku Letní filmové školy realizuje v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Jedná se o letošní největší a nejvýznamnější přehlídku prací těchto osobitých a výjimečných umělců – představitelů českého surrealismu. Výstava je členěna do několika cyklů (alchymie, mediumní kresby, animace a loutky, erotismus, fetiše, příroda, rébusy, romány, sen, taktilismus), ve kterých se představí oba autoři v širokém spektru svého výtvarného projevu, který je v celosvětovém kontextu pokládán za zcela původní a svrchovaný. Prezentace jejich díla jsou vždy zcela jiné a originální. Připomínají svou koncepcí manýristickou sbírku zvláštností, rarit, dokumentů, přírodních podivuhodností, kýčů a uměleckých pokladů z doby císaře Rudolfa II. Součástí expozice budou i projekce vybraných krátkých filmů Jana Švankmajera.

Vernisáž: 26. července v 17.00 v Galerii Slováckého muzea

Tisková konference: 25. července, 10:00 hod. v Galerii Slováckého muzea

Hosté: Jan Švankmajer a Jaromír Kallista, producent Švankmajerových filmů

Výstava potrvá do 14. 9. 2008

Publikováno 14. 07. 2008 v rubrice Výstavy