Divadlo Spektákl uvede v březnu Márquezovu Kroniku ohlášené smrti. Slavné dílo rezonuje s aktuálními společenskými událostmi

Druhou premiéru letošní divadelní sezóny připravuje na 4. března 2017 Divadlo Spektákl, které tvoří čerství absolventi DAMU a JAMU. Pod vedením režiséra a uměleckého šéfa souboru Jana Holce adaptovali novelu Gabriela García Márqueze Kronika ohlášené smrti, kterou aktuálně zkouší. Uvedou ji ve Studiu Švandova divadla.

„Slavná novela Gabriela García Márqueze je strašlivou tragédií, již si vymínila ohrožená čest. Z našeho pohledu je to však také velmi aktuální zpráva o síle předsudků a o neodčinitelném jednání, které vybudila drobná a ničím nepodložená informace," říká režisér Jan Holec.

Připravovaná premiéra Kroniky ohlášené smrti navazuje na dramaturgickou linii Divadla Spektákl vytyčenou inscenacemi Zmoudření Dona Quijota nebo Maryšo! Evo! Dom!. Generační soubor si vybírá díla klasické literatury a nahlíží na ně současnou optikou.

Podle Jana Holce bude Kronika ohlášené smrti v podání Divadla Spektákl detektivní adaptací o moci předsudků, ale také a nekonečném hledání pravdy.  „Márquezovo dílo prozrazuje pointu již svým názvem. V tomto případě však nejde o to, zda je vrahem zahradník. Oběť i identitu vrahů poznáváme záhy. To, co se odkrývá postupně, je vina. Skutečná podstata viny zavražděného, vrahů, ale i všech přihlížejících. To je na Márquezově díle nejpoutavější. Dostaneme do ruky růži, ale až při odtrhnutí vnějších okvětních lístků v ní nalézáme schované parazity, které nelze na první pohled vidět," popisuje Holec.

Mladí umělci si novelu vybrali také proto, že její téma silně rezonuje s aktuálními společenskými událostmi. „Ať už jde pro mnohé o velmi překvapivý výsledek amerických voleb, nebo o rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské Unie. Zdá se, že nejhorší představitelná varianta budoucnosti je vždycky tou skutečnou. Márquez taktéž vypráví o ohlášené tragédii, která některým svou strašlivostí připadá nepravděpodobná, a i proto se jí nesnaží nijak zamezit," doplňuje důvody k zařazení titulu na repertoár David Košťák, dramaturg Divadla Spektákl.

KRONIKA OHLÁŠENÉ SMRTI - DIVADLO SPEKTÁKL

Režie: Jan Holec

Hrají:  Jáchym Kučera, Lukáš Černoch, Adam Ernest, Beáta Kaňoková, Anna Břenková, Jakub Koudela, Klára Cibulová

 

Premiéra: 4. března 2017 od 19:00 (Studio Švandova divadla)

Repríza: 10. března 2017 od 19:00 (Studio Švandova divadla)

 

ANOTACE PŘEDSTAVENÍ

Některé předpovědi budoucnosti jsou natolik děsivé, že jim nepřikládáme žádnou důležitost. A k jejich vyplnění přispíváme svou nečinností.

Santiago Nasar se toho dne probudil do útrob města, v němž jako jediný nevěděl o vraždě, která se na něj chystala. Zůstal po něm jen prach a vina všech přihlížejících, která se s léty začala valit ze znovu otevírajících se ran. Detektivní adaptace slavného románu Gabriela García Márqueze o síle předsudků a nekonečném hledání pravdy. 

Publikováno 16. 01. 2017 v rubrice Divadlo