Divadelní tip: Kafka ’24 s Davidem Novotným, Lenkou Krobotovou, Marthou Issovou a dalšími hvězdami Dejvického divadla

Hra inspirovaná posledním rokem života Franze Kafky v režii Jana Mikuláška je na repertoáru Dejvického divadla od března 2014, před koncem aktuální sezóny bude k vidění naposledy 20. června

 

 

Autor inscenace Kafka'24 Karel František Tománek zachytil závěrečnou fázi Kafkova života, kdy začal žít s Dorou Diamantovou, vedle svých vlastních problémů řešil i peripetie milostného života přítele Maxe Broda a zhoršující se zdravotní stav jej nakonec dovedl do sanatoria v rakouském Kierlingu, kde zemřel na tuberkulózu. „Franz Kafka dávno ztratil svou lidskou podobu. Stal se z něho mýtus, objekt filozofických spekulací a ikona turistického ruchu. My jsme se pokusili objevit živého člověka. Neusilovali jsme o vnější shodu s dochovanými fakty, ale o to, co se za nimi skrývá," podotkl Karel František Tománek. V hlavní roli Franze Kafky exceluje David Novotný, příznivé reakce diváků i kritiky vzbuzují i herecké výkony Lenky Krobotové, Václava Neužila, Marthy Issové (v alternaci s Barborou Polákovou), Pavla Šimčíka, Hynka Čermáka a Michaely Bendové.

Martha Issová v současné době hraje i v dalších úspěšných představeních v Dejvickém divadle (Muž bez minulosti, Spříznění volbou), v Divadle Kalich (Nahniličko). S autorským představením Krasavice Interkontinentální - Arte et Marte, společně s Annou Polívkovou, pravidelně vyprodává holešovickou La Fabriku. Neméně aktivní je také coby filmová herečka.

 

 

Publikováno 31. 05. 2016 v rubrice Divadlo