Divadelní tipy z Violy: Žena z Korinta, Hodně smíchu a pár slz, Přípitek aneb Cihla a Novecento

Nová divadelní sezona na oblíbené pražské scéně Viola v září nabídne reprízy úspěšných představení. V pondělí 11. září bude k vidění legendární Žena z Korinta. Slavný apokryf Oldřicha Daňka o tajemné návštěvnici v pracovně řeckého dramatika byl nejprve uveden na obrazovkách České televize. Na jeviště Divadla Viola vstoupila Žena z Korinta premiérou v červnu 2013. Kdo je vlastně ta žena a proč jí tak záleží na tom, aby nová Euripidova hra měla jinou zápletku? Vyhraje umělecká inspirace nebo lákavá finanční nabídka? Vtipné dialogy, příběh skoro až detektivní a k tomu mistrovské herecké výkony Hany Maciuchové (Lyké), Jaromíra Meduny (Eurípides) a Johanny Tesařové (Hébé). 

V úterý 12. září následuje další evergreen z repertoáru Violy - Hodně smíchu a pár slz aneb Co život dal a vzal Betty McDonaldové v hlavních rolích s Carmen Mayerovou a Terezou Kostkovou. Úsměvný životní optimismus slavné spisovatelky Betty McDonaldové prostřednictvím vzpomínek její dlouholeté přítelkyně divákům přibližuje svěží dialog bezstarostného mládí a moudré zralosti.

Mimořádná příležitost prožít „dálkový, korespondenční rychlo-kurz dandysmu" pod vedením Jiřího Langmajera a Hanuše Bora se v  Divadle Viola naskytne ve čtvrtek 14. září. Představení Přípitek aneb Cihla vzniklo v loňském roce přímo pro Violu, coby originální dárek k padesátinám Jiřího Langmajera a stále se těší pozornosti a zájmu diváků. Vždyť kdo by se nechtěl na chvíli povznést nad obyčejné starosti všedního dne a uvěřit, že život nemusí být obnošená, ale naopak skvěle padnoucí vesta!?

David Prachař a Emil Viklický v pátek 15. září společně přehrají a převyprávějí příběh Alessandra Bariccoa Novecento (Magické piáno). Novecento se odehrává na lodi, která pravidelně brázdila oceán mezi Evropou a Amerikou. Novecento je jméno odloženého novorozeněte, jež námořníci objevili v podpalubí. V průběhu let se chlapec naučil  hrát  na piano tak, „že i Bůh tančil, pokud se nikdo nedíval..."

Více informací na www.divadloviola.cz

 

 

Divadlo Viola

Viola se na divadelní mapě Prahy těší výlučnému postavení. Někdy bývá trefně označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Nikdy neměla stálý herecký soubor, ale vždy zde vystupovaly velké herecké hvězdy. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 55. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Od roku 1963, kdy se v tehdejší Poetické vinárně Viola konalo první představení, repertoár staví na myšlenkové, autorské, inscenační kvalitě a na výtečných hudebních a hereckých výkonech, které jsou pro diváky zdrojem intenzivních zážitků. Dramaturgický záběr sahá od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety. Soboty patří rodinám s dětmi - především pohádkovým představením. V předsálí divadla návštěvníci najdou každý měsíc novou výstavu.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti uměleckého světa. K legendám, které se sem rády vracely, patřili Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, později Jan Kačer, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Boris Rösner či Eliška Balzerová. V současné době na jevišti Divadla Viola excelují Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Luděk Munzar, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Josef Somr, Tatiana Vilhelmová a další, včetně členů nejmladší herecké generace, jako jsou Berenika Kohoutová nebo Bára Poláková.

Publikováno 22. 08. 2017 v rubrice Divadlo