Advent ve Viole nabídne online tři sváteční večery

Divadlo Viola ozdobí předvánoční čas třemi mimořádnými pátečními setkáními: 4. 12. s Petrem Kostkou a Terezou Kostkovou11. 12. s Taťjanou Medveckou a Tomášem Pavelkou18. 12. s Barborou Munzarovou a Jaromírem Medunou - pokaždé za doprovodu sólistů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOKAdvent ve Viole se odehraje vždy od 20 do 21 hodin v přímém přenosu na Facebooku a YouTube divadla, kde bude později dostupný také záznam, stejně jako na YouTube symfoniků. Během adventních streamů bude možné přispět jakoukoliv částkou hospicovému občanskému sdružení Cesta domů.

Vánoční čas patřil ve Viole vždy k nejkrásnějším. Ať už byly po léta na programu proslavené Staročeské vánoční hry nebo v posledních letech Pitínského Betlém. Bohužel letos, stejně jako ostatní divadla, se Viola divákům neotevře. Ovšem, co by to bylo za Vánoce bez poetických večerů? Připravili jsme proto hned trojici pátečních adventních setkání on-line. Diváci se tak v přímém přenosu na kanále YouTube nebo na facebookovém portále divadla přenesou aspoň na chvíli do hlediště a prožijí příjemné vánoční chvíle ve společnosti známých herců a sólistů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK," zve ředitel Violy Robert Tamchyna.

A program na leden? Ten už mají ve Viole připravený, s vírou a nadějí, že epidemická situace dovolí opět oživit divadelní provoz. Aktuální informace, včetně případného předprodeje vstupenek, budou včas zveřejněny na webu divadla www.divadloviola.cz

Divadlo Viola

Viola se na divadelní mapě Prahy těší výlučnému postavení. Někdy bývá trefně označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Nikdy neměla stálý herecký soubor, ale vždy zde vystupovaly velké herecké hvězdy. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 58. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Od roku 1963, kdy se v tehdejší Poetické vinárně Viola konalo první představení, repertoár staví na myšlenkové, autorské, inscenační kvalitě a na výtečných hudebních a hereckých výkonech, které jsou pro diváky zdrojem intenzivních zážitků. Dramaturgický záběr sahá od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety. Soboty patří rodinám s dětmi - především pohádkovým představením. V předsálí divadla návštěvníci najdou každý měsíc novou výstavu.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti uměleckého světa. K legendám, které se sem rády vracely, patřili Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, později Jan Kačer, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Boris Rösner či Eliška Balzerová. V současné době na jevišti Divadla Viola excelují Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Tatiana Vilhelmová a další, včetně členů nejmladší herecké generace, jako jsou Berenika Kohoutová nebo Máša Málková.

Publikováno 30. 11. 2020 v rubrice Divadlo